Skocz do zawartości
Thrashturbator

Co mogę zrobić z tych składników?

Rekomendowane odpowiedzi

Początkujący piwowar wita Piwowarów

 

Mam za sobą dwie warki z zacieraniem słodów (Pale Ale i Hefe-Weizen), mam na stanie ok 4 kg słodu pilzeńskiego, 30 g chmielu lubelskiego, 60 g marynki, 0,5 kg słodu pszenicznego i drożdże T-58. Czy da radę wyczarować z tych składników coś fajnego?

Edytowane przez Thrashturbator

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Będzie to jakieś jasne piwo. ja bym na Twoim miejscu te wszystkie składniki wykorzystał na raz. Marynkę dał na goryczkę i smak (30'), lubelski na aromat.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Będzie to jakieś jasne piwo. ja bym na Twoim miejscu te wszystkie składniki wykorzystał na raz. Marynkę dał na goryczkę i smak (30'), lubelski na aromat.

 

Dzięki za odpowiedź, czy odpowiednie byłoby zacieranie 30' 63 stopnie, 30' 73 stopnie, chmielenie powiedzmy w ten sposób: Marynka 0' 20 g, 30' 15 g, lubelski 50' 20 g? Czy ładować większe ilości, żeby to wykorzystać? W jaką zawartość ekstraktu mogę celować?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Początkujący piwowar wita Piwowarów

 

Mam za sobą dwie warki z zacieraniem słodów (Pale Ale i Hefe-Weizen), mam na stanie ok 4 kg słodu pilzeńskiego, 30 g chmielu lubelskiego, 60 g marynki, 0,5 kg słodu pszenicznego i drożdże T-58. Czy da radę wyczarować z tych składników coś fajnego?

Możesz wyczarować z tego prawie Kölscha. Nie dawaj Marynki tylko.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Może dobrym pomysłem było by 'podpięcie' tematu? Zawsze jest ktoś kto komu zostało kilka składników i zastanawia się co z tego może uwarzyć. Niedługo pojawią się kolejne pytania tego typu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na tych drożdżach raczej nie uzyskasz nic fajnego, ale spróbować zawsze można.

Ja bym zrobił tak :

Wszystkie słody wsypujesz 62 stopnie 10 min, 72 stopnie 50 minut - filtracja

Chmielenie 30g Marynki od początku

30g Marynki 15 min

30g Lubelskiego 1 minuta

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 


Na tych drożdżach raczej nie uzyskasz nic fajnego, ale spróbować zawsze można.
Ja bym zrobił tak :
Wszystkie słody wsypujesz 62 stopnie 10 min, 72 stopnie 50 minut - filtracja
Chmielenie 30g Marynki od początku
30g Marynki 15 min
30g Lubelskiego 1 minuta


Oprę się na Twoim doświadczeniu i skorzystam z receptury jaką podałeś. Dzięki wielkie wszystkim za pomoc.

Mam też offtopowe pytanie, żeby nie zaśmiecać głównego forum - ile w pojemniku fermentacyjnym na burzliwej ma spędzić przeniczniak, zakładając, że nie będzie cichej? Edytowane przez elroy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ile w pojemniku fermentacyjnym na burzliwej ma spędzić przeniczniak

 

Minimalny czas to aż drożdże skończą swoją robotę i przefermentują co mają do przefermentowania. I ani dnia krócej. Tak jak w przypadku każdego innego piwa.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 


ile w pojemniku fermentacyjnym na burzliwej ma spędzić przeniczniak

Tak jak już kolega wyżej wspomniał. Tyle ile będą pracować drożdże. Choć w moim przypadku kilka razy zmuszony byłem przedłużyć burzliwą o dzień lub dwa i żadnych negatywnych efektów nie zauważyłem (zapewne jakieś wystąpiły, ale niezauważalne dla mojego podniebienia), cichej nigdy nie stosowałem przy pszeniczce.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam. Skoro istnieje taki wątęk postanowiłem zaczerpnąć rady. Popełniłem dziś kolejną warkę (IRA) i zastanawiam się co zrobić z resztek które mi zostały.

Na stanie mam:

Słody: Pilzneński 5kg (ECB 3,8), Carabelge 0,25kg (30-35 EBC)

Chmiele: Fuggles, Perle, Lubelski, Magnum, Maryńka (po ok. 50g)

Drożdżaki: Safale S-04 (Gęstwa 2 pokolenie, lub 3 po IRA)

Dodatki: Mech Irlandzki ok. 5g

 

Zdaje sobie, że nie wiele można poszaleć z tym, co mam, no ale można zawsze coś dokupić. Mam w butlach jeszcze Full Aroma Hops z 3 warki, który wykręca goryczką języki mojej rodzinie(mi smakuje), więc chciałbym zrobić coś mniej goryczkowego. Wszystkie propozycje mile widziane.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sobota bez warzenia to dzień stracony, chciałbym coś zaplanować na sobotę i przy okazji zrobić czyszczenie magazynu.

 

Pale Ale 1,7 kg

Pilzneński 1,7 kg

Carahell 0,3 kg

Carapils 0,3 kg

 

Do tego dodałbym 0,3-0,5 karmelowego czerwonego, coś barwiącego, może trochę płatków owsianych błyskawicznych, Blg 11-12

 

Co z tego może wyjść? Drożdże dokupię, chmiele jakieś są, lubelski, marynka, Willamatte, Styrian Golding.

 

Najchętniej wycudował bym jakieś karmelowe, chodzi mi po głowie karmel z cukru trzcinowego. Może jakieś sugestie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jak dasz z 0,3 czerwonego karmelu i nachmielisz marynką na goryczkę, a Willamatte i Styrian na aromat, to będzie coś podobnego do American Amber Ale. Możesz też dać Willamatte do chmielenia na zimno, kwestia ile go masz. Przypuszczam, że korzystasz z sucharów, to polecam US-05 albo Danstar Nottingham

 

[edit]

dla podbicia ekstraktu użyj płatków pszennych nie owsianych, możesz też dać niewielką ilość cukru, ale przy niskim ekstrakcie to niewskazane.

Edytowane przez leszcz007

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Coś mnie jednak ciągnie w stronę karmelowego, o niskim odfermentowaniu i niskiej goryczce. Płatków pszennych mogę nie dawać, mam jeszcze słód pszeniczny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Planuję na dniach wypchnąć resztki z zapasów i uwarzyć takie coś:

1,95 pszeniczny 1,5 Pilzneński 0,35 Aroma 0,25 Amber, chmielone na goryczkę marynką, na aromat EKG i Hallertaurem.

Drożdże Nottinghamy.

Ciekawe co mi z tego wyjdzie i jak sobie filtrator poradzi?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Planuję na dniach wypchnąć resztki z zapasów i uwarzyć takie coś:

1,95 pszeniczny 1,5 Pilzneński 0,35 Aroma 0,25 Amber, chmielone na goryczkę marynką, na aromat EKG i Hallertaurem.

Drożdże Nottinghamy.

Ciekawe co mi z tego wyjdzie i jak sobie filtrator poradzi?

Jeśli masz drożdże do pszenicy to użyłbym tylko: 1,95 pszeniczny 1,5 Pilzneński i uwarzył pysznego weizena ;) Filtracja powinna przejść bez większych problemów :) Możesz zwilżyć pilznieński przed śrutowaniem, żeby zostawała cała łuska.

Edytowane przez elroy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam po długiej przerwie. Zostało mi trochę wszelkiego rodzaju resztek piwowarskich, takich, jak:

 

- 2 kg słodu pilzneńskiego Strzegom

- 1 kg słodu Pale Ale Strzegom

- 1 kg słodu karmelowego 30 Strzegom

- 1 kg słodu pszenicznego Strzegom

 

- 200 gr. szyszek Magnum 13,6%

- 100 gr. szyszek Perle 5,5%

 

- drożdże US-05

 

Czy z tego miksu ma szanse wyjść coś pijalnego?

Edytowane przez santa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam po długiej przerwie. Zostało mi trochę wszelkiego rodzaju resztek piwowarskich, takich, jak:

 

- 2 kg słodu pilzneńskiego Strzegom

- 1 kg słodu Pale Ale Strzegom

- 1 kg słodu karmelowego 30 Strzegom

- 1 kg słodu pszenicznego Strzegom

 

- 200 gr. szyszek Magnum

- 100 gr. szyszek Perle

 

- drożdże US-05

 

Czy z tego miksu ma szanse wyjść coś pijalnego?

Zmniejszyłbym tylko ilość chmielu i karmelu, bo może być krucho z pijalnością :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy z tego miksu ma szanse wyjść coś pijalnego?

 

Zmniejszyłbym tylko ilość chmielu i karmelu, bo może być krucho z pijalnością :P

Jeśli chodzi o chmiel, to myślałem, żeby, celując w 25 litrów dać w takiej proporcji:

 

Magnum, 15 gr., 60 min.

Perle, 15 gr., 30 min.

Perle, 30 gr., 10 min

Perle, 60 gr., 0 min

 

Niestety nie wiem jaki to będzie miało efekt końcowy, szczególnie taka duża ilość Perle na końcu :). Przyznam szczerze, że najchętnie to bym użył możliwie najwięcej chmielu Magnum (mam go dużo), ale nie mam z nim doświadczenia, więc rad chętnie wysłucham.

 

Jeśli natomiast chodzi o słód karmelowy 30, to czytam, że nie wnosi za dużo słodkości, więc może nada się cały kilogram? Przyznam szczerze, że to będzie moje drugie zacieranie i drugie z "resztek", dlatego chciałbym zużyć wszystkie słody, które mam i kolejne piwa robić już wg. receptur.

Edytowane przez santa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×