Jump to content
Thrashturbator

Co mogę zrobić z tych składników?

Recommended Posts

W miarę warzenia już po samym zasypie będziesz wiedział orientacyjnie, jaka gęstość nastawna wychodzi. 

Ja u siebie aktualnie wysładzam zawsze pełen gar, orientacyjnie 30l wysładzanie ciągłe, utrzymując poziom wody odrobinę ponad młótem. 

Po wysładzaniu mierzę dopiero gęstość. Jeszcze nie zdarzyło się, żebym musiał godzinami wygotowywać. 

Jak wyjdzie za dużo, to dolewasz wody. Jak za mało, to dłużej gotujesz lub posiłkujesz się ekstrakrem

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 godziny temu, korzen16 napisał:

 

1. Myślę, że na początku przyjmij zacieranie w tych 18L, a wysładzanie do 12,5-13°Blg w garze, a litrów wyjdzie tyle ile wyjdzie. Będziesz wiedział jaką masz wydajność. Gotuj tak żeby finalnie wyszło te 15°Blg.

 

 

Panie Korzeń, tak jak Pan rzekł tak się stało, no prawie ale jednak.

 

Przy 20 litrach po całym wysładzaniu wyszło nam 11,5 blg. Po gotowaniu odparowały nam 3 litry około i wyszło 12 blg. Nie gotowalismy dłuzej było już późno a jeszcze chłodzenie pzred nami było. Trochę zostało jeszcze w chmielu. Stwierdziłem że tyle nam starczy wyjdzie poprostu piwo co będzie miało 4 procent i o.

 

Problem był z chłodnicą pierwszy problem to 14,4 stopnia w kranie, drugi problem to ciśnienei. im wyższe tym nam wylatywała woda na chłodnice - musimy poysleć nad zaciskiem.

schładzanie do 17 stopni zajeło nam blisko 2 piwa i całą pizze czyli jakies połtorej godziny. :(

 

Co do kocioła z lidla firmy sencor. za 200 zl. Wydaje mi sie ze to trafiony pomysł. Chodz mogę sie nie znam. Nigdzie sie nam nie przypalił. może szybko tracił temperaturę ale utrzymywała się ona gdzies miedzy 64-67 stopni. Nie wiem czy to ma znaczenie. Następnym razem będziemy próbować ustawić grzałkę żeby nam to delikatnie podgrzewała.

 

według brewnes mieslimy 75 procent wydajności. Nie mam pojecia co moglismy lepiej zrobić aby miec tą wydajnośc taką jak w sklepie. moze poprawić wysładzanie. z tym rależykiem była zabawa, bo samo złoże nie ułożyło się nam poziomo. Przestałem lać wodę kiedy areometr pokazywał 4 blg które wyleciało mi z wiadra. i zlałem wszystko jakies 12 litrów poszło na to. (wynik z areometru koregowałem mierzac temperature tego co wylatywało pod koniec jakies 50 stopni + kalulator z brewnes)

 

może troche młuta przez ten wąż z oplotu się dostało do gotowania. pare zairenek. to normalne?

 

a no i jeszcze doczytałem, że zbyt grubo zmielony słód przez sklep moze byc przyczyną takiej wydajnosci a nie innej.

 

A wlasnie co ja bym miał zrobić aby mi wyszło te 15 blg w 20 litrach. bo chyba nie zrobiłem nic zle wydaje mi sie

 

Edited by Ravage miodosytnik

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Ravage miodosytnik napisał:

A wlasnie co ja bym miał zrobić aby mi wyszło te 15 blg w 20 litrach. bo chyba nie zrobiłem nic zle wydaje mi sie

Zwiększyć ilość słodów do około 5kg i wyjdzie wtedy pod 15°Blg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 24.10.2019 o 13:06, Ravage miodosytnik napisał:

może troche młuta przez ten wąż z oplotu się dostało do gotowania. pare zairenek. to normalne?

Początkowo przy filtrowaniu przez wężyk może lecieć trochę młóta. Zwracasz wtedy pierwszy litr - dwa spowrotem do kadzi filtracyjne. Później już powinno lecieć klarowne. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Grzegorz Łomako napisał:

Witam,  mam dosyć sporo słodu monachijskiego typ 2 czy wykorzystywał go ktoś w 100% zasyp. Jeśli tak to proszę o podeslanie przepisu. 

Tutaj https://www.piwo.org/forums/topic/9948-zasadniczo-browar-browary-maltańskie/page/6/?tab=comments#comment-421249

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co myślicie o takiej recepturze.

Słody

monachijski 2  15 kg 

Dark crystal 0.5kg

Strzegom Carmel pale 0.65kg

Pszenica 0.5kg

Około 90litrow brzeczki o gęstości 11BLG

Zacieranie 

20min 60C

50min65C

10min 78C

Chmielenie 

Marynka 50g 60min 

Styrian Golding 30g 5min 

Saaz 50g 5min 

IBU16

Zlata Polesie 100g myślałem żeby dać na cichą 4 dni miał ktoś doświadczenia z tym Chmielenie. 

Fermentacja chce przeprowadzić w niskiej temperaturze 11 C gęstwa Mauribrew Lager .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie rozumiem, co ma dać te 0,5kg pszenicy w zasypie. Na pianę masz już wrzucone słody karmelowe. Możesz zamiast tej pszenicy wrzucić słód krótki lub jasny karmelowy. Czy to ma być alternatywa do koncernowych lagerów?

Jak dla mnie wyjdzie mocno słodowy, bezchmielowy bursztynowy lager. Jest to kwestia gustu - mi by nie smakowało 

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minut temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Nie rozumiem, co ma dać te 0,5kg pszenicy w zasypie. Na pianę masz już wrzucone słody karmelowe. Możesz zamiast tej pszenicy wrzucić słód krótki lub jasny karmelowy. Czy to ma być alternatywa do koncernowych lagerów?

Jak dla mnie wyjdzie mocno słodowy, bezchmielowy bursztynowy lager. Jest to kwestia gustu - mi by nie smakowało 

A więc co byś zmienił,  rozumiem że pszenica nic tu nie da. Zwiększył byś iść chmielu na gorączkę?

Share this post


Link to post
Share on other sites
45 minut temu, Grzegorz Łomako napisał:

A więc co byś zmienił,  rozumiem że pszenica nic tu nie da. Zwiększył byś iść chmielu na gorączkę?

 

Według mnie zasyp prawie 100% monachijskiego może być zmulający. Możesz celować w Polotmave. Dosyć mało jest informacji na temat tego stylu. Zmniejsz ilość monachijskiego i zastąp jego większą część pilzneńskim. Karmelowe zostaw tak, jak są. Jak się upierasz, to może być ta pszenica, chociaż lepszy wydaje mi się carapils lub słód krótki. Przyciemnij barwę słodem barwiącym lub żytem palonym. Chmielenie zwiększ do minimum 20, najlepiej 25 IBU. Odnośnie tego stylu jest mało źródeł na temat chmielenie na smak/aromat. Osobiście wrzuciłbym marynke+styriana na goryczkę. I pokombinował z żateckim i Zlata Polesie (nie znam) na smak/aromat

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Grzegorz Łomako napisał:

Rozumiem że pszenica nic tu nie da. 

 

Godzinę temu, Grzegorz Żukowski napisał:

Nie rozumiem, co ma dać te 0,5kg pszenicy w zasypie. 

Jeśli to ma być piwo w którym istotna jest chmielowość w smaku i aromacie to pszenica (słód pszeniczny?) podbije jej odczucie. 

Więc jak najbardziej pasuje do zasypu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

 

robię czyszczenie magazynu ze starych składników, żeby zrobić miejsce na świeże dostawy. Ktoś poleci coś ciekawego z tych materiałów?

 

SŁODY:

Pale Ale - 5kg

Monachijski - 1kg

Pilzneński - 1kg

 

CHMIELE:

Citra - 22g

Mosaic - 22g

Chinook - 30g

Horizon - 30g

 

DROŻDŻE:

- US-05 - paczka

- T-58    - paczka

 

Jaki efekt może dać dodanie słodu monachijskiego do "tradycyjnego" APA?

 

Pozdrawiam!

Edited by tortoise

Share this post


Link to post
Share on other sites

Objętościowo z góry ogranicza jedynie gar - 30 litrów. Minimum chciałbym mieć 10 l gotowego piwa.

 

Ogólnie w grę wchodzą różne objętości, woltaże itp. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK,
Klasyczna APA - zakładane 15L do fermentora:
1kg Pilzneński

2kg Pale Ale

 

Zacieranie w 66-67­°C przez godzinę + 72°C przez 15' + wygrzew 5'

 

Chmielenie:

Horizon - 10g na godzinę

Chinook 30g na whirpool

 

Drożdże US-05

 

Cały Mosaic i Citra na zimno na cichą na 3-5 ostatnich dni w niskiech temperaturach (ok. 10°C)

 

Wyjdzie: ok 12L do zabutelkowania, 12,5°Blg, IBU ok. 40 (ale podbite jeszcze chmieleniem na cichej), alko ok. 5% 

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, tortoise napisał:

Jaki efekt może dać dodanie słodu monachijskiego do "tradycyjnego" APA?

Podbije słodowość, co skontrowane mocniejszym nachmieleniem może dać dobry efekt.

Proponuję z reszty, która zostanie z receptury @korzen16 uwarzyć właśnie takie piwo, co da ci najlepszą odpowiedź na to pytanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Refraktometr - słowo klucz

 

Dostałem zapytanie co chce na święta :D Pomyślałem że może się przydać, a moze o coś innego poprosić XD

 

Refraktometr do piwa - jaki wybrać, wady/zalety, Czy lepszy od areometru? Jak go odczytywać kiedy brzeczka jest już przefermentowana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepszy pod tym względem że szybciej można go użyć. Pare kropel brzeczki obojętnie w jakiej temperaturze i już masz odczyt. Przydaje się do szybkiego sprawdzania podczas zacierania i warzenia. 

Aby odczytać FG refraktometrem musisz korzystać z kalkulatorów. 

Edited by anatom
Ja dostaje co rok na święta pytanie co chcesz. Odpowiadam: 25 kilo słodu. Niestety jeszcze się nie doczekałem. Z takim czymś jak refraktometr nawet nie próbuje 😃

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...