Jump to content
Thrashturbator

Co mogę zrobić z tych składników?

Recommended Posts

Zaplanowałem sobie,że uwarzę marcowe,a na gestwie po nim kozlaka.Odszukałem receptury które mi odpowiadają,domówiłem słodów.Słody przyszły, ale ni cholery nie moge odszukać tych receptur.Oto co mam na składzie:

 -Pilzneski            5kg

-Pale Ale             5kg

-Monachijski        1kg

-Bursztynowy      0,7

-Karmel 30          0,7

-Specjal w           0,3

-Abbey malt        0,3

-Melanoidynowy 0,3

 

Jak z tego sklecić zasyp na marcowe i kożlaka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co sądzicie o poniższym zasypie na piwo, które ma przede wszystkim skupiać się na aromatach wędzonych?

 

1,5 kg słód wędzony Wayermann

1 kg Strzegom pilzneński (mam 1,5 kg tego słodu)

0,5 kg Strzegom pszeniczny

0,25 kg Strzegom karmelowy żytni

 

10 g Iunga na 60 min

25 g Sladek na 10 min

 

Piwo chciałbym wędzone, lekko słodkie z ładną pianą. 

 

Co o tym myślicie?

Mam też gęstwę z US-05, ale nie wiem, czy nada się? 

 

BeerSmith pokazał:

14,5 blg

37 IBU

19,7 EBC

6,2% alk

Edited by markus383

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Wiosną kupiłem drożdże Mangroove Jack French saisson M29 z myślą o zrobieniu sezona. Plany się zmieniły, latem nie warzyłem i drożdże zostały w lodówce. Teraz niestety nie dysponuję wysokimi temperaturami do fermentacji, w domu mam 18-20°C. Co można sensownego uwarzyć na tych drożdżach w takich temperaturach? Czy Belgian IPA wyjdzie jako taka?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście że wyjdzie, zauważ, że temperatura otoczenia, to coś innego niż temperatura fermentującej brzeczki. Przy 20 stopniach w otoczeniu, w fermentorze możesz mieć nawet 22-24 stopni ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zaplanowałem sobie,że uwarzę marcowe,a na gestwie po nim kozlaka.Odszukałem receptury które mi odpowiadają,domówiłem słodów.Słody przyszły, ale ni cholery nie moge odszukać tych receptur.Oto co mam na składzie:

 -Pilzneski            5kg

-Pale Ale             5kg

-Monachijski        1kg

-Bursztynowy      0,7

-Karmel 30          0,7

-Specjal w           0,3

-Abbey malt        0,3

-Melanoidynowy 0,3

 

Jak z tego sklecić zasyp na marcowe i kożlaka?

 

Marcowe prosto: 4-5kg pilzneńskiego i kilogram monachijskiego. Ale z tego co zostanie to prędzej zrobisz bittera niż Koźlaka, np:

4kg Pale Ale

300g karmelowego

300g Abbey

ewentualnie odrobinka (100g lub mniej) amber.

Edited by dirk gently

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm...znalazłem.Na kożlaka,to miało być tak:pilzneński  3,5kg,monach 2kg,melanoidynowy 0,3kg,specjal B 0,3(nie było,wiec zamówiłem specjal W),biscuit 0,2kg(tu pewnie zamiennie abbey).Ale i tak brakuje kilogram monachijskiego.Ło panie,muszę jakoś dokładniej te receptury ustalać,bo co druga warka ,to bedzie "sprzątanie magazynu".

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Co sądzicie o poniższym zasypie na piwo, które ma przede wszystkim skupiać się na aromatach wędzonych?

Weyermann jest bardzo delikatnie wędzony, polecam użycie Bestmalz. US-05 się nadadzą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

siema

 

kiedyś zakupiłem 1kg pszenicznego wędzonego wiśnią Briess. miał iść do wariacji nt Grodzisza ale Grodzisz wyszedł klasyczny więc wiśniowy został.

 

ma ktoś jakiś pomysł co na nim zrobić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Planuję uwarzyć barleywine, co sądzicie o FM11 wichrowe wzgórza do tego?

Chyba, że polecacie coś lepszego.

Balling będzie coś koło 24 może 25.

 

Jeszcze się zastanawiam nad Wyeast 1272 American Ale II.

Edited by Henx

Share this post


Link to post
Share on other sites

siema

 

kiedyś zakupiłem 1kg pszenicznego wędzonego wiśnią Briess. miał iść do wariacji nt Grodzisza ale Grodzisz wyszedł klasyczny więc wiśniowy został.

 

ma ktoś jakiś pomysł co na nim zrobić?

Dorzuć kilo słodu Pale Ale, 250g palonego jęczmienia i zrób małą warkę smoked stouta. Edited by dirk gently

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej. Siedzę sobie w robocie teraz i tak sobie pomyślałem, że mógłbym dzisiaj machnąć jakąś wareczkę po południu, bo i tak będę dzisiaj butelkował, więc niech się w międzyczasie zaciera. Niestety surowców została marna resztka, bo nowe jeszcze nie dotarły. 

Oto stan posiadania:

Pale Ale 1,5 kg

Crystal 250 g

Caraaroma 400 g

Palony jęczmień 150g

Płatki wszelkie dostępne w nieograniczonej ilości

 

Chmiele:

Magnum 60g

EKG 30g

Mosaic 30g

 

Gęstwa po US-05

 

Da radę sklecić z tego jakiegoś cienkusza 10° BLG? Robię warki 12,5 litra,

Edited by Gawron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś jak bitter lub może red ale? Pale Ale + Crystal (+ ewentualnie 50 gr. palonego jęczmienia), regulując BLG płatkami jęczmiennymi. Magnum na 60 minut, na aromat EKG + Mosaic, w dwóch dawkach, po 15 gram.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Coś jak bitter lub może red ale? Pale Ale + Crystal (+ ewentualnie 50 gr. palonego jęczmienia), regulując BLG płatkami jęczmiennymi. Magnum na 60 minut, na aromat EKG + Mosaic, w dwóch dawkach, po 15 gram.
Trochę późno, bo warka już fermentuje, ale dzięki :).  Zrobiłem niemal identycznie jak napisałeś Pale Ale + płatki jęczmienne do 10 BLG plus 5% Caraaroma, Magnum na 60 min do 35 IBU i Mosaic na aromat. Jak dojdzie paczka z chmielem, to może jeszcze na zimno coś wrzucę. :good:

Share this post


Link to post
Share on other sites

siema

 

kiedyś zakupiłem 1kg pszenicznego wędzonego wiśnią Briess. miał iść do wariacji nt Grodzisza ale Grodzisz wyszedł klasyczny więc wiśniowy został.

 

ma ktoś jakiś pomysł co na nim zrobić?

 

http://www.piwo.org/blog/29/entry-67-36-cherry-smoked-altbier/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Planuję zrobić Alta, czytam, czytam i czytam, ale nie wiem jak się za niego zabrać. Oto surowce jakie mam:

 

4kg słodu monachijskiego Strzegom

4kg pilzneńskiego Strzegom

2kg pszenicznego Strzegom

0,5kg karmelowego 300

 

Chmiel:

75g Magnum

30g Perle

25g Lubelskiego

 

Z drożdży to gęstwę po Gozdawa Old german bier

 

Wstępnie myślałem o zasypie:

4kg monach

150g karmelowego 300

(jakieś zastrzeżenia?)

Tylko za chmielenie nie wiem jak się zabrać ;)

Ktoś coś doradzi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze możesz podejrzeć u Dori :). Do układanki brakuje Ci 25 gr. Magnum. Stylowo, czy niestylowo, jak bym ten Lublin dał gdzieś tam na końcu gotowania.

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie oglądałem jej zestaw i w sumie nim się inspirowałem. Czyli 25g Magnum na gorycz i 25g Lubelskiego na 5 min? Oglądając receptury na forum, to większość chmieliła na smak i aromat, a zawsze myślałem że alt to piwo słodowe i goryczkowe, stąd mój metlik w głowie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym dał, bo ja lubię (tu też dają). Ty uwarz, sam ocenisz co lubisz :). Receptury to jedno, Twój gust to drugie. No chyba, że robisz na konkurs.

Edited by santa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, poradzić się chciałem co do zwykłego prostego APA na citrze bo jeszcze nigdy nie używałem tego chmielu.

Celuję w lekkie piwo ~30IBU, zasyp robię praktycznie z samego pale ale tak żeby się trzymać przy ~12blg więc podbiłem wielkość warki.

# Zmienić jakoś chmielenie razem z np cascade czy amarillo ?

# Jak z zacieraniem, ustaliłem godzinę w 67'c.

# Drożdże S-05 czy też jakieś pod APE są ciekawe ?

 

http://brewness.com/pl/recipe/citra-apa-judasz/view

Edited by dutrasilva

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...