Jump to content
Lewelyn

Wysokie BLG

Recommended Posts

Witam ma pytanie odnośnie fermentacji otóż blg z 12,5 zatrzymało mi się na 5blg, po tygodniu fermentacji (Belgian Pale Ale, drożdże S 33) przeniosłem w cieplejsze miejsce i potrząsnąłem fermentorem odstawiłem na trzy dni i nic nie pomogło.Robiłem też test FFT i o ile dobrze go przeprowadziłem to tez z 12,5blg zeszło do 5 blg po trzech dniach

Co mam robić:

zlewać na cichą?

czy zadać druga paczkę drożdży na dofermentowanie( mam na stanie)?

a może ograniczyć glukozę przy butelkowaniu?

Czekam na podpowiedzi z waszej strony pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak zacierałeś? Mogło zejść do 5 i dalej nie zejdzie. Dodawanie drożdży nic nie da bo nie mają już co jeść. Glukozy daj wg jakiegoś kalkulatora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli wyszło ci tyle samo, co w teście odfermentowania, to znaczy, że wszystko jest ok i nie musisz się obawiać. Dodatkowo, zmierzyłeś po paru dniach i nie spada, więc śmiało możesz przelać na cichą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...