Jump to content
Sign in to follow this  
myszmen

Witam

Recommended Posts

Cześć, milo mi zagościć na waszym forum.

Swoją przygodę z browarnictwem domowym ropocząłem w grudniu zeszłego roku. Pierwsza warka z ekstraktów nie dała zadowalających rezultatów, więc postanowiłem doczytać na forum i już za kilka dni drugie podejście (narazie z ekstraktów z chmieleniem).

Zobaczymy co z tego będzie ;)

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie warze sam. Postanowiłem z kolegą jeszcze raz wypróbować ekstrakty. Mamy juz wszystko co potrzebujemy więc zmieniać planów nie będziemy.

Często czytam porady w stylu "zaczynaj odrazu od słodów nie pożałujesz" ale ja wole wprowadzać się stopniowo i łagodnie.

Na wszystko przyjdzie czas ;)

Dzięki za miłe powitanie

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć, milo mi zagościć na waszym forum.

Swoją przygodę z browarnictwem domowym ropocząłem w grudniu zeszłego roku. Pierwsza warka z ekstraktów nie dała zadowalających rezultatów

Witam i pozdrawiam ;)

 

A z tą pierwszą warką co było nie tak???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Smak nie był zadowalający. Jakieś takie mdłe. Prawdopodobny błąd polegał na zbytnim rozcienczeniu warki (nie wiem jak to mierzyliśmy ale wyszło nam 49 butelek 0,5 z dwóch ekstraktów - sporo za dużo bo licząc pozostały osad po dwóch dekantacjach początkowo mieliśmy ponad 25 litrów). Do tego dwutygodniowa fermentacja burzliwa w prawdopodobnie zbyt wysokiej temperaturze (nie mierzyliśmy).

Dodatkowym utrudnieniem jest fakt, że warzymy u kolegi, który mieszka 100km ode mnie ;)

Generalnie jest dużo niewiadomych, nieprzyłożyliśmy się i zamierzamy sie poprawić.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Smak nie był zadowalający. Jakieś takie mdłe. Prawdopodobny błąd polegał na zbytnim rozcienczeniu warki (nie wiem jak to mierzyliśmy ale wyszło nam 49 butelek 0,5 z dwóch ekstraktów - sporo za dużo bo licząc pozostały osad po dwóch dekantacjach początkowo mieliśmy ponad 25 litrów). Do tego dwutygodniowa fermentacja burzliwa w prawdopodobnie zbyt wysokiej temperaturze (nie mierzyliśmy).

Dodatkowym utrudnieniem jest fakt, że warzymy u kolegi, który mieszka 100km ode mnie :)

Generalnie jest dużo niewiadomych, nieprzyłożyliśmy się i zamierzamy sie poprawić.

Witam!

przynajmniej dużo było :)

moja pierwsza warka też jest rozwodniona i też dużo wyszło :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam!

przynajmniej dużo było :)

moja pierwsza warka też jest rozwodniona i też dużo wyszło :)

Piwko już się kończy ponieważ zasmakowało kilku znajomym :)

Poza tym piwko to idealnie nadaje się jako marynata do mięs na grilla

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam!

przynajmniej dużo było :)

moja pierwsza warka też jest rozwodniona i też dużo wyszło :)

Piwko już się kończy ponieważ zasmakowało kilku znajomym :)

Poza tym piwko to idealnie nadaje się jako marynata do mięs na grilla

Pozdrawiam

mi by żal było :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.