eXtrim Posted June 25, 2013 Share Posted June 25, 2013 Cześć, co myślicie o dodaniu dodatkowego chmielu do brewkita? Jak go dodać i w jakiej ilości? Dodawaliście jeszcze jakieś inne składniki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted June 25, 2013 Share Posted June 25, 2013 to może nie brewkita tylko sam ekstrakt i normalnie nachmielić tak jak przy zacieraniu ,a jak? tak jak lubisz ,a tego nie wiemy możesz z wiki podejrzeć jakieś chmielenie ,albo powiedzieć czego oczekujesz to się podpowie masz już kita? napisz jakiego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter Posted June 25, 2013 Share Posted June 25, 2013 Albo coś na cichą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eXtrim Posted June 26, 2013 Author Share Posted June 26, 2013 to może nie brewkita tylko sam ekstrakt i normalnie nachmielić tak jak przy zacieraniu ,a jak? tak jak lubisz ,a tego nie wiemy możesz z wiki podejrzeć jakieś chmielenie ,albo powiedzieć czego oczekujesz to się podpowie masz już kita? napisz jakiego Doczytałem na wiki jak wygląda proces nachmielania i niestety muszę powiedzieć, że nie mam tak dużego gara. Prosiłbym o jakiś inny w miarę łatwy i niewymagający dodatkowego sprzętu sposób modyfikacji brewkita. Można coś dodać bezpośrednio do fermentatora? Przymieżam się do kupna Coopers European Lager, czytałem o nim dobre recenzje. Na pewno zmienię drożdże na jakieś górnej fermentacji, bo nie mam warunków na te dolnej. Możecie mi jakieś polecić? Jak można ulepszyć to piwo? Albo coś na cichą Zaproponuj mi coś proszę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jackson Posted June 26, 2013 Share Posted June 26, 2013 (edited) Spróbuj IPA Coopersa i albo zagooglaj za hasłem "hop tea", i/albo wrzuć coś na cichą. Jakiś chmiel amerykański, albo hop aroma tab. I jeszcze jedno - zrób max 20-21 litrów. [media] [/media] Edited June 26, 2013 by jackson eXtrim 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eXtrim Posted June 26, 2013 Author Share Posted June 26, 2013 Wielkie dzięki jackson, o coś takiego mi chodziło. Już wiem jaki będzie mój następny kit. Gdybyście mieli jeszcze jakieś fajne pomysły na ulepszenie piwa to proszę napiszcie. Co można wrzucić na cichą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter Posted June 26, 2013 Share Posted June 26, 2013 W zasadzie każdy chmiel aromatyczny powinien korzystnie wpłynąć na smak piwa. Poczytaj na wiki w dziale składniki o chmielach o ich aromatach i wybierz coś eXtrim 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KosciaK Posted June 26, 2013 Share Posted June 26, 2013 nie mam tak dużego gara A jaki masz? Do dochmielenia brewkita już 10-12 litrowy gar powinien wystarczyć. Przymieżam się do kupna Coopers European Lager [..] zmienię drożdże na jakieś górnej fermentacji, bo nie mam warunków na te dolnej. A to nie lepiej w takim razie kupić coś górnej fermentacji? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rysiek103 Posted June 26, 2013 Share Posted June 26, 2013 Jak robisz brewkity a nie masz warunków na fermentację w niskich temperaturach to zapomnij o lagerach, a rob górniaki np. IPA Coopersa . 7-8 dni burzliwej , następnie dodaj aromatycznego chmielu na następne 7 dni np. Citra. Efekt ocenisz sam. eXtrim 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
feder Posted June 27, 2013 Share Posted June 27, 2013 (edited) Ja dochmielałem piwa robiąc herbatkę chmielową z 4 litrów wody. Efekty były bardzo dobre. Po zatym ulepszyć brewkit możesz na dwa sposoby: 1. Łatwiejszy - zamiast cukru/glukozy dodaj ekstraktu słodowego aby podnieść blg 2. Trochę trudniejszy - zrób mini zacieranie ze słodami specjalnymi - np Cara-Pils, Caraaroma. Do tego starczy 5 litrowy garnek, a naprawdę wyniki są naprawdę bardzo dobre: http://www.piwo.org/topic/369-warzenie-z-ekstraktem-i-ziarnami-specjalistycznymi/ Edited June 27, 2013 by feder eXtrim 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eXtrim Posted June 28, 2013 Author Share Posted June 28, 2013 Wielkie dzięki wszystkim, możecie mi doradzić z jakiego chmielu zrobić hop tea do IPA Coopersa? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter Posted June 28, 2013 Share Posted June 28, 2013 Wielkie dzięki wszystkim Drobnostka 100 zł się należy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rysiek103 Posted June 28, 2013 Share Posted June 28, 2013 30-40g chmielu np. Citra, na http://www.browamator.pl jest poradnik Z.Fałata na temat brewkitów. Przeczytaj, zastosuj, będzie OK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rysiek103 Posted June 28, 2013 Share Posted June 28, 2013 http://www.browamator.pl/ poradnik Z.Fałata nt. brewkitów. Przeczytaj , zastosuj. Pozdrawiam eXtrim 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Kurzawa Posted June 29, 2013 Share Posted June 29, 2013 Drożdże w zestawie Coopers European Lager maja bardzo duży zakres temperatury pracy . Ja fermentowałem w około 20 stopniach ,technicznie rzecz biorąc to już nie lager ale wyszło pyszne piwo. Drożdże z tego zestawu jak podaje instrukcja pracują od temperatury 13 stopni C. eXtrim 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eXtrim Posted July 2, 2013 Author Share Posted July 2, 2013 Mam jeszcze jedno pytanie: Czy chmiel w granulacie gotować na 'hop tea' w woreczku muślinowym czy luźno w garnku, a potem przepuścić nachmieloną wodę przez jakieś gęste sito? Słyszałem, że granulowany chmiel potrafi się nieźle zbrylić w woreczkach i nie oddać goryczki. Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olo333 Posted July 3, 2013 Share Posted July 3, 2013 Luzem i przez sitko. eXtrim 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Kurzawa Posted July 3, 2013 Share Posted July 3, 2013 Zdecydowanie tak jak kolega 'olo' mówi .Chmiel w kontakcie z woda ,a szczególnie pelet (granulat) zwieksza swoja objętość i to wielokrotnie . Przygotuj większy garnek i wsypuj powoli ,stopniowo żeby nie wykipialo . gotuj 10 minut . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pasquallo Posted February 7 Share Posted February 7 Temat trochę odkopany, ale nurtuje mnie pytanie... Co wyjdzie jeśli wezmę dwa ekstrakty nachmielone i zrobię te 23l piwa? W sensie zamiast zestawu: ekstrakt chmielony plus niechmielony dam dwa chmielone? Będzie to pijalnie czy gorycz nie do przejścia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted February 7 Share Posted February 7 Zależy jakie ekstrakty weźmiesz. 2 brewkity IPA mogą przynieść ciekawe doświadczenia dla podniebienia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted February 7 Share Posted February 7 (edited) Znalazłem na forum zagranicznym taki przepis Coopersa brewkity: Imperialny Rosyjski Stout 1 × Stout (1.7kg) 1 × Dark Ale (1.7kg) 1 × Lager (1.7kg) 1 × Dextrose (1kg) 20 litrów nastaw Tylko nie wiem jakie drożdże do tak mocnego piwa. Podobno wyszło: Alkoholu 9% IBU 100 😁 To tylko tak informacyjnie. Dasz inne style piwa brewkitowego czy np 2 puszki a nie 3 i uzyskasz zupełnie inne IBU czy zawartośc alkoholu. Edited February 7 by Reters Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted February 7 Share Posted February 7 (edited) 3 godziny temu, Reters napisał: Tylko nie wiem jakie drożdże do tak mocnego piwa. Gęstwa np. z S-04 Edited February 7 by wizi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pasquallo Posted February 8 Share Posted February 8 19 godzin temu, wizi napisał: Zależy jakie ekstrakty weźmiesz. 2 brewkity IPA mogą przynieść ciekawe doświadczenia dla podniebienia Dwa english bittery myślałem dać.... A można zrobić tak, że wezmę 1.7 kg chmielonego, do tego dam 0,85 również chmielonego i 0.85 niechmielonego? Mam zapas (20 puszek) brewkitów. Cukrem ich nie będę paprał. I tak się zastanawiam... Czy wchodzić w koszty i kupić niechmielonego ekstraktu i robić standardowo, czy jak wyżej się bawić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted February 8 Share Posted February 8 To też będzie gorzkie 🙂 A co do puszek to zależy od konsumpcji i preferencji. Brewkity raczej szybko się nie psują. Ja bym szedł w ekstrakt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted February 8 Share Posted February 8 24 minuty temu, Pasquallo napisał: Mam zapas (20 puszek) brewkitów. Przy takim zapasie wziąłbym dwa brewkity piw lekko chmielowych, albo jeden piwa mocniej i jeden słabo chmielonego, nastawił i po spróbowaniu decydował co dalej. Pytanie jakie masz te puchy (weizen, mild, blond, lager, sparkling ale to będa te nisko-średnio chmielone zakładam). No i kurde, aż chce się zapytać niedyskretnie: skąd? Bo brzmi jak materiał na dobrą historię. Pasquallo 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.