I.K. Opublikowano 3 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 (edytowane) zasada, zacieram w garze 40 L na kuchence. Filtracja i wysładzanie w kadzi filtracyjnej plus dwa fermentory 30 L. Chłodzenie na chwilę obecną niestety jeszcze zimna kąpiel w wannie. Jeżeli chodzi o wydajność to według kalkulatora online mam 65 %. Edytowane 3 Października 2023 przez I.K. wydajność Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 Godzinę temu, I.K. napisał(a): zasada, zacieram w garze 40 L na kuchence. Filtracja i wysładzanie w kadzi filtracyjnej plus dwa fermentory 30 L. Chłodzenie na chwilę obecną niestety jeszcze zimna kąpiel w wannie. Jeżeli chodzi o wydajność to według kalkulatora online mam 65 %. OK. Czyli wydajność standardowa, pojemność większa niż standardowa i chłodzenie mniej wydajne. Zatem idąc tropem rady @Łachim można powiedzieć spokojnie 5 kg pale i 0,5 kg monacha dla 25 litrów 11BLG, z 20 g magnum na 60 minut (ile na %AA?) a Sorachi na wyłączenie palnika i chłodzenie. Fermentacja S-04 i tu kolejne pytanie, do ilu możesz schłodzić "w wannie" i jaka temperaturę fermentacji zapewnić? Ja jednak poszedłbym prościej 4,5 kg pale ale, zacieranie jednotemperaturowe w 16 litrach wody, 66°C przez godzinę (może z groszem), wysładzanie ok.12-13 litrami wody do uzyskania ok.24 litrów. Przy warzeniu 60 minutowym, po 15-20 minutach (w związku z chłodzeniem "w wannie") dodałbym 15-20g magnum (osobiście nie lubię go na goryczkę) albo sorachi (jego nigdy nie używałem więc nie wiem czego się spodziewać). Na koniec gotowania i chłodzenie wrzuciłbym albo cały wiliamette, albo łącznie saaz i lubelski, albo jak napisał Łachim cały Sorachi. W pierwszym wypadku czy używając S-04, czy S-33 dostaniesz coś na kształt bittera albo golden ale, w drugim niby też ale dalej od oryginału a bliżej pierwszych wersji Polish Ale (i tu lepiej 04), w trzecim też lepiej użyć S-04 (z zastrzeżeniem pytań o temperatury) i lądujesz bliżej APA. Także tego. Wolna ręka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
I.K. Opublikowano 3 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 Dzięki wielkie za pomysły, któryś na pewno wykorzystam. Chłodząc w wannie jestem w stanie zejść do około 27 stopni i trochę to zajmuje. Mam też pudło styropianowe plus wkłady do zamrażania od lodówek turystycznych. Przy 4 wkładach w pudle plus fermentor z zawartością już schłodzoną udało się osiągnąć temperaturę powietrza 12 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 3 Października 2023 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2023 Nie zadawaj drozdzy w 27°C. Lepiej zlej do fermentora (umytego i zdezynfekowanego) i pozwól brzeczce dociągnąć do 16-18°C przed zadaniem. Piwo Ci podziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osmoluch Opublikowano 11 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2023 (edytowane) Witam wszystkich :3 Planowałem zrobić ipe/ape 30l, Mam do dyspozycji: -6kg słodu pale ale -1.5kg słodu pizlneńskiego Zastanawiam się jakie kupić drożdże, chmiel i w jakiej ilości. Będę wdzięczny za pomoc :3 Edit: Myślałem nad chmielami Zula i Izabella aby spróbować z polskich chmieli, nie wiem jednak jaka ilość jest odpowiednia i czy nie dodać jeszcze jakiegoś Edytowane 11 Grudnia 2023 przez osmoluch Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hardy_pol Opublikowano 12 Marca Udostępnij Opublikowano 12 Marca Witam. Robiłem porządki w zamrażalniku i znalazłem paczkę 100g chmielu Rody Hodowlane exp 2/20, 9,3% "ostało" mi się 2kg Pale ale Vikinga (może jeszcze jakaś końcówka otwartej paczki będzie), dekstrynowy i carabody. warka na 10L Myślę żeby ulepić coś takiego: 2kg Pale Ale 0,3kg carabody 0,5kg dekstrynowego chmielenie wszystko exp2/20: 5g na 60min 40g na whirlpool 50g na zimno do gotowania jeszcze planuję dorzucić jeszcze skórkę cytrynową i trawę cytrynową drożdże US05 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 12 Marca Udostępnij Opublikowano 12 Marca @hardy_pol obawiałbym się takiej ilości dekstrynowego w takim małym piwie. Osobiście do pale dodałbym płatków z 400g, wywalił dekstrynowy całkiem a carabody obciął o +/- połowę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się