Skocz do zawartości

flood uwarzył


Rekomendowane odpowiedzi

Zaległa 46

46.bsmx

46.weizen 2v3 - salvatorianer copy45

Weizen/Weissbier

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 12.4* (OG 1.0487)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 5.1%
  • Objętość: 25l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 3kg Wheat Malt, Ger - (3.9 EBC, 53.6%)
  2. 2kg pilnenski castle malt 2 row - piwodziej (3.2 EBC, 35.7%)
  3. 0.4kg carapils weyerman - weyerman (5 EBC, 7.1%)
  4. 0.2kg Acidulated (Weyermann) - Weyermann (3.5 EBC, 3.6%)
  5. 30g Hallertauer Hersbrucker 2.7AA (10IBU) granulat - Gotowanie 60min
  6. 20g Premiant HB 6AA (11.1IBU) granulat - Gotowanie 60min
  7. Fermentum Mobilis FM - gwozdzie i banay 2017-09-30

 

Zacieranie:

  1. Step (Infuzja 2min) 48°C 30min Dodano 12l wody 54°C
  2. Mash In (Infuzja 2min) 68°C 30min Dodano 11l wody 96°C
  3. Mash Out (Infuzja 2min) 72°C 30min Dodano 4l wody 99°C
  4. Step (Podgrzewanie 2min) 78°C 10min

 

Notatki:

dodatkowo ok 1kg starej pszenicy - bez wp³ywu na wydajnosc

 

d³uga burzliwa - po tygodniu rozbujana i az do 6.09 - 6Brix.

0,7L wody i 190 glukozy


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zaległa 47

47.bsmx

47.weizen 2v3 - salvatorianer copy46

Weizen/Weissbier

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 11.3* (OG 1.0444)
  • Końcowe blg: 2.6* (FG 1.01)
  • Alkohol objętościowo: 4.5%
  • Objętość: 25l
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki / schemat chmielenia:

  1. 5kg Wheat - MaltEU - Malteurop (4.8 EBC, 64.1%)
  2. 2kg pilnenski castle malt 2 row - piwodziej (3.2 EBC, 25.6%)
  3. 0.6kg carapils weyerman - weyerman (5 EBC, 7.7%)
  4. 0.2kg Acidulated (Weyermann) - Weyermann (3.5 EBC, 2.6%)
  5. 20g Lublin 3AA (4.9IBU) granulat - Gotowanie 60min
  6. 30g Hallertauer Hersbrucker 2.7AA (6.6IBU) granulat - Gotowanie 60min
  7. Fermentum Mobilis FM - gwozdzie i banay 2017-09-30

 

Zacieranie:

  1. Step (Infuzja 2min) 42°C 15min Dodano 16l wody 47°C
  2. Step2 (Infuzja 2min) 52°C 10min Dodano 5l wody 96°C
  3. step3 (Infuzja 2min) 68°C 30min Dodano 14l wody 98°C
  4. step4 (Infuzja 2min) 72°C 30min Dodano 6l wody 97°C
  5. mashout (Podgrzewanie 2min) 78°C 10min

 

Notatki:

plus 1kg starej pszenicy. Dość drobno mielony. Wyszło 29L - 14.5Brix, dwa wiadra 25 plus 9 L

do 20 L dolano 5L

do 5 dolano 4l.

Pracuje wsciekle po pół doby. Po tygodniu 6.5brix

rozlano 32 litry z 250g glukozy, 21.09. Chyba nic z tego nie wyjdzie.

EDIT z przełomu września i października - te drożdż juz ida w ostatnią podróż. Za dużo mutacji. Bardziej sour niż pszenica


Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.