Skocz do zawartości

flood uwarzył


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 15sta, tym razem bardziej Koelsch;-)

 

 

3,80 kg pils soufflet 3,8 (3,8 EBC) Grain 74,5 %

0,70 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 13,7 %

0,40 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Grain 7,8 %

0,10 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Grain 2,0 %

0,10 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 2,0 %

 

Zacieranie;

zasyp do 15K 54°C - 50°C 5min

62°C - 25 minut

72°C - 45 minut

78°C mashout

 

Filtracja bezproblemowa, z użyciem 20l wody

 

14,00 gm Magnum SZ [14,00%] (60 min)

5,00 gm marynka [8,00%] (30 min)

30,00 gm Saaz [3,50%] (10 min)

10,00 gm Perle HB [5,00%] (10 min)

 

Wyszło 22,5l 12°Blg - spada mi wydajność;-)

Zadane gęstwą po poprzednim prawie jak Koelsch.

Kolsch Yeast (Wyeast Labs #2565) Yeast-Ale

 

Właśnie koniec porządków nadszedł

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 16sta - znów Ale polskie

 

4,25 kg Pale Malt 85,0 %

0,40 kg Carahell 8,0 %

0,25 kg Melanoidin 5,0 %

0,10 kg Carapils 2,0 %

 

Zacierane godzinę w 68°C

 

Chmielone

30,00 gm marynka (80 min)

20,00 gm East Goldings, 6,5 (20 min)

10,00 gm East Goldings, 6,5 (1 min)

 

Wyszło 22l 12,5°Blg.

 

Zadano gęstwą po porzednim ale - Danstar Nottingham.

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 17 - pilsner, bo temperatury doszły:0

 

Zasyp;

5,00 kg pils 3,6

0,50 kg Carapils

0,10 kg Melanoidin

 

Zacieranie;

zasyp do 17K 60°C - 55°C 15min

62°C - 15 minut

72°C - 30 minut

78°C mashout

 

Filtracja niby sprawna - ale mimo przepuszczenia z 10 litrów z powrotem - mało klarowna brzeczka

 

 

Chmielenie

45,00 gm marynka [8,00%] (70 min) Hops 31,6 IBU

70,00 gm Saaz [3,50%] (5 min) Hops 4,2 IBU

27,00 gm Lublin [4,50%] (5 min) Hops 2,1 IBU

 

Chłodzenie i zadane

Budvar Lager (Wyeast Labs #2000)

Drożdże rok po produkcji napęczniały w trzy dni.

Zadane wprost z saszetki.

 

pzdr

flood

Edytowane przez flood
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

z rozpędu - kolejna, 18sta warka.

 

Ponieważ początek sezonu zimowego - to porządki - warka z końcówek słodów w pudełkach

 

Zasyp

2,20 kg pils soufflet 3,6

1,75 kg Pale Malt

1,30 kg pszeniczny litovel

0,20 kg Biscuit Malt

0,20 kg Carahell

0,10 kg Acidulated

 

Zacieranie

do 17 L wody 49°C idzie zasyp

44°C 10min

62°C 30 min

72°C 30 min

78°C mashout

 

Chmielenie

25,00 gm Iunga HB [11,00%] (60 min)

20,00 gm Lublin [4,50%] (5 min)

 

Zasadno gestwą zdjętą 11.X z Koelscha, wystartowaną z cukrem

1 Pkgs Kolsch Yeast (Wyeast Labs #2565).

 

Wyszło 23,5L w fermentorze ( 25 łącznie) 14°Blg. Nie rozrzedzałem.

 

Po zasypaniu mierzyłem pH - było 6,5

Po zatarciu - 5,7 - z tego wniosek że powinienem dawać więcej zakwaszającego, choćby aby poprawić wydajność. Od kiedy robię na domowej, a nie na biedronce - sporo mi spadła.

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć:-)

 

10 minut chyba nie było...

 

Jakie pH sugerujesz za docelowe?

 

Niby nic - ale jednak martwi spadek wydajności na domowej wodzie, a jak się już obstawiam gadżetami do pomiaru...

 

Czy gdzieś mogę znaleźć info - o ile obniży mi pH każde 100g zakwaszającego?

 

pzdr

flood

 

PS

chyba trzeba namówić Infama na spotkanie - łatwiej dyskutować w realu...

f.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chyba trzeba namówić Infama na spotkanie - łatwiej dyskutować w realu...

Infama nie trzeba namawiać.

Od dłuższego czasu o tym myślałem. Ustalimy termin. Proponuję jedynie ominąć najbliższe święta (albo przed, albo po). Może jakieś degustacje w "ślepych próbach" (grodzisz, hefe, red ale, oatmeal stout, milk stout, Wasze proozycje)?

Poza tym ciekawostki p.t. "moje najstarsze (pijalne;)) piwo"!!!

Dzięki Flood za wywołanie tematu. Jestem Ci winien ocenę. Wyślę na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy gdzieś mogę znaleźć info - o ile obniży mi pH każde 100g zakwaszającego?

Dla każdej wody to będzie inaczej, musisz opraktykować.

 

Jakie pH sugerujesz za docelowe?

5.7 jest jak najbardziej OK, zdziwiła mnie rozbieżność pomiędzy pomiarem na początku i na końcu, nie ma prawa być takiej różnicy. Zapewne prawidłowa jest 5.7, mało prawdopodobne, żeby pH zacieru ustaliło się powyżej 6, nawet przy 100% pilzneńskiego

 

Pomiary robiłeś na wystudzonej próbce?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pomiary robiłeś na wystudzonej próbce?

Nie..

 

:rolleyes:...

 

W domu doktor chemii - a ja takie rzeczy na forum omawiam...

 

Przy okazji.

Rozlałem wczoraj ale - w domu postało dobę - teraz jest w garażu - 7°C.

O ile wydłuży sie czas nagazowania, w domu trwa to około 3 tyg - tak szacuję.

 

 

pzdr

flood

Edytowane przez flood
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam,

 

no i pierwszy problem - nie fermentuje pils.

W sobotę sprawdzałem - na refraktometrze 11 - ok 10 blg, po tygodniu.

Drożdże ładnie wystartowały w domu w poprzednią sobotę, kiedy był dywanik - poszło wszystko do garażu, do 8°C.

Po tygodniu kontrola - opisane wyżej 10blg.

 

Zamieszane solidnie, podniesiona temperatura do 12, może nawet 13°C - dziś sprawdzam - refraktometr 10,5 - czyli ok. 9°Blg

 

Czekać, czy zadać jakieś nowe pożeracze?

 

Oryginalnie - 17sta warka, cyt;

 

Budvar Lager (Wyeast Labs #2000)

Drożdże rok po produkcji napęczniały w trzy dni.

Zadane wprost z saszetki.

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :smilies:

 

Flood a sprawdzałeś tylko na refraktometrze czy cukromierzem także? Gdzieś kiedyś czytałem że nie powinno się mierzyć refraktometrem cieczy zawierających już alkohol bo wynik jest zafałszowany - ale prawdę mówiąc nie wiem w która stronę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś kiedyś czytałem że nie powinno się mierzyć refraktometrem cieczy zawierających już alkohol bo wynik jest zafałszowany - ale prawdę mówiąc nie wiem w która stronę.

Nigdy nie mierzyłem refraktometrem, ale wydaje mi się, że są programy które to przeliczają. Dlatego tez flood napisał:

refraktometr 10,5 - czyli ok. 9°Blg

A wracając do tematu - w 10 dni spadek o 3°Blg, to nawet jak na lagera to raczej wolno. Powiedziałbym wręcz że bardzo wolno.

Ale może teraz po przeniesieniu do cieplejszego i zamieszaniu (napowietrzeniu) trochę ruszą.

Oj, jednak starter się czasami przydaje... Ja przy mojej poprzedniej warce (belgian blond ale) też miałem chwilę strachu, bo mi bardzo wolno początkowo fermentowały, a była to górna fermentacja (czyli trochę łatwiej drożdżom) i aktywator (czyli 5x więcej drożdży).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mierzyłem wczoraj refraktometrem, i przeliczałem programem codera i beer smithem.

W piątek czy sobotę - pomiar podwójny - żeby sprawdzic też te programy przeliczające, jako że refraktometr mam od kilku dni.

 

Startera nie robiłem - widać duży błąd przy starszych drożdżach - bo się naczytałem na forach, że sama aktywowana paczka daje radę...

 

No to i mam.

 

Mieszane było do samego dna w sobotę - deczko pomogło, ale jak widac niewiele.

 

Stoi w tych 12-13°C, dekiel podnosi - czyli coś pracuje - oby nie dziki. Zobaczymy w piątek - dopiero będę w domu...

 

Zastanawiałem się czy nie sypnąc garści ekstraktu suchego - ze czasów pancernych zostało mi tego trochę w kuchni, i nie bardzo mam pomysły co z tym zrobić. Więc może właśnie w takich sytuacjach, czy do robienia starterów będę to zużywał.

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pils wciąż na "burzliwej" - ale zszedł już do 3,5°Blg - pójdzie na cichą.

 

3068 opornie startują - za to koelsche - żwawe jak mało co, więc;

 

warka 19sta - kolonijne 4;-)

 

4,00 kg pils soufflet 3,8 (3,8 EBC) Grain 74,1 %

1,00 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 18,5 %

0,20 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 3,7 %

0,10 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Grain 1,9 %

0,10 kg Caramel/Crystal Malt - 60L (118,2 EBC) Grain 1,9 %

 

Zacieranie -

62°C - 15 min

72°C - 45min

78°C - 5min

 

Chmielenie

15,00 gm Iunga HB [11,00%] (60 min) Hops 14,6 IBU

40,00 gm Lublin [4,50%] (5 min) Hops 3,2 IBU

40,00 gm Saaz [3,50%] (5 min) Hops 2,5 IBU

 

No i do wiaderka:-)

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 20sta - powstała wczoraj

 

pszenica

 

Zasyp;

2,70 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 53,5 %

1,50 kg pils soufflet (3,8 EBC) Grain 29,7 %

0,40 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Grain 7,9 %

0,25 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 5,0 %

0,20 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Grain 4,0 %

 

Zacieranie

45°C - 15min

52°C - 15 min

62°C - 15min

72°C - 30 min

78°C - mashout

 

Chmielenie

30,00 gm Perle HB [5,00%] (60 min) Hops 13,6 IBU

 

Otrzymałem - 25L - 13°Blg

 

Zadane starterem z WL3068

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Flood, a nie chciałeś spróbować zacierania Codera?

Warka #96 była oryginalna.

Ciekawe, czy dodatek jasnych karmeli wpłynie jedynie na kolor, czy będzie coś więcej :P

Stawiam na to pierwsze, obym się mylił.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.