Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ma pytanie odnośnie fermentacji otóż blg z 12,5 zatrzymało mi się na 5blg, po tygodniu fermentacji (Belgian Pale Ale, drożdże S 33) przeniosłem w cieplejsze miejsce i potrząsnąłem fermentorem odstawiłem na trzy dni i nic nie pomogło.Robiłem też test FFT i o ile dobrze go przeprowadziłem to tez z 12,5blg zeszło do 5 blg po trzech dniach

Co mam robić:

zlewać na cichą?

czy zadać druga paczkę drożdży na dofermentowanie( mam na stanie)?

a może ograniczyć glukozę przy butelkowaniu?

Czekam na podpowiedzi z waszej strony pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak zacierałeś? Mogło zejść do 5 i dalej nie zejdzie. Dodawanie drożdży nic nie da bo nie mają już co jeść. Glukozy daj wg jakiegoś kalkulatora.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli wyszło ci tyle samo, co w teście odfermentowania, to znaczy, że wszystko jest ok i nie musisz się obawiać. Dodatkowo, zmierzyłeś po paru dniach i nie spada, więc śmiało możesz przelać na cichą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×