Jump to content
Sign in to follow this  
eXtrim

Brewkit z dodatkowym chmielem

Recommended Posts

Cześć,

co myślicie o dodaniu dodatkowego chmielu do brewkita?

Jak go dodać i w jakiej ilości?

Dodawaliście jeszcze jakieś inne składniki?

Share this post


Link to post
Share on other sites

to może nie brewkita tylko sam ekstrakt i normalnie nachmielić tak jak przy zacieraniu ,a jak? tak jak lubisz ,a tego nie wiemy :)

możesz z wiki podejrzeć jakieś chmielenie ,albo powiedzieć czego oczekujesz to się podpowie

masz już kita? napisz jakiego

Share this post


Link to post
Share on other sites

to może nie brewkita tylko sam ekstrakt i normalnie nachmielić tak jak przy zacieraniu ,a jak? tak jak lubisz ,a tego nie wiemy :)

możesz z wiki podejrzeć jakieś chmielenie ,albo powiedzieć czego oczekujesz to się podpowie

masz już kita? napisz jakiego

Doczytałem na wiki jak wygląda proces nachmielania i niestety muszę powiedzieć, że nie mam tak dużego gara.

Prosiłbym o jakiś inny w miarę łatwy i niewymagający dodatkowego sprzętu sposób modyfikacji brewkita. Można coś dodać bezpośrednio do fermentatora?

Przymieżam się do kupna Coopers European Lager, czytałem o nim dobre recenzje. Na pewno zmienię drożdże na jakieś górnej fermentacji, bo nie mam warunków na te dolnej. Możecie mi jakieś polecić?

Jak można ulepszyć to piwo?

 

Albo coś na cichą

Zaproponuj mi coś proszę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuj IPA Coopersa i albo zagooglaj za hasłem "hop tea", i/albo wrzuć coś na cichą. Jakiś chmiel amerykański, albo hop aroma tab. I jeszcze jedno - zrób max 20-21 litrów.

 

[media]

[/media] Edited by jackson

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wielkie dzięki jackson, o coś takiego mi chodziło. Już wiem jaki będzie mój następny kit.

 

Gdybyście mieli jeszcze jakieś fajne pomysły na ulepszenie piwa to proszę napiszcie.

Co można wrzucić na cichą?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W zasadzie każdy chmiel aromatyczny powinien korzystnie wpłynąć na smak piwa. Poczytaj na wiki w dziale składniki o chmielach o ich aromatach i wybierz coś

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie mam tak dużego gara

 

A jaki masz? Do dochmielenia brewkita już 10-12 litrowy gar powinien wystarczyć.

 

Przymieżam się do kupna Coopers European Lager [..] zmienię drożdże na jakieś górnej fermentacji, bo nie mam warunków na te dolnej.

 

A to nie lepiej w takim razie kupić coś górnej fermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak robisz brewkity a nie masz warunków na fermentację w niskich temperaturach to zapomnij o lagerach, a rob górniaki np. IPA Coopersa . 7-8 dni burzliwej , następnie dodaj aromatycznego chmielu na następne 7 dni np. Citra. Efekt ocenisz sam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dochmielałem piwa robiąc herbatkę chmielową z 4 litrów wody. Efekty były bardzo dobre.

Po zatym ulepszyć brewkit możesz na dwa sposoby:

1. Łatwiejszy - zamiast cukru/glukozy dodaj ekstraktu słodowego aby podnieść blg

2. Trochę trudniejszy - zrób mini zacieranie ze słodami specjalnymi - np Cara-Pils, Caraaroma. Do tego starczy 5 litrowy garnek, a naprawdę wyniki są naprawdę bardzo dobre:

http://www.piwo.org/topic/369-warzenie-z-ekstraktem-i-ziarnami-specjalistycznymi/

Edited by feder

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wielkie dzięki wszystkim

 

Drobnostka 100 zł się należy :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże w zestawie Coopers European Lager maja bardzo duży zakres temperatury pracy . Ja fermentowałem w około 20 stopniach ,technicznie rzecz biorąc to już nie lager ale wyszło pyszne piwo. Drożdże z tego zestawu jak podaje instrukcja pracują od temperatury 13 stopni C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze jedno pytanie:

Czy chmiel w granulacie gotować na 'hop tea' w woreczku muślinowym czy luźno w garnku, a potem przepuścić nachmieloną wodę przez jakieś gęste sito?

Słyszałem, że granulowany chmiel potrafi się nieźle zbrylić w woreczkach i nie oddać goryczki. Jakie są wasze doświadczenia w tym temacie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowanie tak jak kolega 'olo' mówi .Chmiel w kontakcie z woda ,a szczególnie pelet (granulat) zwieksza swoja objętość i to wielokrotnie . Przygotuj większy garnek i wsypuj powoli ,stopniowo żeby nie wykipialo . gotuj 10 minut .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.