Jump to content
TOMASZ

duża piana i BLG

Recommended Posts

Witam,

W dniu wczorajszym na wieczór uwarzyłem sobie piwo z brew-kita Irish stout.

Dzisiaj rano patrze a na powierzchni ogromna piana. (zdj)

Czy mieliście do czynienia z taka pianą. Czy to normalne?

Czy jest wskazane mieszanie balonem aby piana opadła.

 

I jeszcze jedno pytanie o BLG.

Zamiast cukru dodałem ekstrakt słodowy płynny oraz 200g glukozy. Mając na uwadze, że dałem więcej niż trzeba zmierzyłem BLG i wyniosło 10 znowu tylko 10. Dodam, że sprawdzałem przy temp. 20 stopni C.

Chcąc mieć te 12 BLG startowe czy mogę dodać teraz glukozę dla zwiększenia mocy piwa.

Pozdrawiam, Tomek

post-6422-0-30492200-1372143012_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic z tą pianą nie rób, sama opadnie. Mocy też nie ma sensu zwiększać glukozą, jak już to ekstraktem słodowym.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

a możesz napisać dokładnie czego użyłeś ,znaczy o ekstrakt chodzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

dodałem - Ekstrakt słodowy- jasny niechmielony 1,7 kg

Share this post


Link to post
Share on other sites

no to faktycznie dziwna sprawa

jeśli brewki typowy 1,5 czy 1,7kg do 1,7 kg ekstraktu i 200 glukozy to są dwa wyjścia że wychodzi ci 10blg albo zwalony cukromierz albo źle odliczasz wodę,więcej jak 20L

sprawdź na wodzie (w 20C) areometr czy pokazuje 0blg zobacz czy w środku nie ma wody, zaznacz na szkle markerem jakiś punkt np.tam gdzie jest zero na skali,pomachaj nim mocno i zobacz czy dalej się pokrywa

Edited by Gawon

Share this post


Link to post
Share on other sites

no to faktycznie dziwna sprawa

jeśli brewki typowy 1,5 czy 1,7kg do 1,7 kg ekstraktu i 200 glukozy to są dwa wyjścia że wychodzi ci 10blg albo zwalony cukromierz albo źle odliczasz wodę,więcej jak 20L

sprawdź na wodzie (w 20C) areometr czy pokazuje 0blg zobacz czy w środku nie ma wody, zaznacz na szkle markerem jakiś punkt np.tam gdzie jest zero na skali,pomachaj nim mocno i zobacz czy dalej się pokrywa

 

sprawdzę ten cukromierz. wody 9 butelek po 2l wody mineralnej + 2 litry z garnka

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jest duża piana? :D Chłopaku, chyba jeszcze nie widziałeś dużej piany. ;) To jest jak najbardziej normalna piana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I zaraz się zaczną przechwałki, kto miał większą pianę...

 

A żeby było choć trochę merytorycznie - ze zdjęcia wynika, że jest wszystko w jak najlepszym porządku. Teraz zostaw balon w spokoju na jakieś dwa tygodnie, niczego nie ruszaj, nie mieszaj, nie otwieraj i nie zaglądaj a będzie dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie zaglądaj a będzie dobrze.

No właśnie zaletą takiego balona jest to, że może sobie zaglądać ile dusza zabraknie (uwaga na promienie UV).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Balon jest zasłonięty przed światłem. Temperatura idealna 21C. Czekałem ta taki chłodny tydzień jaki jest teraz :)

 

Nadal zastanawiam się nad niskim BLG startowym. sprawdziłem moje 2 cukromierze na wodzie o temp. 20C wychodzi 0 czyli cukromierze OK, wody dałem tak jak pisałem wyżej 22 litry.

 

Aby nie rozmyślać ile jest cukru w cukrze następnym razem do mojej 3 warki dodam koncentrat, ekstrat, 1 kg. glukozy i tyle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.