Skocz do zawartości

Co mogę zrobić z tych składników?


Rekomendowane odpowiedzi

Zaplanowałem sobie,że uwarzę marcowe,a na gestwie po nim kozlaka.Odszukałem receptury które mi odpowiadają,domówiłem słodów.Słody przyszły, ale ni cholery nie moge odszukać tych receptur.Oto co mam na składzie:

 -Pilzneski            5kg

-Pale Ale             5kg

-Monachijski        1kg

-Bursztynowy      0,7

-Karmel 30          0,7

-Specjal w           0,3

-Abbey malt        0,3

-Melanoidynowy 0,3

 

Jak z tego sklecić zasyp na marcowe i kożlaka?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co sądzicie o poniższym zasypie na piwo, które ma przede wszystkim skupiać się na aromatach wędzonych?

 

1,5 kg słód wędzony Wayermann

1 kg Strzegom pilzneński (mam 1,5 kg tego słodu)

0,5 kg Strzegom pszeniczny

0,25 kg Strzegom karmelowy żytni

 

10 g Iunga na 60 min

25 g Sladek na 10 min

 

Piwo chciałbym wędzone, lekko słodkie z ładną pianą. 

 

Co o tym myślicie?

Mam też gęstwę z US-05, ale nie wiem, czy nada się? 

 

BeerSmith pokazał:

14,5 blg

37 IBU

19,7 EBC

6,2% alk

Edytowane przez markus383
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

Wiosną kupiłem drożdże Mangroove Jack French saisson M29 z myślą o zrobieniu sezona. Plany się zmieniły, latem nie warzyłem i drożdże zostały w lodówce. Teraz niestety nie dysponuję wysokimi temperaturami do fermentacji, w domu mam 18-20°C. Co można sensownego uwarzyć na tych drożdżach w takich temperaturach? Czy Belgian IPA wyjdzie jako taka?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaplanowałem sobie,że uwarzę marcowe,a na gestwie po nim kozlaka.Odszukałem receptury które mi odpowiadają,domówiłem słodów.Słody przyszły, ale ni cholery nie moge odszukać tych receptur.Oto co mam na składzie:

 -Pilzneski            5kg

-Pale Ale             5kg

-Monachijski        1kg

-Bursztynowy      0,7

-Karmel 30          0,7

-Specjal w           0,3

-Abbey malt        0,3

-Melanoidynowy 0,3

 

Jak z tego sklecić zasyp na marcowe i kożlaka?

 

Marcowe prosto: 4-5kg pilzneńskiego i kilogram monachijskiego. Ale z tego co zostanie to prędzej zrobisz bittera niż Koźlaka, np:

4kg Pale Ale

300g karmelowego

300g Abbey

ewentualnie odrobinka (100g lub mniej) amber.

Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hmm...znalazłem.Na kożlaka,to miało być tak:pilzneński  3,5kg,monach 2kg,melanoidynowy 0,3kg,specjal B 0,3(nie było,wiec zamówiłem specjal W),biscuit 0,2kg(tu pewnie zamiennie abbey).Ale i tak brakuje kilogram monachijskiego.Ło panie,muszę jakoś dokładniej te receptury ustalać,bo co druga warka ,to bedzie "sprzątanie magazynu".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

siema

 

kiedyś zakupiłem 1kg pszenicznego wędzonego wiśnią Briess. miał iść do wariacji nt Grodzisza ale Grodzisz wyszedł klasyczny więc wiśniowy został.

 

ma ktoś jakiś pomysł co na nim zrobić?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Planuję uwarzyć barleywine, co sądzicie o FM11 wichrowe wzgórza do tego?

Chyba, że polecacie coś lepszego.

Balling będzie coś koło 24 może 25.

 

Jeszcze się zastanawiam nad Wyeast 1272 American Ale II.

Edytowane przez Henx
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

siema

 

kiedyś zakupiłem 1kg pszenicznego wędzonego wiśnią Briess. miał iść do wariacji nt Grodzisza ale Grodzisz wyszedł klasyczny więc wiśniowy został.

 

ma ktoś jakiś pomysł co na nim zrobić?

Dorzuć kilo słodu Pale Ale, 250g palonego jęczmienia i zrób małą warkę smoked stouta. Edytowane przez dirk gently
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hej. Siedzę sobie w robocie teraz i tak sobie pomyślałem, że mógłbym dzisiaj machnąć jakąś wareczkę po południu, bo i tak będę dzisiaj butelkował, więc niech się w międzyczasie zaciera. Niestety surowców została marna resztka, bo nowe jeszcze nie dotarły. 

Oto stan posiadania:

Pale Ale 1,5 kg

Crystal 250 g

Caraaroma 400 g

Palony jęczmień 150g

Płatki wszelkie dostępne w nieograniczonej ilości

 

Chmiele:

Magnum 60g

EKG 30g

Mosaic 30g

 

Gęstwa po US-05

 

Da radę sklecić z tego jakiegoś cienkusza 10° BLG? Robię warki 12,5 litra,

Edytowane przez Gawron
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś jak bitter lub może red ale? Pale Ale + Crystal (+ ewentualnie 50 gr. palonego jęczmienia), regulując BLG płatkami jęczmiennymi. Magnum na 60 minut, na aromat EKG + Mosaic, w dwóch dawkach, po 15 gram.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Coś jak bitter lub może red ale? Pale Ale + Crystal (+ ewentualnie 50 gr. palonego jęczmienia), regulując BLG płatkami jęczmiennymi. Magnum na 60 minut, na aromat EKG + Mosaic, w dwóch dawkach, po 15 gram.
Trochę późno, bo warka już fermentuje, ale dzięki :).  Zrobiłem niemal identycznie jak napisałeś Pale Ale + płatki jęczmienne do 10 BLG plus 5% Caraaroma, Magnum na 60 min do 35 IBU i Mosaic na aromat. Jak dojdzie paczka z chmielem, to może jeszcze na zimno coś wrzucę. :good:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

siema

 

kiedyś zakupiłem 1kg pszenicznego wędzonego wiśnią Briess. miał iść do wariacji nt Grodzisza ale Grodzisz wyszedł klasyczny więc wiśniowy został.

 

ma ktoś jakiś pomysł co na nim zrobić?

 

http://www.piwo.org/blog/29/entry-67-36-cherry-smoked-altbier/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Planuję zrobić Alta, czytam, czytam i czytam, ale nie wiem jak się za niego zabrać. Oto surowce jakie mam:

 

4kg słodu monachijskiego Strzegom

4kg pilzneńskiego Strzegom

2kg pszenicznego Strzegom

0,5kg karmelowego 300

 

Chmiel:

75g Magnum

30g Perle

25g Lubelskiego

 

Z drożdży to gęstwę po Gozdawa Old german bier

 

Wstępnie myślałem o zasypie:

4kg monach

150g karmelowego 300

(jakieś zastrzeżenia?)

Tylko za chmielenie nie wiem jak się zabrać ;)

Ktoś coś doradzi?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie oglądałem jej zestaw i w sumie nim się inspirowałem. Czyli 25g Magnum na gorycz i 25g Lubelskiego na 5 min? Oglądając receptury na forum, to większość chmieliła na smak i aromat, a zawsze myślałem że alt to piwo słodowe i goryczkowe, stąd mój metlik w głowie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam, poradzić się chciałem co do zwykłego prostego APA na citrze bo jeszcze nigdy nie używałem tego chmielu.

Celuję w lekkie piwo ~30IBU, zasyp robię praktycznie z samego pale ale tak żeby się trzymać przy ~12blg więc podbiłem wielkość warki.

# Zmienić jakoś chmielenie razem z np cascade czy amarillo ?

# Jak z zacieraniem, ustaliłem godzinę w 67'c.

# Drożdże S-05 czy też jakieś pod APE są ciekawe ?

 

http://brewness.com/pl/recipe/citra-apa-judasz/view

Edytowane przez dutrasilva
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.