Jump to content
Thrashturbator

Co mogę zrobić z tych składników?

Recommended Posts

Dzięki, za późno już, poszło do gara, co z tego będzie - zobaczymy. Musiałem coś uwarzyć, bo robienie tylko jednej warki w danym czasie jest dla mnie stratą czasu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam takie reszteczki:

1,7 kg karmelowy jasny

0,8 kg karmelowy 600

0,7 czekoladowy

0,7 Carapils

0,7 Karmelowy 150

0,1 barwiący

0,4 karmelowy 300

0,75 Biscuit

 

170 g Marynki

70 g lubelskiego

25 g Perle

 

Słód podstawowy i drożdże (stosuje suche) zakupiłbym.

Preferuję raczej piwa ciemne.

 

Czy mogę prosić Koleżanki i Kolegów o jakieś propozycje, co można z tego uwarzyć?

 

Zapomniałem dodać: warki 20 l.

Edited by pershi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Barwiący i czekoladowy są przecież palone. A jeżeli chodzi o palony jęczmień, to poza klonami Gaynessa też właściwie się go nie używa. To jest mit, że w stoucie ma być palony jęczmień, tak samo jak to że Gayness to wzorzec stoutu oraz że ojczyzną stoutu jest Irlandia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurcze, jeden wpis i cała moja wiedza piwowarska legła w gruzach ;)

 

Edycja: A coś innego jak stout, bo na dobrą sprawę mam 4 warki w tym stylu.

Edited by pershi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brown ale, mild - to z ciemnych i angielskich, bo do tego masz chmiel. Albo zwykle polskie ale, które też może być ciemne. Żytnie, gryczane bursztynowe - wyobraźnia ci coś podpowie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie zrobiłem inwentaryzację zapasów:

 

paleale (Strzegom) 18kg Sybilla szyszki 0,5kg Wyeast Belgian Ardennes gęstwa

pilzneński (Bruntal) 5kg Target 90g Mech Irlandzki 35g

Monachijski I (Strzegom) 2,5kg Challenger 20g

Aromamalt (Castle Malting) 2kg East Kent Goldings 20g

Carared(Weyermann) 0,5kg

Abbey malt (Castle Malting) 0,25kg

jęczmień palony 0,25kg

Poprzednio na tych belgach robiłem BPA, teraz wolałbym coś ciemniejszego (czerwone, brązowe, czarne) spodobał mi się przepis z BeerSmith French BulDog-Porter AG, tylko tam jest w składzie słód czarny(Patent), czekoladowy, chmiele Fuggles i Chinook, czy da się z moich zapasów zrobić coś w podobnym stylu?

 

Pafio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostało mi 30g Fuggle, 44g Cascade, 16g Perle i 20g Magnuma, jakieś pomysły co mogę z nich zrobić? Słody do kupienia i ew. większa ilość chmieli do kupienia.

 

 

@@@

 

Poświęciłem trochę czasu, ogarnąłem wszystkie chmiele i skleciłem jakiś-tam przepis na 20 litrów:

Słody:

- pale ale 4kg,

- monachijski 1kg,

- karmelowy ciemny 0.25kg,

- Cara-Crystal 0.25kg.

 

Chmiele:

- Magnum 10g na 60'

- Perle 10g/25'

- Fuggle 10g/15'

- Cascade 28g/10'.

 

Zacieranie: 67C przez 60'?

Wyszło mi 35 IBU, 30 EBC, 12.9 Plato.

Jak myślicie, będzie coś z tego?

Edited by Szinek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mogłem znaleźć tematu srticte pasującego do mojego problemu, wybrałem więc ten gdyż po delikatnym przekształceniu nazwy otrzymam: "Jakich składników powinienem użyć by to zrobić" gdzie "to" oznaczać będzie AIPA. Chodzi mi o piwo a'la AIPA z Podróży Kormorana, albo po prostu ogólnie o mocno owocowych, cytrusowo-żywicznych aromatach. Wiem, że receptury na coś jak AIPA z PK były opisywane, ale jako, że jestem bardzo początkujący chce zrobić to z gotowego zestawu surowców októre to są oferowane w kilku sklepach, bo tak jest po prostu łatwiej i jest mniejsze prawdopodobeństwo zepsucia czegokolwiek, są z instrukcją itp. Jednym słowem - nie chcę przekombinować. Ale do rzeczy:

 

Podróże Kormorana mają opis następujący:

Alkohol: 6%, ekstrakt: 16%

Składniki: woda, słody jęczmienne; słód pszeniczny; chmiele: Cascade, Chinook, Citra, Centennial, Mosaic; drożdże.

7-krotnie chmielone: na zacier, brzeczka przednia, 4 dawki do kotła warzelnego oraz chmielenie na zimno.

Oraz opis przygotowany przez blog Teraz Piwo (posłużę się nim, gdyż nie mam zamiaru narać się na śmieszność moim opisem smaku :) ):

"(...) Po przelaniu do szkła oczom ukazuje się bursztynowy, mętny płyn, który wieńczy niewysoka, ale bardzo gładka, zbita, o kremowej konsystencji piana. W smaku fantastyczna żywiczna goryczka, owoce cytrusowe i porządna pełnia. Piwo jest bardzo treściwe (wysoki ekstrakt), a jednocześnie genialnie orzeźwiające. Goryczka jest bardzo wyrazista(...)"

 

A oto oferowane przez portale zestawy:

 

1) sklepzinnejbeczki.pl

 

-AIPA 15,5 BLG

Słód pilzneński Soufflet- 3,1 kg.

Słód monachijski Soufflet- 1,0 kg.

Słód monachijski II Strzegom- 0,6 kg.

Słód pszeniczny Soufflet- 0,5 kg.

Słód bursztynowy Strzegom- 0,3kg.

Chmiel Chinook (13,3% AK)- 25g.

Chmiel Continental, (9,6% AK)- 20g.

Chmiel Cascade (6,9% AK)- 35g.

Ilość litrów- 20

IBU- 55

Barwa (SRM)- 11

link: http://www.sklepzinn...ermentis-us-05/

 

2) browar.biz

 

a) AIPA 17 BLG

Słód pale ale 5,5 kg

Słód Cara Gold 0,5 kg

Słód pszeniczny 0,2 kg

Chmiel Warrior, granulat 25 g

Chmiel Simcoe, granulat 20 g

Chmiel Amarillo, granulat 50 g

Ilość litrów: 20

link: http://www.browar.bi...ale_aipa_17_blg

 

b) AIPA 16 BLG

Słód pilzneński 4,2 kg

Słód wiedeński 1 kg

Słód monachijski typ II 0,6 kg

Słód Caramunich typ I 0,2 kg

Chmiel Zeus, granulat 15 g

Chmiel Palisade, granulat 50 g

Chmiel Centennial, granulat 25 g

Chmiel Mosaic, granulat 50 g

Ilość litrów: 20

link: http://www.browar.bi...ale_aipa_16_blg

 

3) twojbrowar.pl

 

-AIPA 16 BLG

Słód Pale ale 4,8kg

Słód Crystal 150 0,4kg

Słód Aroma 0,2kg

Chmiel Bravo 35g

Chmiel Cascade 60g

Chmiel Galaxy 65g

Ilość litrów: 20

link: http://twojbrowar.pl...iwo-domowe.html

 

4) homebeer.pl

-AIPA 17 BLG

Strzegom polski słód pale ale - 2,6 kg

Strzegom słód monachijski I - 1 kg

chmiel goryczkowy citra granulatat T90 - 20g

chmiel aromatyczny amarillo granulat T90 - 20g

chmiel aromatyczny cacsade piguła 14g

Ilość litrów: 10

zawartość alkoholu: 6,5%-7,5%

link: http://homebeer.pl/p...-ze-slodow.html

 

Nie mam wciąż praktycznie żadnego rozeznania w odmianach chmieli i słodów dlatego proszę o doradztwo doświadczonych piwowarów - zależy mi na wybraniu zestawu możliwie najbardziej zbliżonego do wymienionego AIPA z PK.

Jeśli istnieje temat do którego ten post pasuje bardziej proszę o przeniesienie go tam.

Pozdrawiam :)

 

Edycja: literówki

Edited by ziemas

Share this post


Link to post
Share on other sites

No wiesz, piwo identyczne ci nie wyjdzie, ale coś zbliżonego owszem, chmiele sam podałeś :)

 

Składniki: woda, słody jęczmienne; słód pszeniczny; chmiele: Cascade, Chinook, Citra, Centennial, Mosaic; drożdże.

 

Zasyp użyj jakiś najprostszy

Słód Pale ale 4,8kg

Słód Crystal 150 0,4kg

Słód Aroma 0,2kg

 

Zostaje tylko kwestia odpowiedniego chmielenia a to jest nieznane, goryczką celowałbym w 50-60 IBU nie więcej i na cichą obowiązkowo dał po 30 g Cascade i Citry :) Jest kilka tematów o AIPA i stamtąd polecam schematy chmielenia:

http://www.piwo.org/topic/12111-aipa-z-kormorana/page__hl__aipa

http://www.piwo.org/topic/12205-single-hop-aipa-na-amarillo/page__hl__aipa

http://www.piwo.org/topic/3414-drunken-jedi-ipa/#entry63322

 

Mniej więcej takie: (mosaic dla mnie jest dziwny i na zimno jest dość słaby więc dla aromatu można go wrzucić)

Chinook 25g - 70'

Centennial 20g - 30'

Mosaic 20g - 15'

Citra 15g - 5'

Cascade 25g - 0'

Cascade i Citra po 30g na zimno.

 

Drożdże US-05 lub Danstar Bry-97 no i tyle na ten temat... Dobierz składniki sam wyjdzie ci taniej niż w zestawie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słuchajcie... może to i wątek o tym co zrobić z tym co się ma, ale ja się tu podepnę. Sprawa już się rypła i potrzebuję opinii czy z tego ma szansę być pijalne piwko.

Miałem zapas pilzneńskiego, kilka chmieli. Do tej pory robiłem tylko na zestawach i raz z wiki. Coś chciało się z tego co jest w domu zrobić, znalazłem wątek w którym Stasiek podał fajny przepis na prażenie słodu bazowego na... powiedzmy "karmelowy - domowy"(fajne aromaty rozchodzą się w domu, nawet mojej córce pasowały), w ten sposób zrobiłem nie cały kilogram

Zmajstrowałem z tego co miałem w domu warkę której sam nie wiem jak nazwać, punktem odniesienia był przepis na Full Aroma Hops, całość już furczy a ja się zastanawiam w jakie widełki to wpasować :/

 

4kg pilzneński

900g karmelowy-domowy

 

Zacieranie:

Zasyp do 15l/44stopnie

~62stopnie - 10m

~72stopnie - 45m

~76stopni - 10m

78- filtracja

 

objętość przed gotowaniem ~27l

objętość po gotowaniu ~25

 

Chmiele:

60m - 15g Nugget(11,8% AK)

30m - 25g Northem Brewer(9% AK)

10m - 30g Spalter Select(5,2% AK)

 

Drożdże Danstar Nottingham(uwodnine w 27stopniach)

Początkowo miałem dać gęstwę Windsor z kończącego fermentować stouta... ale doszedłem do wniosku że skoro mam w zapasie drożdże to nie będę kombinował, tym bardziej że tank rozlewczy miałem "unieruchomiony"

 

Kolor wyszedł... jakiś taki ciemno - złoty, ale to będę mógł określić jak już naleję gotowy produkt.

 

Ma szansę wyjść z tego coś pijalnego? Chmielić to na zimno(zostało mi około 50g tego spaltera)?

Edited by b.dawid

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

 

900dag karmelowy-domowy

chyba nie powinno się sypać 9 kilo karmelowych :lol:

 

abstrachując, dużo sypłeś ~18%

na pewno będzie pijalne, dlaczego by miało nie być?

jak blg do ibu jest w normalnych stosunkach to będzie ok.

No chyba, że DIY-karmel coś niechcianego wniesie/

Share this post


Link to post
Share on other sites

holewka :D już się poprawiam, wiem że dużo, ale jakoś sam pilzneński to mnie nie zadowalał... chciało się eksperymentów :/ ten karmelowy to w końcowej fazie prażenia to pachniał nawet jak biszkopt, ale nie miałem styczności jeszcze z biscuitem więc nie mam porównania, się zobaczy co z tego wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja próba to:

 

2,60kg słód Pilzneński Strzegom

1,00kg słód karmelowy czerwony Strzegom

0,50kg słód Monachijski I

0,50kg słód karmelowy 30 Strzegom

0,20kg słód pszeniczny

 

Czyli ok 30% karmelowego. Na początku było niezłe i bogate aromatycznie, dwa miesiące po butelkowaniu już nie specjalnie. O dziwo piwo nie jest zapychające, chociaż jedno na wieczór wystarcza w zupełności.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, mam dylemat:

 

Mam zestaw z CP Porter Angielski 12BLg w którego skład wchodzą:

  • Ciemny Wes 1,7 kg
  • Bursztynowy Wes 1,7 kg
  • Chmiel Challenger, granulat 25 g
  • Chmiel East Kent Goldings, granulat 25 g

Chciałbym ten zestaw czym urozmaicić i zrobić częściowe zacieranie, bądź powiększyć warkę o dodatkowe składniki (szczególnie że mam już cały sprzęt potrzeby do zacierani).

Z dodatkowych składników mam:

  • słód Pale Ale Weyermann 4kg
  • słód Pszeniczny jasny Weyermann 2kg
  • słód Pszeniczny Carawheat Weyermann 2kg
  • słód Pilzneński 2,5 - 5 EBC Strzegom 1 kg
  • słód Monachijski typ I 12-15 EBC Strzegom 1 kg
  • słód Biscuit CastelMalting 0,5 kg
  • słód Cara Blond 20 EBC Castle 0,2 kg
  • ekstrakt Bursztynowy WES 1,2kg

  • Cascade NZ 2013 - 50 g granulat 6,8% a
  • Citra 2012 - 50 g granulat
  • Marynka 2012 ~50g granulat
  • Lubelski 2102~50g granulat

  • gęstwa Safbrew T-58
  • gęstwa Safale US-05
  • gęstwa Brewferm Blanche

 

Chyba że inny ciekawy zestaw polecicie z tych składników? Jako początkujący jestem otwarty na sugestie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak tylko kontrolnie zapytam. Gęstwa? Czy chodzi ci po prostu o saszetki z drożdżami?

 

Chodzi mi o gęstwe ;)

T-58 mają już prawie miesiąc, ale pachną w porządku, US-05, i Blanche są 1-2 tygodniowe.

 

W końcu zrobiłem częściowe zacieranie 500g pale ale, 200g biscuit, po wysłodzeniu miałem 11l z 4blg. Przed chwilą dodałem ekstrakty, za chwilę wpadnie pierwszy chmiel - Challenger 25g.

 

Jeśli ktoś ma jakieś propozycję to teraz jedynie co do chmielenia i drożdży :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koledzy podpowiedzcie co dobrego mogę zrobić z takich składników:

 

Słód:

 

Pale Ale: 4 kg

Pilzneński: 1 kg

Carapils: 0,5 kg

Carared: 0,3 kg

Carafa typ I: 0,18 kg

Caramunich typ II: 0,6 kg

 

Chmiel:

 

Chinook: 30 g

Ahtanum: 30 g

Amarillo: 30 g

Lubelski: 40 g

Marynka: 70g

 

Drożdże:

 

gęstwa US-05

S-04

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam:

Pilzneński

Monachijski 1

Specjal B 350EBC

Cara blond 20 EBC

Biscuit 50 EBC

 

Czego użyć by otrzymać smacznego porterka bałtyckiego? Gar 30L

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

Mam:

Pilzneński

Monachijski 1

Specjal B 350EBC

Cara blond 20 EBC

Biscuit 50 EBC

 

Czego użyć by otrzymać smacznego porterka bałtyckiego? Gar 30L

niczego ciemnego nie masz, więc porty na bałtyku zamnięte dla Ciebie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znalazłem jeszcze czekoladowy, chyba 800-1200 EBC

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...