Jump to content
Sign in to follow this  
jimmy_jb

kolendra do pszenicznego

Recommended Posts

Przemierzam się do lekkiego pszenicznego (11* Blg) z dodatkiem kolendry, planuję 11-12 litrów. Fermentacja będzie na WB-06 w 20-21°C. Ile dać kolendry i w którym momencie gotowania? Nie chcę by zdominowała smak. Użyję kolendry ziarnistej rozdrobnionej w moździerzu. Czy 15 g na 30 minut będzie ok czy za dużo?.

Edited by jimmy_jb

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg mnie 5g na 5 minut nawet nie poczujesz. Daj na 5, ale 10g. Albo nawet lepiej 10g na 5', 5g na wyłączenie palnika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W wikirecepturach jest ~15g na 20-40 litrów. Zważywszy, na

...planuję 11-12 litrów...Nie chcę by zdominowała smak..

polecam rozwagę w sypaniu przyprawy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolendrę można spokojnie dodać do fermentora po zakończeniu burzliwej więc zawsze zdążysz doprawić :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za porady. Zajrzę jeszcze do receptur i coś wykombinuję.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolendrę można spokojnie dodać do fermentora po zakończeniu burzliwej więc zawsze zdążysz doprawić :)

Robiłeś tak? Zmieloną? Luzem, czy w obciążonym woreczku? Na jak długo? Jak efekty?

Mam właśnie wita na cichej i miałem w planie dodać trochę kolendry. Nawet się dziś przeszedłem do sklepu żeby kupić, ale była tylko ta z Kamis i zrezygnowałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie ta z Kamisa jest dobra do piwa :) Sypałem luzem, lekko zgniecioną w moździerzu na ok. tydzień. Wg. mnie na zimno daje więcej takich lekkich cytrusowych aromatów. Razem z kolendrą dodaję suszone skórki cytrusów (cytryny, pomarańczy, grapefruitów) które też na zimno dają więcej aromatu.

Edited by Ray

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kupowałem z Royal Brand: https://www.e-piotri...l-brand/236893/

A ta z Kamisa miała "kraj pochodzenia: Polska" więc nie brałem. No ale skoro mówisz że dobra to może jeszcze wrócę. :)

I skłaniam się jednak ku "kolendrowaniu na zimno" w siateczce - mniej problemów przy dekantacji do wiadra do rozlewu.

Mój wit już prawie tydzień na cichej, więc jeśli dam to i tak tylko na kilka dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możecie mi wytłumaczyć o tym jest ten topic?

Bo najpierw mi się wydawało że ktoś chce dodawać kolendry do pszenicznego ( u mnie w domyśle oznacza że do weizena, jeszcze kolega napisał że WB06).

Jakoś nikt nie zapytał po co, i czy to w ogóle pasuje. Chociaż - co mi do tego co komu pasuje? :)

Teraz jednak wątek schodzi na WITy??

Share this post


Link to post
Share on other sites

z pszenicą warto eksperymentować ;)

w sumie nie wpadłem jeszcze na 'kolendrowanie na zimno' przy wicie, obowiązkowo spróbuje :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.