Jump to content
Sign in to follow this  
qbasuperfly

Piwo pszeniczne i ilość surowca do refermantacji

Recommended Posts

Witam. Uwarzyłem swoją trzecią warkę z ekstraktów słodowych WES + drożdże Safbrew - WB06.

Do refermentacji mam zamiar użyć roztworu z wody i glukozy. Przy poprzednich dwóch warkach do obliczania ilości glukozy używałem tego kalkulatora: http://hbd.org/cgi-b...ml?16011852#tag i na razie granatów brak :)

Zaskoczyły mnie natomiast wyliczenia kalkulatora przy tym piwie, ponieważ pokazało mi ok. 300g 0_o no i mam obawy czy to aby nie za dużo - wiem, że pszeniczne powinno być mocniej nagazowane - ale, że aż tak!?!?! Teraz 2 pytania:

1. Czy wybrałem prawidłowy typ piwa w kalkulatorze? (Weizen/Weissbier), oczekiwany poziom CO2 - 4.0, 23L, ok. 22C i Corn Sugar.

2. Oglądałem ostatnio serię "Warzę z Kopyrem" i padło stwierdzenie, że dobrze jest zrobić syrop w stosunku 1:10 czyli na 1g surowca przypada 10g wody. Biorąc pod uwagę p.1 wychodzi prawie 3L samego syropu więc co robić drogie Panie i mili Panowie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po pierwsze nie marnuj pieniędzy na glukozę, cukier i tylko cukier. Najlepiej obliczać przy pomocy RefRez, do pobrania z WIKI. 4 v/v to bomby byś miał.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi z kalkulatora wychodzi 160 przy dolnej granicy. Przy tym stylu kalkulator podobno zawyża. Czy stosowałeś cicha ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

3 v/v wystarczy. Bedziesz Pan zadowolony.

 

Co do stosunku 1:10 to Kopyr nie jest żadną wyrocznią. Ja zrobiłem 1:2 i się dobrze rozmieszało tyle tylko że wężyk tak położyłem w fermentorze by piwo krążyło po okręgu i mieszało syrop.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ustawiłeś za duży poziom, to raz. Dwa: glukoza to marnowanie pieniędzy. 3 - nie wiem z czego ma wynikać tak duża proporcja. Syrop najlepiej robić w minimalnej ilości wody pozwalającej na rozpuszczenie się cukru. Ja leję gorącą, mieszam, jak się nie rozpuści - dolewam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kopyr, według mnie mówił o proporcji ze względu na zachowanie poziomu ekstraktu. Czyli roztwór z cukrem powinien mieć Blg na poziomie tego z przed zadania drożdży. Kalkulator zawyża sugerowany poziom nasycenia. koledze nie chodzi o to jak tylko ile :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepiej rozpuścić cukier w 1L wody. Łatwiej wymieszać równomiernie. Przy gęstym syropie miałem problemy, bo zdarzało mi się nierównomiernie nagazowane piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

2.5 tygodnia temu butelkowalem moje pierwsze pszeniczne. ustawilem 3.6 i przy 22 litrach, wyszlo mi 240 g glukozy. piwo po otwarciu nie wyskakuje z butelki i poki co granatow brak. trzymam w temp do 20 stopni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepiej rozpuścić cukier w 1L wody. Łatwiej wymieszać równomiernie. Przy gęstym syropie miałem problemy, bo zdarzało mi się nierównomiernie nagazowane piwa.

Stosuję podobną zasadę. Na każde 20 litów warki 1litr syropu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.