Skocz do zawartości

Skrzynia do fermentacji


mat

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 81
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

no tak tylko w pomieszczeniach przyjmuje się 100W na m^2 co daje w kubaturze 33W/m^3, więc w przybliżeniu można przyjąć tą wartość 33W na m^3

W małej skali jest to trochę inaczej. Pisałem także że jest to bardzo duże przybliżenie (przy zalożeniu 5cm styropianu i takiego sobie wykonania oraz temperatury -25°C na zewnątrz).

A apropos budynków, to "ignoranci" przyjmują wartości na m2 od 60-150W i jest to jak wróżenie z fusów. W rzeczywistości rzadko się precyzyjnie trafia, a obliczenia dla niewielkiego domu przeprowadza się w kilka godzin i dają one dośc precyzyjne dane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 7 miesięcy temu...

jeśli masz już ze styropianu to raczej nie,chyba że jest kiepski,ale jak zaczynasz od początku robić to warto

styrodur po za lepsza izolacją przy cieńszej warstwie jest też dużo twardszy

moje pudło stoi w piwnicy i ma sporo uszczerbków mimo że jest też z troszkę bardziej odpornego gatunku styropianu

jak będziesz robił to pamiętaj o szczelnych połączeniach że by ciepełko się nie pchało do środka

niektórzy wyklejają w środku folią NRC albo ekranem takim co za grzejnik się przykleja

 

ja w swoim zmieniając co dwa dni dwa 2L PETy miałem w granicach 8C na termometrze leżącym na wiadrze ,w piwnicy jest 14-16C

do pudła wchodzą 4x2L butelki PETwtedy można zejść do 0-2C bez problemu

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

styrodur po za lepsza izolacją przy cieńszej warstwie

Nie jest to prawdą.

Styrodur, czy popularnie nazywany styropian ekstrydowany, jest przede wszystkim nienasiąkliwy i jak pisałeś twardszy (dlatego jest przeznaczony do izolacji fundamentów), no i jest niestety zdecydowanie droższy niż zwykły styropian.

Do wykonania pudła polecam zwykły styropian posadzkowy grubości min. 10cm.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

styrodur po za lepsza izolacją przy cieńszej warstwie

Nie jest to prawdą.

 

Zarzucasz mi kłamstwo? :)

lepiej izoluje nie jest to jakaś znacząca różnica, ale jest

do fundamentów dużo tańszy i tak samo dobry jest styropian niebieski ,też nie nasiąka ,ale to nie to forum

 

ja mam ze styropianu EPS200 z 5cm ,jest zrobione pudło i obudowane drugą wartą tak że by zasłonić łącznia ,czyli w sumie jest 10cm

 

plusem płyt XPS jest wymiar o 10 i 20 cm odpowiednio więcej w stosunku do styropianu ,warto zakręcić się koło budowy ,ja kupiłem dwie paczki za 50zł :) ale poszły na inny cel jak pudło

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

lepiej izoluje nie jest to jakaś znacząca różnica, ale jest

Spróbuj kupić w normalnym sklepie styrodur, który ma swoje teoretyczne 0,028W/mK i mniej, najczęściej oscyluje w okolicy 0,032-0,040W/mK czyli jest porównywany ze zwykłym, ogólnodostępnym styropianem - stąd moje stwierdzenie. Teoria teorią, ale praktyka to zupełnie co innego. Jak pisałem powyżej, główną i pożądaną cechą styroduru (jak go nazwałeś "niebieskiego styropianu") jest prawie całkowity brak nasiąkliwości, niestety to kosztuje.

Cały czas twierdzę, że przy jego cenie nie osiągnie się żadnych odczuwalny efektów, więc skoro nie ma różnicy to po co przepłacać.

 

warto zakręcić się koło budowy ,ja kupiłem dwie paczki za 50zł

Unikam takich "okazyjnych" transakcji, łatwo można stać się paserem ;)

 

Tak już całkowicie poza tematem - można też użyć najnowszego materiału izolacyjnego w budownictwie jakim jest aerożel, dochodzący do wartości nawet 0,012W/mK, niestety i tu cena skutecznie odstrasza.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja poradzę jedno. Przerobiłem 10 warek na pudle i mam dość. Zmienianie wkładów chłodzących jest upierdliwe zwłaszcza w przypadku gdy chcemy osiągnąć niską temperaturę.

 

Polecam każdemu 10 razy zastanowic się zanim zbudujecie pudło nad zorganizowaniem jakiejś lodówki. Są małe lodówki, niewiele większe od pudła styropianowego. Można pomyśleć nad estetycznym zabudowaniem jej w małej szafce.

Koszty oczywiście większe, ale komfort także. Zwłaszcza jak ktoś tak jak ja fermentuje w mieszkaniu i zawsze musiałem martwić się gdy w dzień nastawienia fermentacji wyjeżdżałem na kilka dni i nie było komu wkładów zmienić. W lodówce sterownik temperatury za nas pilnuje i problem znika.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koszty oczywiście większe, ale komfort także.

 

No właśnie. O ile te koszty są większe? Ile taka lodówka pożre nam prądu przy podłączonym sterowniku. Moim zdaniem nie za dużo. Ktoś z korzystających z takiego rozwiązania może się podzielić obserwacjami?

 

Ja do tej pory używałem lodówki, ale nie włączałem jej tylko zmieniałem PET-y, ale z racji coraz większych temperatur planuję zamontować sterownik i w końcu uruchomić lodówkę.

Edytowane przez Dario
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiesz na zbicie temperatury wkładu chłodzącego z 0 do -10°C (czy ile kto ma w zamrażarkach) też potrzeba energii. Miałem na myśli koszta zakupu.

 

Według mnie do utrzymania temperatury odpowiedniej dla górnej fermentacji ilość prądu zużywanego przez lodówkę nie będzie porażająco duża. Wyliczeń nie robiłem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie. O ile te koszty są większe?

 

Wiem, że liczyłem do dla swojego przypadku, liczyłem czas pracy dobowej - zamrażalka Mors 130W, stoi w garażu (tam zawsze jest chłodniej więc rzadziej się włącza). Koszt miesięczny nie przekraczał 10 zł (lagerowanie, fermentacja dolniaków). Z tym że 1kW kosztuje u mnie około 0,59 zł brutto.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Też mi się tak wydaje, tym bardziej że w końcu musimy utrzymać temperaturę ok. 18 stopni więc ile nie musi jakoś dużo chłodzić. Lodówkę na szczęście mam za darmo :) Na początku myślałem o kegeratorze, ale w końcu stwierdziłem że będzie przydatniejsza do fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tym że 1kW kosztuje u mnie około 5,9 zł brutto.

Ile?

 

Tu są jakies kalkulatory http://jakoszczedzacpieniadze.pl/przelicznik-w-na-kwh-i-koszt

 

http://www.centralte...tuje-kwh-pradu/

 

1 KWh z przesyłami wychodzi jakieś 65 groszy (koszty przesyłu liczę jako 100 procent bo dokładnie nie wiem ile toto kosztuje, lepiej zawyzyć niż zaniżyć :P )

Edytowane przez Mariusz_CH
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W garażu mam 6-7 stopni. Zamrażarka chyba coś około 130 WAT. Jak ją podłączyłem to w 20 minut zrobiła -2 stopnie od temperatury wyjściowej (wówczas było z 15 stopni) Więc teraz włączy się, tak strzelam, kilka razy dziennie na 5 minut aby utrzymać temp lagerowania 0 stopni. Koszt łatwo policzyć, wychodzi grosze na miesiąc. Tak BTW polecam skrzyniowe zamrażarki - ja już poluje na następną :D

Edytowane przez Mariusz_CH
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tym styrodurem chodzi mi o to, że mam 2m "komin" tzw bieliźniarka... mogę sobie załatwić styrodur za grosze (odpady). Planuje podzielić ten "komin" na 3 części... oblepić ścianki styrodurem. Pierwotne chłodzenie będzie za pomocą PET... na jesień będę miał możliwość zamontowania elektrycznego agregatu do mroźni... Widziałem to ustrojstwo jak byłem za granicą... jest to niewielkich rozmiarów urządzenie (mniej więcej coś jak w nowoczesnych lodówkach) do szybkiego mrożenia w takich jakby dwudrzwiowych lodówkach. Niestety tylko mogę załatwić urządzenie bez tej "lodówki".

 

Tylko teraz jakiej grubości ten styrodur, jeśli w pomieszczeniu temperatura jest stała 18°C bez względu na porę dnia/roku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

główną i pożądaną cechą styroduru (jak go nazwałeś "niebieskiego styropianu")

 

chodziło mi o niebieski styropian np.aqua-styr

Unikam takich "okazyjnych" transakcji, łatwo można stać się paserem ;)

nie sprecyzowałem ,kupiłem od właściciela któremu zostało cztery opakowania

nie jestem zwolennikiem takich zakupów ,ostatni na budowie zainstalowałem 160szt pewnych urządzeń ,po 2 tygodniach zostało prawie 100szt,koszt ich nie był jakiś wielki ale cały dzień roboty w plecy

Zwłaszcza jak ktoś tak jak ja fermentuje w mieszkaniu

No właśnie ja nie mam możliwości ,tak samo jak podłączyć się do prądu w piwnicy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Tak przy okazji: pet, w pecie czysta woda. A co jest we wkładach do lodówek turystycznych? Czy można domowym sposobem przyrządzić jakiś prosty roztwór, który będzie się np. dłużej rozmrażał?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.