Jump to content
Thrashturbator

Co mogę zrobić z tych składników?

Recommended Posts

Podane czasy chmielenia to czas liczony do wyłączenia palnika i rozpoczęcia chłodzenia. Czyli całkowity czas gotowania minus podana wartość.

60' - czas gotowania 60' minus 60' - wrzucasz od początku

30' - czas gotowania 60' minus 30' - wrzucasz trzydzieści minut przed wyłączeniem palnika, czyli po 30' od rozpoczęcia gotowania

0' - czas gotowania 60' minus 0' - wrzucasz w momencie wyłączenia palnika

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze raz

60 min - marynka

30 min - lubelski

0 min - magiczny chmiel

 

Oznacza:

wrzucasz marynke na 60 minut przed końcem gotowania

wrzucasz lubelski na 30 minut przed koncem gotowania

wrzucasz magiczny chmiel na 0 minut przed końcem gotowania (czyli wyłączasz palniki i wrzucasz magiczny chmiel)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam co mogę zrobić z tych składników (opróżniam magazyn :P):

Pilzneński 5 kg

Monachijski 1 kg

chmiel magnum 50 g

 

Ile litrów z tego wyjdzie, jaki styl to by był i jakie drożdże do tego dokupić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, jestem jeszcze na etapie ważenia z ekstraktów niechmielonych i chciałbym spróbować dorzucić do tego jakieś małe "partial mash"

Zostały mi chmiele Lubelski 55g i 45g granulatu, oraz 100g Marynki i 50g Sybilli w granulacie. Oczywiście opcjonalnie mogę dokupić jakieś chmiele, ale wolałbym bazować na w.w.

Jaką warkę mogę z tego uwarzyć, może coś orzeźwiającego na coraz to cieplejsze dni?

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam takie chmiele:

Citra

Cascade

Centennial

Simcoe

Wszystkie po 100g.

Interesuje mnie APA AIPA I AAA byście mieszali chmiele razem czy robili single hop? Jeszcze nie robiłem na amerykańcach i nie wiem jaką drogę wybrać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na Cascade, Simcoe i Citrze piłem single hopy, tylko zapach Citry mi nie podchodzi (zbyt owocowo-słodki, jakby jakaś przeleżała brzoskwinka). A jak będziesz robił single hopy to się dowiesz które chmiele ci pasują i potem według twojego gustu będziesz mógł coś innego sklecić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posiadam

 

3 kg pilznenskiego

2 kg pszenicy

1,5 kg pale ale

po 0,5 kg (karmelowego, palonego, czekoladowego)

gęstwa z s-04 oraz WB-06

 

Uwarzyłem już stouta, sweet stouta i hefeweizena.

Zastanawiam się co nowego mógł bym uwarzyć z powyższych składników.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Całą gamę Ale

 

1,5 kg Pale Ale

2,5 kg pilsa

200g pszeniczny

100-150 g karmelowego

Drożdże S 04

 

Zależnie od chmieli możesz zrobić całkiem szeroką gamę piw

Share this post


Link to post
Share on other sites

3,5 kg Pale Ale

0,5 kg Pilzneński

0,5 kg Monachijski I

0,5 kg karmelowy 300 EBC

 

90 gr Marynki

15 gr Magnum

 

Co z tego wyjdzie? Bitter? W jakich proporcjach?

 

Wyklepane tapatalkiem z mego szajsunga!

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety nie, ale do dokupienia jak coś. Najszybciej mogę mieć Chinook, Lubelski (sklep stacjonarny)

 

Wyklepane tapatalkiem z mego szajsunga!

Edited by Gajosq

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyjdzie coś ala'bitter. Bitter ma chmiele angielskie oraz drożdże np US-04 lub dedykowane płynne i niskie nasycenie (2gr/0.5 litra). Karmelu 0.2kg wystarczy wg mnie, najlepiej jasny. Wyklepane z mojej Nokii N78.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże akurat mam S-04, Zaopatrzę się w jakieś chmiele UK ale między czasie znalazłem w recepturach bittera na marynce (Marynka Bitter), który zdobył

I miejsce podczas "National Homebrew Competition" w Brystolu w kategorii "Standard and Best Bitters"

 

35g Marynka 60 minut

25g Marynka 20 minut

40g Marynka 10 minut

 

Karmelowy ten nie był ani jasny ani ciemny. Coś popróbuje, na pewno coś wyjdzie :)

Edited by Gajosq

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podpowie ktoś jak chmielić i czym chmielić aby uzyskać coś w stylu Grand Prix. Wiem że receptura tego piwa jest ogólnie dostępna, ale jest dość złożona a to będzie dopiero moja 3 warka.

Generalnie ma być dużo cytrusów i goryczka na średnim poziomie.

zasyp:

1,5 kg Pale Ale

2,5 kg pilsa

300 gram pszeniczny

150 gram karmelowego

Drożdże S 04

Share this post


Link to post
Share on other sites
Podpowie ktoś jak chmielić i czym chmielić aby uzyskać coś w stylu Grand Prix. Wiem że receptura tego piwa jest ogólnie dostępna, ale jest dość złożona a to będzie dopiero moja 3 warka.

Generalnie ma być dużo cytrusów i goryczka na średnim poziomie.

zasyp:

1,5 kg Pale Ale

2,5 kg pilsa

300 gram pszeniczny

150 gram karmelowego

Drożdże S 04

Sugerowalbym zmiane drozdzy na us05 no i w pizdu cytrusowych odmian chmieli amerykanskich. Najlepiej 2-3 odmiany. Tego jest sporo do wyboru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posiadam

 

Chmiele:

Triskel 20g

Strisselspalt 20g

Spalt Select 50g

Hallertau Tradition 50g

Saaz 50g

 

Słody:

Pilzneńdki 5kg

Monachijski II 1kg

Cara Clair 1kg

Zakwaszający 0.5kg

 

Dodatki

cukier biały, jasny ekstrakt WES 1.2kg, 0.3kg ciemnego cukru kandyzowanego.

Kolendra,curacao,pomarańcza,płatki owsiane błyskawiczne, mech irlandzki.

 

Drożdże:

Gęstwa WLP550, saszetka US-05

 

Edit,

 

Zastanawałem się nad triplem, chciałem uzyskać około 20l, ale zastanawiam się czy 5kg pilzneńskiego wystarczy ( mam bardzo niską wydajność). Ewentualnie czy dotatek 1kg monachijskieg II podpasuje ( czy lepiej dać max 0,5kg i ewentualnie podbić później puchą od WES którą mam)? Do tego 0,3kg Cara Clair i 0,1kg zakwaszającego ? Chmielić Hallertau i Saaz? Cukru białego po kilku dniach burzliwej chciałem dać 15-20%. Od dwóch dni gęstwa wlp550 dokarmiana jest brzeczką 8BLG którą przygotowałem i spasteryzowałem robiąc ostatnie Pale Ale.

Edited by Qbasek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałbym wykorzystać "resztki" słodów, które zostały mi z poprzednich warek. Mam:

- Biscuit 750g

- Pszeniczny Czekoladowy 200g

- Karmelowy Carahell 500g

- Karmelowy 600 Strzegom 350g

- Karmelowy 30 Strzegom 300g

 

Co mogę zrobić, by je zużyć przy jednej warce, uzupełniając tylko jakimś słodem podstawowym? Jest to wykonalne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

możesz zrobić nawet kilka warek z tymi dodatkami tylko dodaj pilznenskiego, zmniejsz ilość czekoladowego i karmelowego 600 (na warkę 20l max 100 - chyba, że lubisz ciemniejsze i bardziej palone)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie chodzi o to, że wolałbym za jednym razem to wszystko zużyć, jeśli to możliwe :) Gar mam 50 litrów, więc zatarcie większej warki ewentualnie nie będzie problemem.

Edited by Alfi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób jak amap pisze. Dokup z 4 kg slodu pilznenskiego i uwaz jakiegoś ciemnego belga. Pamiętaj tylko o specjalnych drożdżach. Najlepiej jakbyś zainwestował w płynne, np white labs trappist ale, czy jakoś tak :)

 

Wysłane z mojego HTC Sensation XE with Beats Audio Z715e przy użyciu Tapatalka

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...