Jump to content
Sign in to follow this  
Pierre Celis

[piwolog] Robust Coffee Porter, czyli piwo kawowe od Piwologa

Recommended Posts

Dzisiejszy wpis jest trochę nietypowy, ale dla piwowarów domowych będzie z pewnością dość cenny. Wiele osób pyta mnie o recepturę zwycięskiego porteru z konkursu w Żywcu. Ciężko odpowiedzieć każdemu z osobna, stąd dzisiejsza publikacja.

Może tytułem wstępu jeszcze kilka zdań o genezie tego piwa. Bezpośrednią inspiracją do uwarzenia piwa kawowego była Kawka z Browaru Widawa. Jako, że piwo było w zasadzie niedostępne w moim mieście, postanowiłem zadziałać samemu i uwarzyć coś w podobnym klimacie. Kawa to po piwie mój drugi ulubiony napój, więc piwo kawowe było dla mnie naturalnym wyzwaniem.

Prototypowa receptura powstała na okoliczność Szczecińskich Warsztatów Piwowarskich, które mam przyjemność współorganizować. Jak się później okazało, była ona strzałem w dziesiątkę. Piwo wyszło znakomite – gładkie, dobrze zbalansowane, o pięknym kawowym aromacie. Mimo obaw o tłuszcz zawarty w kawie, piana na niczym nie straciła. Wręcz odwrotnie – choć nie była obfita, to miała cudną kremową strukturę.

Recepturę powtórzyłem z drobnymi zmianami w domu, już trochę pod kątem konkursu w Żywcu. Jak widać kawa jest wdzięcznym dodatkiem i na tyle zauroczyła sędziów, że piwo zajęło pierwsze miejsce w swojej kategorii zdobywając 42 na 50 możliwych punktów.

Z ciekawostek dodam, że nie byłem do końca zadowolony z efektów. Marzyło mi się piwo pełniejsze w smaku. Werdykt jury był dla mnie tym większą niespodzianką.

Robust Coffee Porter 14,2 Blg

Obliczony kolor: 48 EBC
Obliczona goryczka: 30 IBU
Receptura na 25L gotowego piwa.

Składniki

2,8kg słód pilzeński
2kg słód monachijski
1kg płatki owsiane
0,3kg słód Carabelge
0,3kg jęczmień palony
0,1kg słód Carafa III
drożdże WYeast 1728 Scottish Ale (gęstwa)

Zacieranie

Skleikowane wcześniej płatki owsiane dodałem na początku zacierania.
Wygodniej jest użyć płatków błyskawicznych, bo tych nie trzeba kleikować.

52C – 10min,
63C – 30min,
72C – 30min

Chmiel i kawa

Gotowanie 80 min.

Chmielenie: Sybilla 130 HBU + Chinook 246 HBU po 20 minutach od rozpoczęcia gotowania.

200g grubo zmielonej (ześrutowanej) kawy (Lavazza Crema & Aroma) moczone w podwójnej siateczce muślinowej przez ok. 5 minut po wyłączeniu palnika i rozpoczęciu powolnego chłodzenia.

Fermentacja

Fermentacja burzliwa 8 dni w temperaturze 21°C (w pierwszych 2 dniach
przeniesione do 16°C, bo zbyt mocno wyłaziło z wiadra)

Fermentacja cicha 8 dni w temperaturze 21°C

Ekstrakt końcowy 3,75 Blg (odfermentowanie ok. 73,5%, alkohol objętościowo ok. 5.45%)

Do refermentacji użyłem 115g białego cukru.

Smacznego!

Post Robust Coffee Porter, czyli piwo kawowe od Piwologa pojawił się poraz pierwszy w Piwolog radzi ....



Wyświetl pełny artykuł

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gratulacje. Poszedł plusik.

Mi osobiście marzy się coś w rodzaju kawowego schwarzbiera. Planuję zmniejszyć Blg oraz usunąć z przepisu słód Carabelge i płatki owsiane. Czy uważasz że użycie naparu z kawy da gorsze efekty niż Twoja metoda? A może "kawienie" na zimno wyprażonymi ziarnami?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.