Jump to content

Brewkit z dodatkowym chmielem


eXtrim
 Share

Recommended Posts

to może nie brewkita tylko sam ekstrakt i normalnie nachmielić tak jak przy zacieraniu ,a jak? tak jak lubisz ,a tego nie wiemy :)

możesz z wiki podejrzeć jakieś chmielenie ,albo powiedzieć czego oczekujesz to się podpowie

masz już kita? napisz jakiego

Link to comment
Share on other sites

to może nie brewkita tylko sam ekstrakt i normalnie nachmielić tak jak przy zacieraniu ,a jak? tak jak lubisz ,a tego nie wiemy :)

możesz z wiki podejrzeć jakieś chmielenie ,albo powiedzieć czego oczekujesz to się podpowie

masz już kita? napisz jakiego

Doczytałem na wiki jak wygląda proces nachmielania i niestety muszę powiedzieć, że nie mam tak dużego gara.

Prosiłbym o jakiś inny w miarę łatwy i niewymagający dodatkowego sprzętu sposób modyfikacji brewkita. Można coś dodać bezpośrednio do fermentatora?

Przymieżam się do kupna Coopers European Lager, czytałem o nim dobre recenzje. Na pewno zmienię drożdże na jakieś górnej fermentacji, bo nie mam warunków na te dolnej. Możecie mi jakieś polecić?

Jak można ulepszyć to piwo?

 

Albo coś na cichą

Zaproponuj mi coś proszę.

Link to comment
Share on other sites

Spróbuj IPA Coopersa i albo zagooglaj za hasłem "hop tea", i/albo wrzuć coś na cichą. Jakiś chmiel amerykański, albo hop aroma tab. I jeszcze jedno - zrób max 20-21 litrów.

 

[media]

[/media] Edited by jackson
Link to comment
Share on other sites

nie mam tak dużego gara

 

A jaki masz? Do dochmielenia brewkita już 10-12 litrowy gar powinien wystarczyć.

 

Przymieżam się do kupna Coopers European Lager [..] zmienię drożdże na jakieś górnej fermentacji, bo nie mam warunków na te dolnej.

 

A to nie lepiej w takim razie kupić coś górnej fermentacji?

Link to comment
Share on other sites

Jak robisz brewkity a nie masz warunków na fermentację w niskich temperaturach to zapomnij o lagerach, a rob górniaki np. IPA Coopersa . 7-8 dni burzliwej , następnie dodaj aromatycznego chmielu na następne 7 dni np. Citra. Efekt ocenisz sam.

Link to comment
Share on other sites

Ja dochmielałem piwa robiąc herbatkę chmielową z 4 litrów wody. Efekty były bardzo dobre.

Po zatym ulepszyć brewkit możesz na dwa sposoby:

1. Łatwiejszy - zamiast cukru/glukozy dodaj ekstraktu słodowego aby podnieść blg

2. Trochę trudniejszy - zrób mini zacieranie ze słodami specjalnymi - np Cara-Pils, Caraaroma. Do tego starczy 5 litrowy garnek, a naprawdę wyniki są naprawdę bardzo dobre:

http://www.piwo.org/topic/369-warzenie-z-ekstraktem-i-ziarnami-specjalistycznymi/

Edited by feder
Link to comment
Share on other sites

Drożdże w zestawie Coopers European Lager maja bardzo duży zakres temperatury pracy . Ja fermentowałem w około 20 stopniach ,technicznie rzecz biorąc to już nie lager ale wyszło pyszne piwo. Drożdże z tego zestawu jak podaje instrukcja pracują od temperatury 13 stopni C.

Link to comment
Share on other sites

Mam jeszcze jedno pytanie:

Czy chmiel w granulacie gotować na 'hop tea' w woreczku muślinowym czy luźno w garnku, a potem przepuścić nachmieloną wodę przez jakieś gęste sito?

Słyszałem, że granulowany chmiel potrafi się nieźle zbrylić w woreczkach i nie oddać goryczki. Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie?

Link to comment
Share on other sites

Zdecydowanie tak jak kolega 'olo' mówi .Chmiel w kontakcie z woda ,a szczególnie pelet (granulat) zwieksza swoja objętość i to wielokrotnie . Przygotuj większy garnek i wsypuj powoli ,stopniowo żeby nie wykipialo . gotuj 10 minut .

Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...

Temat trochę odkopany, ale nurtuje mnie pytanie... Co wyjdzie jeśli wezmę dwa ekstrakty nachmielone i zrobię te 23l piwa? W sensie zamiast zestawu: ekstrakt chmielony plus niechmielony dam dwa chmielone? Będzie to pijalnie czy gorycz nie do przejścia? 

 

Link to comment
Share on other sites

Znalazłem na forum zagranicznym taki przepis Coopersa brewkity:

 

Imperialny Rosyjski Stout

 

1 × Stout (1.7kg)

1 × Dark Ale (1.7kg)

1 × Lager (1.7kg)

1 × Dextrose (1kg)

 

20 litrów nastaw

 

Tylko nie wiem jakie drożdże do tak mocnego piwa.

 

Podobno wyszło:

 

Alkoholu 9% IBU 100 😁

 

To tylko tak informacyjnie. Dasz inne style piwa brewkitowego czy np 2 puszki a nie 3 i uzyskasz zupełnie inne IBU czy zawartośc alkoholu.

 

 

Edited by Reters
Link to comment
Share on other sites

3 godziny temu, Reters napisał:

Tylko nie wiem jakie drożdże do tak mocnego piwa.

Gęstwa np. z S-04

Edited by wizi
Link to comment
Share on other sites

19 godzin temu, wizi napisał:

Zależy jakie ekstrakty weźmiesz. 2 brewkity IPA mogą przynieść ciekawe doświadczenia dla podniebienia

Dwa english bittery myślałem dać.... 

 

A można zrobić tak, że wezmę 1.7 kg chmielonego, do tego dam 0,85 również chmielonego i 0.85 niechmielonego? Mam zapas (20 puszek) brewkitów. Cukrem ich nie będę paprał. I tak się zastanawiam... Czy wchodzić w koszty i kupić niechmielonego ekstraktu i robić standardowo, czy jak wyżej się bawić.

Link to comment
Share on other sites

To też będzie gorzkie 🙂

 

A co do puszek to zależy od konsumpcji i preferencji. Brewkity raczej szybko się nie psują. Ja bym szedł w ekstrakt.

Link to comment
Share on other sites

24 minuty temu, Pasquallo napisał:

Mam zapas (20 puszek) brewkitów.

Przy takim zapasie wziąłbym dwa brewkity piw lekko chmielowych, albo jeden piwa mocniej i jeden słabo chmielonego, nastawił i po spróbowaniu decydował co dalej. Pytanie jakie masz te puchy (weizen, mild, blond, lager, sparkling ale to będa te nisko-średnio chmielone zakładam). No i kurde, aż chce się zapytać niedyskretnie: skąd? Bo brzmi jak materiał na dobrą historię.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.