Skocz do zawartości

Co mogę zrobić z tych składników?


Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanko,

mam 5 kg słodu pszenicznego  Grodziski do tego 50g chmielu Mosaic.

Jak bym zrobił lekkie piwo na tym słodzie chmielone w/w chmielem to coś z tego wyjdzie?

Co o tym sądzicie?

4f03b2e1a111.jpg

 

 

Grodziskie.bsmx

Grodziskie Pawła

Piwo Grodziskie

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 11.7* (OG 1.046)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 4.7%
  • Objętość: 19l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 3kg Viking Smoked Wheat Malt - Viking Malt (10 EBC, 85.7%)
  2. 0.5kg Viking Pale Ale Malt - Viking Malt (6 EBC, 14.3%)
  3. 10g Mosaic (HBC 369) 12.3AA (12.7IBU) granulat - Gotowanie 60min
  4. 20g Mosaic (HBC 369) 12.3AA (9.5IBU) granulat - Gotowanie 15min
  5. 10g Mosaic (HBC 369) 12.3AA (2.5IBU) granulat - Gotowanie 5min

 

Zacieranie:

  1. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  2. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  3. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  4. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  5. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  6. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  7. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  8. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  9. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  10. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  11. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  12. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  13. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  14. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  15. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  16. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  17. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C
  18. (Infuzja 0min) -18°C 0min Dodano 0l wody -18°C

 

Notatki:

 


Edytowane przez Pabllo_Lodz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sieci Biedronka pojawiły się produkty bio i w ręce wpadł mi cukier kokosowy. Czy można by go zastosować do piwa?Jeśli tak to czy będą wyczuwalne jakiekolwiek nuty kokosa? Cukier składa się w 3/4 z sacharozy a resztę stanowią glukoza oraz fruktoza. Co o nim myślicie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć, planowałem zrobić Sahti na święta ale jednak jest już trochę za późno.

Mam: 2kg Pale Ale, 1kg pszenicznego wędzonego dębem, 0,5kg pszenicznego karmelowego, 0,5kg żytniego oraz 0,25kg jęczmienia palonego jako pozostałość z innej warki. 

Kompletnie nie mam pomysłu na to, dałoby się coś z tego wyczarować ciekawego?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, majlosz napisał:

Cześć, planowałem zrobić Sahti na święta ale jednak jest już trochę za późno.

Mam: 2kg Pale Ale, 1kg pszenicznego wędzonego dębem, 0,5kg pszenicznego karmelowego, 0,5kg żytniego oraz 0,25kg jęczmienia palonego jako pozostałość z innej warki. 

Kompletnie nie mam pomysłu na to, dałoby się coś z tego wyczarować ciekawego?

Stoucika wędzonego zrób :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć, to mój pierwszy post na tym forum. W fermentatorze pierwsza warka, "dwunastka" na US-05. W planach następny miał być jakiś lager, jednak na powierzchni unosi się taka ładna drożdżowa piana, że żal tego nie wykorzystać. Do dyspozycji mam słody pale ale, pilzneński z Optimy i Caramunich, chmiele Marynke i Lubelski. Żaden ze mnie piwosz, więc chodzi o coś prostego i nie zbyt goryczkowego.

Edytowane przez ogur_ek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 6.12.2017 o 21:48, mistrzkaskader napisał:

Cześć do czego najlepiej nadają się drożdże White Labs WLP060 Yeast Blend? RIS na nich wyjdzie?? Czy szkoda ich i zmajstrować coś innego?

Zrób na nich coś lżejszego - AIPA czy coś a na risa przezornie dałbym gęstwę jednak.

Jeśli chodzi o profil powinny być ok na RIS

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, B.K. napisał:

Zrób na nich coś lżejszego - AIPA czy coś a na risa przezornie dałbym gęstwę jednak.

Jeśli chodzi o profil powinny być ok na RIS

Zrobiłem starter ale coś było z nimi nie tak, brak jakiejkolwiek piany, zero reakcji - nul. Bulkają już S-05 a gęstwa idzie na RISa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Porządnie tą Marynką  nachmiel (z Marynką dobrze mi się pracowało) na goryczkę (nie wszystko)- z resztą chmieli pobaw się na aromat 10-15 minut syp drożdże i się baw;)

 

 

Edytowane przez BC BROWAR DOMOWY
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marynka bywa zalegajaca - nie wiem jak tegoroczna ale zeszloroczna zalegala. No i jeszcze kwestia wody - ona ogromnie zmienia odczucie goryczki i trzeba się opierać o własne doświadczenia głównie bo to co sprawdza sie u jednego u innego nie ma racji bytu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Dnia 25.11.2017 o 00:36, Jancewicz napisał:

Nie do końca. Dasz jasny + carahell więc będzie słodowość i ciało. Te dawki chmielu co masz nie powinny tego zdominować. Będzie umiarkowane i fajne sesyjne piwko. Tego nie da się zepsuć. Czasem zasada im prościej tym lepiej, działa. Udanej warki! 

Zgadza się!!! Wczoraj zlewałem na cichą i spijałem próbkę po pomiarze BLG.

Jest naprawdę dobrze. Będzie świetne piwko!

Dzięki za radę!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobry wieczór! :)
Pozostały mi takie resztki:
Pilzneński - 2kg
Pszeniczny -200g
Pale Ale - 1kg
Karmelowy jasny - 800g
Carabelge - 500g
Chmiele :
Mosaic - 40g
Polaris - 40g
CascadeUS - 50g
Lubelski - 50g
Gęstwa US-05 (3 pokolenie)

Robiłem wcześniej Polish Ale, później był West Coast Mosaic IPA, teraz bym  uwarzył coś nowego. Warka 8-10L, ostatecznie powtórzę IPę, ale może ma ktoś inną propozycję i pomysł? Właściwie nie ograniczam się co do stylu, jedyne ograniczenie to gęstwa po 05 i brak konieczności robienia zakupów ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Na jutro planowałem ważenie kolońskiego wg przepisu z wiki ( Jan Szała). Jednak w piwnicy mam 16 stopni, jest sens?
Jeśli nie to mam do dyspozycji:
Pilzneński 15 kg
Pszeniczny 1 kg
Orkiszowy 1 kg
Zasyp to u mnie 10 kg

Jakieś pomysły co jeszcze można z tego wykminić?


Wysłane z Xperia XA1 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nigdy nie warzyłem Kölscha więc się wypowiem...:P

z tego co  wyczytałem 16 stopni to akurat na fermentacje. a lagerować możesz na dworze/balkonie........ dachu bloku :P

ja bym z tego zrobił IPA. albo belgian blond ale z cukrem kandyzowanym (który możesz zrobić sam). Witbiera, American Wheat

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

witam

nie zakładając nowego tematu z takim samym pytaniem napisze tu.

Posiadam 25kg słodu, na 4 warki styknie 4x20l

10kg mep pilsner

10kg mep lager

5kg   mep caramel

prosił bym o jakieś sugestie jak by to podzielić ,1 może wyjść np z resztek co zostanie oczywiście nie będę przesadzać wtedy w niej z caramel bo pewnie tego słodu pójdzie naj mniej.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5 minut temu, Stan napisał:

Posiadam 25kg słodu, na 4 warki styknie 4x20l

10kg mep pilsner - 10kg mep lager - 5kg mep caramel

Ja szedłbym zachowawczo:

3 kg pilzner

3 kg pilzner + 0,15 kg karmelu

4 kg pilzner + 0,25 kg karmelu

i tak samo z lagerem.

Różne chmielenia i różne szczepy drożdży - rozbujane na pierwszej lekkiej warce (pewnie rzędu 9 BLG), w dwóch kolejnych pracujące z pełna mocą.
O jakich chmielach/ drożdżach myślisz albo co masz na stanie?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witajcie, planuje zrobić jakiegoś lekkiego stouta z kokosem i wanilią. Zasyp wygląda tak:

 

Warka 12L, 13,3BLG

Castle Pale Ale

2.5 kg 75.8%

Czekoladowy 0.2 kg 6.1%
Caramel/Crystal Malt - 40L 0.2 kg 6.1%
Płatki owsiane 0.3 kg 9.1%
Jęczmień palony 0.1 kg 3%

 

Dorzucam 250g laktozy na 10 minut 

 

Chmielenie:

Willamette 20 g 60 min 5 %
Willamette 30 g 20 min 5 %

 

Kokos i wanilia na cichą 7 dni. Tutaj wchodzi pytanie ile i jakiej postaci kokosa należy użyć? 

Myślałem o płatkach które prażyłbym 15 minut wraz z odsączeniem tłuszczu (150-200g).

Wanilia,  jakieś 2 laski wyprute z wnętrzności.

 

Uwagi co do zasypu i kokosa mile widziane ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.