Jump to content
Thrashturbator

Co mogę zrobić z tych składników?

Recommended Posts

Sam się zastanawiam, czy robić 10 czy 20 litrów. Zakładałem raczej 10. Zdaje sobie sprawę, że muszę coś dokupić. Nie chciałbym tylko wydać już majątku. I chciałbym raczej wykorzystać surowce, bo to ma być ostatnie piwo w tym sezonie. :)

Myślałem jeszcze, żeby zrobić z tego american wheat. Ale kusi mnie też trochę jakaś nieskomplikowana aipa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To zrob z tego co masz i wyjdzie dobre piwo, moze nie w ramach stylu ale jak najbardziej dobre.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak ma byc to ostatnia warka w sezonie to pozbadz sie wszystkiego ;) Przy bezstylowcu nie masz zadnych ograniczen, wazne aby smak pasowal. Mozesz wrzucic ta Marynke na goryczke na poczatek, ewentualnie troche Cascade do tego w zaleznosci jakie IBU planujesz.

Potem smak i aromat tego Cascada, reszte wrzuc na zimno i bedziesz mial magazyn pusty na przyszly sezon ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrze, w takim razie chciałbym zrobić 10 litrów. Zacieranie przez godzinę z 67 stopniach.

Chmielenie:

  • 10 g marynki na 60 min, 
  • 10 g Cascade PL na 15 min,
  • 10 g Cascade PL na 0 min
  • 30 g Cascade PL na zimno. 

Zostawić tak jak jest? Czy coś tu jeszcze zmieniać? Brewness podaje mi goryczkę na poziomie 22 IBU i gęstość 10,5 BLG. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

 

Sprzątanie lodówki.

 

Miałem zamiar zrobić z resztek Marynki i Lubelskiego oraz ekstraktu Bruntal pilzneńskiego 1,7kg oraz gęstwy W34-70

Pilsa ale pewnie w piwnicy w domu rodzinnym już za ciepło.

 

Chciałbym zmienić więc plan na górną fermentację.

 

Dostępne środki

  • Drożdże:
    • Mogę zebrać gęstwę z S-04 lub T-58
    • w lodówce: 1 x Drożdże Safale US-05 saszetka 11,5g 
  • Ekstrakty:
    • 1x ekstrakt Bruntal pilzneński 1,7kg
    • 2x 0,5kg ekstrakt Bruntal pilzneński suchy
  • Chmiele:
    • otwarte opakowania:
      • resztki Marynki i Lubelskiego (myślę min po 20g się jeszcze znajdzie - muszę zobaczyć)
    • 1 x Chmiel IZABELA PL - 2018 - 5,8% - 50g
    • 1 x Chmiel Puławski 3,5% - 50g - 2017
    • 1 x Drożdże Safale US-05 saszetka 11,5g 
    • 1 x Lubelski (PL) 3,0% Chmiel 2018 50g
    • 1 x Sybilla (PL) 6,2% Chmiel 2018 50g
  • Ew. dodatki:
    • 1 x Kwiat Pomarańczy
    • 1 x Suszona skórka słodkiej pomarańczy 10g
    • 1 x Curacao skórka gorzkiej pomarańczy 20g
    • 2x Jałowiec 25g

 

Myślałem o 10L SH z Izabellą, ew. Marynką na goryczkę a Izabellą na smak i hopstand. Ew. część Izabelli na zimno + gęstwa s-04 ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam Piwoszy . Mam zamiar popełnić swoją pierwszą warkę. Mam do użycia jasny ekstrakt słodowy pale ale 1,7 kg i brewkit równiez pale ale z Gozdawy z Chmielami citra chinook i simcoe po 100 g ..drożdze safale s-04 .Chciałbym się zapytać o chmielenie jak dokladnie powinno sie to zrobić .. Z góry dziękuje za podpowidzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, Hajski napisał:

Witam Piwoszy . Mam zamiar popełnić swoją pierwszą warkę. Mam do użycia jasny ekstrakt słodowy pale ale 1,7 kg i brewkit równiez pale ale z Gozdawy z Chmielami citra chinook i simcoe po 100 g ..drożdze safale s-04 .Chciałbym się zapytać o chmielenie jak dokladnie powinno sie to zrobić .. Z góry dziękuje za podpowidzi. 

Citra ile % alfa kwasów? wrzuć jej 30g na 45 minut gotowania, reszta na 2 dni cichej jak właściwa fermentacja się skończy. Możesz wrzucić wszystko albo po 50g każdego, spokojnie powinno starczyć

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minut temu, Hajski napisał:

Alfa kwasów ma 13.5 % nie wyjdzie za chamskie chmielenie w sensie zbyt intensywne przy dodaniu całości ???;D

Goryczkę oblicz w kalkulatorze. Na smak i aromat możesz podejrzeć gotowe, sprawdzone receptury. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałbym sie podłączyć do wątku i poradzić w kwestii wykorzystania składników, które mam „na stanie”. Chce wykorzystać wszystkie słody na warke 20-25 l. Prośba o opinie czy wyjdzie cos przyzwoitego z poniższej receptury.  

 

4 kg pale ale 

ok 1 kg caraaroma

ok 1 kg caramunich I 

 

chmiel 

30 g Marynka 60 min

20 g Cascade 15 min

20 g Cascade 0 min 

 

Drożdże muszę dokupić. 

US-05? 

 

Tak z mojego niewielkiego doświadczenia wnioskuje ze wyjdzie coś w rodzaju american amber ale. Tylko czy nie za dużo karmelowego? Zacieranie jednotenperaturowe ma sens? 

Dziękuje za opinie 

Edited by wielkiwykop

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowanie za dużo karmeli, zmniejsz ilości pięciokrotnie. IBU wylicz w kalkulatorze. US-05 jak najbardziej ok

Share this post


Link to post
Share on other sites
53 minuty temu, Jancewicz napisał:

Zdecydowanie za dużo karmeli, zmniejsz ilości pięciokrotnie. IBU wylicz w kalkulatorze. US-05 jak najbardziej ok

 

Ok, dam karmelowych po 0,2 kg w takim razie. 

W jakie IBU byś celował w przypadku takiej receptury? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, wielkiwykop napisał:

 

Ok, dam karmelowych po 0,2 kg w takim razie. 

W jakie IBU byś celował w przypadku takiej receptury? 

 

Pytanie czy lubisz piwa bardziej goryczkowe czy mniej. Jakieś z 30 IBU? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Jancewicz napisał:

 

Pytanie czy lubisz piwa bardziej goryczkowe czy mniej. Jakieś z 30 IBU? 

Raczej wysokie. Z tym że tej pory warzyłem wyłącznie piwa jasne ( te słody karmelowe dostałem ) także nie mam rozeznania z własną produkcją tego typu, ale intuicja mi podpowiada do piw ciemniejszych, bardziej słodowych niższe IBU. Także sie zastosuje i wyliczę coś w tych granicach. Dzięki za sugestie.

Nawet dobrze sie składa bo to co zostanie przyda sie myśle do risa :) planuje spróbować, niestety częściowo z ekstraktu bo mam gar tylko 30 litrów... 

pozdrawiam 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Mam dylemat zostało mi trochę surowców i chciałem z tego coś zrobić.

Mam:

ok 5kg słodu pilzneńskiego

85g Jęczmienia prażonego (1000EBC) Strzegom

140g Carafa typ III (1300-1500) Wayermann

90g Marynki

55g Lubelskiego

I drożdże S-04

Myślałem o czymś w rodzaju Stouta, dodałbym płatki owsiane i może by coś z tego było. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostało mi trochę chmielu 2017, który chciałbym wykorzystać na zakończenie sezonu. Plan jest taki żeby zrobić 2-3 piwa na US-05. Coś pijalnego o niezbyt mocnym ibu żeby szybko zeszło. 

 

Na pierwszy ogień wyszło mi coś takiego. 20l, 13blg, 32ibu

4,0kg pilsa

0,3kg płatków owsianych

zacieranie 66C

 

60min- 10g marynka czy czegoś podobnego do około 30ibu

hopstand 20min 75C - 80g cascade pl + 100g chinook pl

 

Fermentacja na Us-05 z 3 tygodnie 17-18C

 

Co sądzicie o czymś takim?

Mam jeszcze 100g lubelskiego i jakieś 70g bavaria mandarina z którymi nie wiem co zrobić, ale do tego piwa powyżej to już chyba byłby przesyt. Jakieś pomysły? Słodu mam pod dostatkiem.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę, ze to ogólnie dobry pomysł. Polecam podprażyć płatki owsiane w piekarniku w 200 stopniach przez 10 minut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, 

 

chce posprzatac troche magazyn i zrobic cos z surowcow jakie mam. 

W tym momencie stan jest: 

Chmiele:

target 100g

Halertau Hersbrucker  100g

Amarillo  100g

Sybillla 200g

Marynka 200g

 

Slody:

Weyermann Caraaroma ok 200g 

Jeczmien palony ok 200g

 

Drozdze :

Gestwa US-05 po robionym American Wheat 13 blg. 

 

Podstawowe slody musze dokupic wiec to nie byl by problem al chcialbym uzyc gestwy i slodow ciemnych napewno. Co do chmieli to marynka i sybilla nie sa otwarte wiec bardziej bym sie sklanial do uzycia reszty. 

 

Jakies pomysly?

Dzieki z gory!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdziłem dziś wszystkie kartony i znalazłem 

- 5kg Słód Pale Ale

- 1kg Słód Monachijski

- 1kg Słód Karmelowy

- 2,5kg Słód Pilzneński

 

Cóż z tego poczynić? Myślę o 20l. Drożdże w lodówce US-05, chmiele SAAZ, Marynka, Lubelski są, będę zamawiał jeszcze jakieś Amerykańce więc może jakaś APA?

Edited by Kochan

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Helcik

Bardzo dużo masz tego chmielu. Właściwie każdy z rodzajów może być użyty samodzielnie, więc pytanie co Ci smakuje. Single hop APA lub IPA na Amarillo może być spoko.

A co byś powiedział na Amber Ale? Dokup np. pale ale i wiedeńskiego i wrzuć ten CaraAroma. Chmielenie Marynka na goryczkę i Amarillo na aromat, również na zimno. Możesz też celować w stouta i wrzucić palony jęczmień. Tam chmielenie i tak jest symboliczne, więc wystarczy Ci Target i Marynka.

 

@Kochan

Z takiego zestawu to możesz bardzo dużo styli zrobić. Czeskie pilsy, niemieckie lagery, polskie ale. Jak dokupisz jakieś amerykańskie chmiele, to APA lub IPA. Możesz też pójść w piwa brytyjskie - ESB, golden ale, do nich musiałbyś kupić chmielu brytyjskiego który jest jeszcze tańszy niż amerykański.

 

Zwróć też uwagę, że masz 7,5 kg słodów wysokoekstraktywnych (nie ma takiego słowa :P). Jeśli chcesz zrobić 20 litrów piwa, to myślę, że nie przesadzę zbytnio, jeśli powiem, że spokojnie z tego uzyskasz ekstrakt początkowy rzędu 18 blg, a tu już wchodzimy w piwa mocniejsze - np. Imperial IPA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzieki ! Juz uwarzylem "american" stouta na amarillo i targecie. Co wyjdzie dam znac za pare tygodni. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.