Jump to content
Thrashturbator

Co mogę zrobić z tych składników?

Recommended Posts

Witam wszystkich .Jestem tu pierwszy raz i z przerażeniem czytam jak panowie sobie doradzacie czego ile dodać i co z tego wyjdzie.Moja wiedza na temat doboru składników jest na razie na prawdę na poziomie piaskownicy w przedszkolu.Dzisiaj zakupiłem garnek 40l ,taboret gazowy i przymierzam się do pierwszej warki .może jakaś sugestia na pierwsze łatwe piwo o słodowym smaku.Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proste łatwe do zrobienia bardzo dobre w smaku

 

http://www.wiki.piwo...Hops_,_Carlberg

dzięki piter, super przepis i tak jak dla mnie wytłumaczone krok po kroczku .W poniedziałek zamawiam składniki .może jeszcze mała podpowiedź czy chmielenie na zimno to znaczy że mam wsypać ten chmiel na tydzień do fermentatora .Nie śmiej się ale po prostu nie wiem.dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak chmielenie na zimno polega na wsypaniu chmielu do fermentora podczas cichej fermentacji. Nie śmieje się ja też kiedyś zaczynałem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Będę warzył warke z resztek słodów jakie posiadam. będzie to stout z laktozą. chce zużyć wszystko co mam a jest to

 

Pale ALE strzegom 5kg

biscuit 50ebc 0.3kg

pładki owsiane 0.5kg

palony jęcznien 0.3kg

Black Palony 1500ebc 0.25kg

Laktoza -mam 1 kg ale planuje 300g

 

Pytamie czy jak to wzystko uzyje to bedzie dobre piwo. I jeszcze jak dochmielić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyjdzie cos jakby Milk Stout, czy ala sklepowe Karmi. Ja tydzien temu podobnie zacieralem, palonego nie przekraczaj 200g bo bedzie na max gorzkie, no i laktozy sie nie bòj, u mnie poszlo 500g na 23 ltr i wcale slodkie mocno nie jest. Zalezy jakie klimaty kto lubi, o gustach sie nie dyskutuje ponoc. Sam nie dawno zaczynalem, u mnie poszlo do tego jeszcze kg pszenicy i ciut wiecej karmelowego, wyszlo 17blg. Jak bedzie dobre to podziele sie przepisem. A chmielu bym za dużo nie dawal to kobietki cię polubią jak zrobisz ciut slabsze i slodsze.ps. Ludzie odwagi troche do eksperymentow !

Edited by Marcin K.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam składniki na Weizena z HB (pilzneński 1,5kg. oraz pszeniczny 2,5kg.). Z innego warzenia zostało mi 400 gr. słodu karmelowego 150. Czy dodatek powiedzmy 200 gr. nie wpłynie negatywnie na końcowy efekt czy może lepiej go nie dodawać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odkąd usłyszałem o stylu amber weizen, nastawiam się na podobny zasyp - zatem nie mam doświadczenia, ale wydaje mi się jak najbardziej poprawne - interesujące.

Share this post


Link to post
Share on other sites

szykuje się do uwarzenia Christmas Ale, zasyp podobny jak w Saint no more z AleBrowaru dużo przypraw: imbir, wanilia, cynamon, miód, skórki pomarańczy, goździki, płatki dębowe, jagody jałowca.

jedyne czego nie wiem jak to nachmielić posiadam:

- goryczkowy Brewers Gold - DE granulat, 7% alfa kwasów, 50 g

- aromatyczny East Kent Golding - UK granulat, 6,4% alfa kwasów 50 g

Będę wdzięczny za podpowiedz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na pewno skupiłbym się na East Kent Goldings. Goryczka w piwie świątecznym nie jest wskazana, spodziewamy się raczej bogactwa smaków i aromatów. Nadmiar chmielu mógłby przykryć wszystko czego oczekujemy.

EDIT: Moim zdaniem przesadzasz z przyprawami, niektóre mogą się gryźć, ale to rzecz gustu.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy taki zasyp da w ogóle pijalne piwo? Może dodać jakieś dodatki czy coś? Do jakiego stylu to pasuje?

2 kg Pilzneński 3,2 EBC

1 kg Pszeniczny 3,0 EBC

0,7 kg Karmelowy 30 EBC

0,3 kg Karmelowy 200 EBC

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam zamiar po raz pierwszy zebrać gęstwę i zadać ją do nowego piwa. gęstwa będzie z suchych drożdży safale s 04, którymi fermentuję burzliwie obecnie full aroma hops. w związku z tym, że nie chcę isć w większe koszty bo nie wiem czym się to skończy, w oko wpadła mi receptura testowa z wiki pale ale oparta na 4 kg słodu pale ale. czy do tych 4 kg warto dorzucić jakiś słód karmelowy, czy może raczej nie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to jeśli nie jesteś pewien czy wszystko robisz dobrze to zamiast zadawać nią brzeczkę po prostu zbierz gęstwę, wrzuć do lodówki i obserwuj co się z nią dzieje. Jeśli nic podejrzanego dziać się nie będzie to znaczy, że procedury masz dobre i przy następnym piwie spokojnie możesz już używać gęstwy. Bez nerwów i pytań "a co jeśli jednak coś popsułem"

Share this post


Link to post
Share on other sites

czy do tych 4 kg warto dorzucić jakiś słód karmelowy, czy może raczej nie?

Warto, uzyskasz lepszą pianę i pełnię smakową. Gdy dodasz ciemniejszy, to i kolor wzmocnisz, w piwie Pale Ale kolor nie jest ściśle określony, waha się od jasno do ciemno miedzianego. Od Ciebie zależy jakiego koloru Pale Ale chcesz stworzyć.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś sprawdzonego z monachijskiego I i pszenicy polecicie ?

mam też karmelowe 30,60 i czekoladę jasną

 

dunkelweizen

http://www.piwo.org/topic/9262-pszeniczne-ciemne-dunkelweizen/

myślałem moze o czymś innym, bo D-W jeszcze w piwnicy stoi, ale w sumie to się po mału kończy wiec to może i nie najgorszy pomysł :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam:

6# smoked (Weyermann)

1# biscuit

1# chocolate rye

1# black patent

1# Munich

1# roasted

1# carapils

2# crystal

0.5# chocolate

1# flaked rye

400g płaki gryczane (z polskiego sklepu :) )

~20# 2-row

 

 

chmiele: Belma, Cascade, Amarillo, Centennial, Willamette, Hallertau, Styrian Goldings.

 

 

drożdże: US-05 i S-33

 

 

PS. 1# = 0.45kg

PS.2. Myślałem o wędzonym porterze, albo może żytnim porterze, tylko potrzebuję więcej monachijskiego. Jest tu wszystko na "klasyczne" IPA... A może ciemne żytnie IPA?

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

co zrobilibyscie z nastepujacych skladnikow:

slod pilznenski 8kg

słód pszeniczny 3,5kg

marynka 200g

lubelski 200g szyszka w obu

fermentis saflager 34/70

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...