Jump to content
Thrashturbator

Co mogę zrobić z tych składników?

Recommended Posts

Ok, tak też zrobię. Bo od końca marca zaczynam sezon i bym nie miał czasu, a szkoda by słody leżały. Dzięki po raz kolejny!

 

Jeszcze tylko jedno, znalazłem recepturę na wiki 3.5 pilzneńskiego + 0.5 monachijskiego w którym jest 40+30g chmielu, a te ilości rozumiem są do granulatu? Czyli jak mam szyszki +30%?

Edited by Gruby.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, Gruby. said:

Ok, tak też zrobię. Bo od końca marca zaczynam sezon i bym nie miał czasu, a szkoda by słody leżały. Dzięki po raz kolejny!

 

Jeszcze tylko jedno, znalazłem recepturę na wiki 3.5 pilzneńskiego + 0.5 monachijskiego w którym jest 40+30g chmielu, a te ilości rozumiem są do granulatu? Czyli jak mam szyszki +30%?

Między 10 a 30%. 

Szyszki rozumiem ze sklepu? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, Jankasper napisał:

Między 10 a 30%. 

Szyszki rozumiem ze sklepu? 

Tak, dwa razy robiłem na granulacie. Teraz pora sprawdzić jak spisuje się szyszka. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minutes ago, Gruby. said:

Tak, dwa razy robiłem na granulacie. Teraz pora sprawdzić jak spisuje się szyszka. 

To max 10%poprawki. Szyszka zatrzymuje więcej piwa w sobie,  ale łatwiej odfiltrowac.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich piwoszy🍻🍻🍻.

W planach jest uważyc Aipa, co

sądzicie o takiej recepturze.  https://brewness.com/pl/recipe/ipa-94/view.  Co do fermentacji to mam gęstwe safale 04 lub us-05. Posiadam również drozdze suche safale T-58. Fermentacje planuje przeprowadzić w 18C 2 tygodnie i cichą tydzień.Jakie drożdże najlepiej zastosować?  Czy zastosować inne słody?  Z chmieli posiada jeszcze Zeus 14%,  Magnat 11 % , Styrian Goldings-sl 4%, oraz resztki lubelski, iunga11%,  Z góry dzięki za rady .

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie obojetnie jakiej gestwy uzyjesz, osobiscie kierowalbym sie w strone US-05.

Fermentacja okej, jak ci sie nie spieszy to mozesz cicha nawet na 2 tygodnie przedluzyc w nieco nizszej temperaturze.

Ze slodow wyrzuiclbym karmel ale kto co lubi zdania sa podzielone.

Z chmieli wyrzucilbym lubelski na rzecz Iungi.

Chmielenie tez wyglada dosyc srogo. Piles juz piwa chmielone na taki poziom IBU? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

,

3 godziny temu, Hanys93 napisał:

W sumie obojetnie jakiej gestwy uzyjesz, osobiscie kierowalbym sie w strone US-05.

Fermentacja okej, jak ci sie nie spieszy to mozesz cicha nawet na 2 tygodnie przedluzyc w nieco nizszej temperaturze.

Ze slodow wyrzuiclbym karmel ale kto co lubi zdania sa podzielone.

Z chmieli wyrzucilbym lubelski na rzecz Iungi.

Chmielenie tez wyglada dosyc srogo. Piles juz piwa chmielone na taki poziom IBU? ;)

Nie robilem jszecze piwa z tak wysokim IBU, w jaki poziom celować ?

Zamiast Lublina kupię cascade ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak duża ilość lubelskiego może dać trawiaste posmaki. Jak chcesz zamienić Lublin na Cascade, to wywaliłbym też marynkę i zastąpił ją Zeusem - będzie APA. Goryczka na takim poziomie będzie zatrważająca. Zacieraj na słodowo, bo piwo wyjdzie niepijalne. Przy takiej goryczce musi piwo mieć dużo "ciała", żeby ją skontrować. Osobiście celowałbym w 65-70 IBU, jednak to kwestia gustu

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 godzin temu, Grzegorz Łomako napisał:

,

Nie robilem jszecze piwa z tak wysokim IBU, w jaki poziom celować ?

Zamiast Lublina kupię cascade ?

 

Nie musisz specjalnie dokupywac Cascade, masz w sumie sporo chmieli.

Zeusa nie probowalem moze ktos inny wypowie sie na jego temat.

Poziom IBU na ktory bedziesz chmielil zalezy od tego jakie piwa juz piles i jakie Ci podchodza.

Ja osobiscie celowalbym w okolice 40-50 IBU. Zrobic dobre piwo o wysokosci IBU rzedu 90 to juz wyzsza szkola jazdy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

proszę o sprawdzenie receptury i czy coś sensownego z tego wyjdzie.Planuję warkę ok 30l

Pilzneński 6kg zacieranie 63st.40min 72 st.20min i 78st 10min

gotowanie 60 min

 na goryczkę summit 20gr na 50min

aromat saaz 25gr 30min i 25gr na 10 min

celuję w IBU ok27-28 i BLG 12

drożdże W 34\70 dwie paczki fermentacja w 8 st.

Edited by tkaczu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.
Mam w planie uwazyc coś co może będzie przypominać Brytyjskiego Portera.
Ilość około 13 litrów mam akurat puste wiadro z casto. Blg na poziomie 14.
Zasyp :
Pilznenski - 3 kg
Pszeniczne - 0,4 kg
Karmelowy 60 ebc - 0,2 kg
Karmelowy 159 ebc 0,2 kg
Czekoladowy 800 ebc - 0,2 kg
Łuska ryżowa 0,05 kg.
Zacierania
53'- 10 min
68'- 50 min
78'- 10 min
Chmielenie Lubelski 30 g na 60 minut.

Jak myślicie ma sens się udać? Może czegoś ująć albo dodać. No dodać to wszystkiego oprócz pilznenskiego.
Może dochmielic.
Co radzicie ?
PoZdrawiam.


Wysłane z mojego SM-G388F przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć mam trochę pozostałości:

Słody

[kg]

Pale Ale Zero

1,50

Pilzneński

2,00

Cookie

0,45

Czekoladowy jasny

0,25

Karmelowy 150

0,25

 

Czy np. da radę jakieś Brown Ale z tego? Czy dużo za dużo tych smakowych dziwadeł?

(Mam jeszcze jęczmień prażony (150g i słód barwiący ale barwa z tych powyższych już będzie raczej dość intensywna).

Do tego chmielenie coś z tego:

Chmiele

[g]

Magnum

110

Cascade

160

Chinook

90

Marynka

110

Eukanot

30

Styrian Golding

30

Centennial

90

Independence Blend

30

Loral

30

 

Myślałem o Marynce (60g?) i magnum (20g?).

Celowałbym w 20l pewnie koło 11-12blg.

 

Ile czasu chmiele w lodówce będą trzymać aromat? Wytrzymają kilka miesięcy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć,

 

Mam

  • Surowce
    • ekstrakt słodowy pilzneński Bruntal płynny 1,7kg
    • 2x ekstrakt słodowy pilzneńskie Bruntal suchy 0,5kg
    • płatki owsiane lub jęczmienne
  • Dodatki:
    • suszoną skórkę cytryny
    • suszoną skórkę słodkiej pomarańczy
    • suszoną skórkę curacao
    • szyszkojagody jałowca
  • Drożdże:
    • mogę zebrać gęstwe W34-70 z marcowego
  • Chmiele:
    • Marynka ok 50g 10% alfa
    • Lubelski ok 50g 3,8% alfa
    • Puławski 50g
    • Izabella 50g
    • Sybilla 50g
    • Oktawia 50g

Chciałbym zrobić pilsa z tych ekstraktów (1x płynny, 1x suchy) ok 10-12L celując w 12Blg - 12,5Blg z Marynką na goryczkę, Lubelskim na smak i aromat. Dodam ok 1/3 wody niskomineralizowanej ze sklepu

Cel to 25-30 IBU (więc trochę poniżej pilsa bohemskiego)

 

 

Myślałem o dodaniu skórki z cytryny i/albo dodania płatków do zacierania. Czy to uczyni piwo pełniejszym/smaczniejszym? A może po prostu z samych ekstraktów będzie dostatecznie dobre i niepotrzebnie kombinuje? :)

Proszę też o wskazówki co do ilości chmielu na poszczególnych etapach

 

Edited by lixe

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, lixe said:

Myślałem o dodaniu skórki z cytryny i/albo dodania płatków do zacierania

Cytrusy do dolniaka i  z lubelskim to średni pomysł :)

Płatki się nie zatra,  nie masz enzymów. Potrzebowałbyś słodu. No i w dolniakach też płatki nic ciekawego nie wniosą. 

 

Co do ibu,  weź dowolny kalkulator i się go trzymaj. Wtedy ocenisz,  czy jego 30 ibu to to,  czego szukasz. Różne kalkulatory to różne wyniki. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki. Czyli tylko ekstrakty, bez dodatków. IBU sobie wyliczę.

Zapytam tylko ile maksymalnie można sypnąć na aromat?

Czy taki schmat chmielenia będzie ok:

  • 10g Marynki na 60min
  • 15g Lubelskiego na 20min
  • 5g na aromat

Brewness mówi 26IBU co dla mnie jest ok bo raczej nie chciałbym przekroczyć 30IBU

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minutes ago, lixe said:

Dzięki. Czyli tylko ekstrakty, bez dodatków. IBU sobie wyliczę.

Zapytam tylko ile maksymalnie można sypnąć na aromat?

Czy taki schmat chmielenia będzie ok:

  • 10g Marynki na 60min
  • 15g Lubelskiego na 20min
  • 5g na aromat

Brewness mówi 26IBU co dla mnie jest ok bo raczej nie chciałbym przekroczyć 30IBU

5 na aromat to jakby nic :)

Syp śmiało 30g. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do swojego pilsa na chmielach NZ ostatnio sypnąłem w sumie 45g mieszanki 3 chmieli i wyszło na prawdę dobre. Według mnie, to 30g minimum.

Te 15g na smak, to też biedne chmielenie jak na pilsa

Edited by Grzegorz Żukowski

Share this post


Link to post
Share on other sites

Siema,

 

przede mną czwarta warka z puchy. Kiedyś kupiłem i muszę zużyć, choć prawdopodobnie to już ostatni gotowiec, gdyż gar 36l jest już w drodze. Kwestia jeszcze wyboru stylu, zakupu słodów i zaczynam prawdziwe warzenie, a nie jakieś udawanie 😀 Oby mnie nie przerosło 😜  

 

Wracając do tematu. Posiadam:

- Ekstrakt słodowy pszeniczny 1,7 kg

- Drożdże WB-06

- Chmiel Saaz (CZ) - 75g

- Chmiel Hallertau Mittelfruh - 25 g

 

I takie pytanie, Saaz nadaje się do Weizenów? Czy to dobre połączenie? Przez przypadek kiedyś zamówiłem dwa opakowania i chciałem to zużyć.

Jako że warka będzie mała - 10 litrowa ( celuję w 11,5 BLG ) chciałem chmielić Saazem: 

- 10 g - 60 minut

- 10 g - 20 minut

- 10 g - 10 minut 

A może ten Hallerau? Z tym że ten chmiel używałem do poprzedniej warki z puchy + kolendra i skórki pomarańczy, więc wolałbym wykorzystać jednak ten Saaz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spoko, może być Saaz. Sugerowałbym jednak dodać go tylko na goryczkę, celując oczywiście w niską wartość IBU. Sam robiłem pszeniczniaka z puszki z tym, że u mnie poszło 30g lubelskiego (a więc też aromatycznego) na 60 minut (warka 21 litrów). Poszły do tego drożdże płynne FM. Nie wiem jak wychodzą piwa pszeniczne na sucharach, ale generalnie odpuściłbym sobie chmielenie na smak i zapach. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

I Saaz i HTM nadaja sie do Weizena, wylicz sobie tylko IBU na wlasciwym poziomie. Na 10 litrow i tak nie zuzyjesz zadnego z tych chmieli calkowicie wiec masz dowolny wybor czy zrobisz na jednym chmielu czy na tych dwoch.

CO do samego chmielenia sa rozne szkoly, jedni chmiela tylko na goryczke inni dawaja tez na koniec gotowania - wybor nalezy do Ciebie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

Posiadam 1 kg słodu pils i 1kg pszenicznego, 50 g chmielu cascade pł oraz gestwę danstar Nottingham. Prosiłbym o jakiś prosty przepis na aipę. Co musiałbym dokupić? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minutes ago, Pawello12 said:

Cześć :)

Posiadam 1 kg słodu pils i 1kg pszenicznego, 50 g chmielu cascade pł oraz gestwę danstar Nottingham. Prosiłbym o jakiś prosty przepis na aipę. Co musiałbym dokupić? 

Wszystko ;) CASCADE PL nie nada się do aipy.  Potrzebujesz amerykański chmiel i więcej słodu. Pszeniczny to max 5% w aipa. 

Drożdże masz spoko. 

Chcesz 10l 20? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tego co wymieniles to w zrobieniu AIPA jedynie pilznenski i drozdze sie nadadza.

 

Jesli chcesz za wszelka cene zuzyc pozostalosci ktore masz to mozesz zrobic z tego  zwyklego sesyjnego bezstylowca powiedzmy 8-10 litrow, ktore bedzie przyjemnym piwem do wypicia.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A dlaczego nie ma wrzucić całego pszennego, przecież to bez znaczenia, spokojnie może zastąpić pilzneński,

 

wszyscy do kupy posramy się wcześniej niż w ślepym teście wyczujemy  czy aipa ma 50% czy więcej pszennego, piana powinna mieć trochę inną strukturę jak opadnie, a i to  nie zawsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...