Skocz do zawartości

Co mogę zrobić z tych składników?


Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, 

 

dostałem od znajomych w prezencie kilka słodów z poznańskiej optimy:

Pale ale - 5 kg

Pilzneński - 5 kg

Pszeniczny 5 kg

Karmelowy jasny 5 kg

 

posiadam dwie paczki drożdży suchych us-05

 

chciałbym stworzyć z tego jakieś dwa piwka i przeglądając zestawy surowców w TB wpadłem na dwa takie piwa:

 

EUREKA! Single hop 12°BLG

Składniki:

Słód Pale ale - 3,5kg
Słód Karmelowy jasny - 0,2kg
Słód Pszeniczny - 0,3kg
Chmiel Eureka 90g

 

Mandaryna Pale Ale 12°BLG

Słód Pilzneński 2,5kg
Słód Pale Ale  1,5kg
Słód Crystal 30 0,3kg
Chmiel Magnum 10g
Chmiel Mandarina Bavaria 100g

 

pozostaje dokupienie chmieli i słód Crystal a resztę mam.

 

Zacieranie chciałbym zrobić jedno temperaturowe plus mash out - odpowiednie przy takim zasypie?

Mógłby ktoś wspomóc mnie instrukcją chmielenia co kiedy i na ile?

Dodam, że nie dorobiłem się jeszcze chłodnicy i na razie pozostaje kąpiel lodowa :)

Dzięki!

 

Edytowane przez filipja
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie - Nowy na forum, świeżak w piwowarstwie :)

 

Przede mną 4 warka skład:

Ekstrakt jasny płynny 1,7 x 2 

Chmiel :

Relax 30 g 

Huell Melon 60 g

Mandarina Bavaria 60 g

Magnum 30 g

Drodże Us 05 bądź 04.

 

Temperatura fermentacji 18-21

Planowane chmielenie na zimno około 3-4 dni w temperaturze 14 stopni. 

 

Dwa pytania co to ewentualnie za styl by z tego wyszedł i propozycje na chmielnie , kiedy który chmiel w jakich ilościach. Chcę uzyskać 20 l.  Jeszcze jedno używał ktoś chmielu Relax???

 

Ważne : 1) nie mam chłodnicy zalewam gotową brzeczke zimną (bardzo) wodą.

2) Tak warze z ekstraktów i się tego nie wstydzę :P (wstyd to kraść)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Na moja 2 warke mam nastepujace skladniki :

 

3 kg slodu pilsner

2 kg pale ale

0,5 kg Carapils

0,5 kg Bio Carahel

 

Saaz 4,3% pellet - 90g

Magnum 14,1% pellet - 90g

Tettnager 4,2 % szyszki 100g

Perle 7,5% szyszki - 100g

 

Safale US 05

Safale U 04

 

Moja pierwsza warka bylo : https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l)

 

Piwko wyszlo super (bez chmielenia na zimno).

Po tym warzeniu zamowilem klika roznych skladnikow ktore widzicie na liscie - narazie mam za malo doswiadczenia aby samemu z tego cos eksperymentowac.

 

Podrzucil by mi ktos jakis ciekawy przepis?

Jesli chodzi o gramature skladnikow to nie ma problemu (wszystkie przepisy na 20 l dziele na 4 :d)  gdyz zuzywam zaledwie po pare gram wszystkiego bo narazie niestety robie warki tylko 5 litrowe - brak miejsca w malutkim mieszkaniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A wiec z racji tego, iz nie znalazlem jakiegos przepisu a mam straszna ochote dzis uwarzyc piwko, postanowilem zrobic cos nastepujacego :

 

Jako slodu uzyje Pilsnera, do tego jako chmiel zarowno na goryczke jak i na aromat uzyje szyszek  perle 7,5 % + drozdze Safale U 04

Zacieral i gotowal bede mniej wiecej jak w przepisie na full aroma hops carlberg.

 

Mam nadzieje ze cos z tego wyjdzie :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Hanys93 napisał:

A wiec z racji tego, iz nie znalazlem jakiegos przepisu a mam straszna ochote dzis uwarzyc piwko, postanowilem zrobic cos nastepujacego :

 

Jako slodu uzyje Pilsnera, do tego jako chmiel zarowno na goryczke jak i na aromat uzyje szyszek  perle 7,5 % + drozdze Safale U 04

Zacieral i gotowal bede mniej wiecej jak w przepisie na full aroma hops carlberg.

 

Mam nadzieje ze cos z tego wyjdzie :D

i to jest bardzo dobry pomysł. proponuję zaprzyjaźnić się z brewness (ew. beersmith ale to wyższa szkoła jazdy) i pobawić się w układanie  przepisów. potem możesz je tutaj wrzucić i ktoś oceni. dzięki temu będziesz miał pełną kontrolę nad parametrami piwerka - IBU, BLG, kolor itd. powodzenia!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po kolejnej warce zostanie mi około

Słód Pale Ale Strzegomski   0,6 kg

Słód Karmelowy 150 EC     0,13 kg.

Monachijski Strzegom          0,5 kg.

Pszeniczny                              0,6 kg

Citra 25 gram

Amarillo 42 gram

i mech irlandzki.

 

Może macie pomysył, co z tym zrobić (nie pszeniczne;)?  Oczywiście słodu dokupię.

 

Robię małe warki, więc 12 litrów na słodach lub 20 L przy ekstraktach.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

27 minut temu, tymbarck napisał:

Po kolejnej warce zostanie mi około

Słód Pale Ale Strzegomski   0,6 kg

Słód Karmelowy 150 EC     0,13 kg.

Monachijski Strzegom          0,5 kg.

Pszeniczny                              0,6 kg

Citra 25 gram

Amarillo 42 gram

i mech irlandzki.

 

Może macie pomysył, co z tym zrobić (nie pszeniczne;)?  Oczywiście słodu dokupię.

 

Robię małe warki, więc 12 litrów na słodach lub 20 L przy ekstraktach.

 

 

Apa, Bitter, i wiele innych. Zależy co dokupisz. No i o drożdżach nie wspomniałeś.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, tymbarck napisał:

Po kolejnej warce zostanie mi około

Słód Pale Ale Strzegomski   0,6 kg

Słód Karmelowy 150 EC     0,13 kg.

Monachijski Strzegom          0,5 kg.

Pszeniczny                              0,6 kg

Citra 25 gram

Amarillo 42 gram

i mech irlandzki.

 

Może macie pomysył, co z tym zrobić (nie pszeniczne;)?  Oczywiście słodu dokupię.

 

Robię małe warki, więc 12 litrów na słodach lub 20 L przy ekstraktach.

 

 

dokup 1kg pale ale, magnum na goryczkę i będzie pyszna APA

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, tymbarck napisał:

Po kolejnej warce zostanie mi około

Słód Pale Ale Strzegomski   0,6 kg

Słód Karmelowy 150 EC     0,13 kg.

Monachijski Strzegom          0,5 kg.

Pszeniczny                              0,6 kg

Citra 25 gram

Amarillo 42 gram

i mech irlandzki.

 

Może macie pomysył, co z tym zrobić (nie pszeniczne;)?  Oczywiście słodu dokupię.

 

Robię małe warki, więc 12 litrów na słodach lub 20 L przy ekstraktach.

 

 

 

https://brewness.com/pl/recipe/test-23/view

 

tak na szybko, reszta amarillo i citry na zimno. no i pomyłka - potrzebujesz dokupić 2kg pale ale 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam. Mam za sobą ok. 15 warek z zacierania a zostało mi 5 kg pilzneńskiego, oraz następujące chmiele: columbus 60 g, ahtanum 30g, iunga 30 g, equinox 90g, citra 30g, cascade 30 g, simcoe 30 g, Oktawia 60 g, chinook 90 g. Chciałbym żeby wyszło coś ala full aroma hoops, tylko na chmielach które posiadam. Podpowiedzcie proszę jak chmielić. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chcę zrobić "American Wheat" ,
słody- pale ale 2 kg
          pszeniczny 2 kg
          karmelowy jasny 0,2 kg

zacieranie- 70 min -temp.65-66°C
drożdże - Safale US 05

Posiadam chmiel Vanguard (60g)  oraz Sterling (60g) , ale nie wiem jak ich użyć do tego piwa.
Czy można prosić o radę  : jak zastosować te chmiele ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Akurat te chmiele według mnie są takie sobie do American Wheat, poszedłbym w coś bardziej cytrusowego (Citra, Amarillo, Centennial).

A co do sposobu chmielenie, to polecam wpis na blogu Dori: http://blog.homebrewing.pl/american-wheat-receptura/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
12 minut temu, markus383 napisał:

W poniedziałek mam zamiar uwarzyć Black IPA 15 blg. Mam następujące chmiele:

Chmiel Ekuanot 15g

Chmiel Centennial 15g

Chmiel Simcoe 35g

Chmiel Mosaic 25g

 

W jakich ilościach i kiedy sypalibyście?

Jak na black IPA 15 blg to ciut mało tego chmielu. W sumie to całość na goryczkę na upartego można by sypnąć. Ale żeby jakoś sensownie to rozdzielić to zrobiłby tak: 

60 minut - 15 g Ekuanot, 15 g Simcoe

20 minut - 15 g Centennial

05 minut - 10 g Mosaic

Na zimno - 20 g Simcoe, 15 g Mosaic. 

 

Na 20 litrów wyjdzie jakieś 50 IBU, aromat też jako taki powinien być

 

Edytowane przez Pindin
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, markus383 napisał:

W poniedziałek mam zamiar uwarzyć Black IPA 15 blg. Mam następujące chmiele:

Chmiel Ekuanot 15g

Chmiel Centennial 15g

Chmiel Simcoe 35g

Chmiel Mosaic 25g

 

W jakich ilościach i kiedy sypalibyście?

Drugie tyle dokup

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 minuty temu, Pindin napisał:

Jak na black IPA 15 blg to ciut mało tego chmielu. W sumie to całość na goryczkę na upartego można by sypnąć. Ale żeby jakoś sensownie to rozdzielić to zrobiłby tak: 

60 minut - 15 g Ekuanot, 15 g Simcoe

20 minut - 15 g Centennial

05 minut - 10 g Mosaic

Na zimno - 20 g Simcoe, 15 g Mosaic. 

 

Na 20 litrów wyjdzie jakieś 50 IBU, aromat też jako taki powinien być

 

Cholerka nie dopisałem, że to będzie 10 L warka z zestawu ze sklepu Homebrewing. Ekstrakt, według BS2 na tym zestawie, wyszedł 16,5 blg, a nie 14,7 blg jak podaje autor(ka) przepisu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, markus383 napisał:

Cholerka nie dopisałem, że to będzie 10 L warka z zestawu

Heh. Zmienia to postać rzeczy. Ja bym to zrobił tak: 

60 minut - 15 g Ekuanot

10 minut - 15 g Simcoe

Wyłączenie palnika - 5 g Centennial, 10 g Mosaic

Na zimno - 20 g Simcoe, 15 g Mosaic, 10 g Centennial 

 

Też coś koło 50 IBU wyjdzie, ale aromat intensywniejszy. 

 

PS. Instrukcji ze sklepu nie dostałeś jak chmielić? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.