Skocz do zawartości

flood uwarzył


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 29 - witek na witbierach

uwarzona dzisiaj

 

Zasyp;

2,50 kg pils soufflet 3,6 (3,6 EBC) Grain 41,7 %

1,00 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 16,7 %

Zalane ok. 5l wody, przerwa 50°C 60min

 

2,00 kg płatki pszenne 33,3 %

0,50 kgpłatki owsiane 8,3 %

zalane ok. 15l wody - przerwa 67°C 60 min

po rozmowie z coderem płatki zacząłem gotować w głównym garze. Udało się nie przypalić;-)

 

po zagotowaniu połączone ze słodami

 

Dodając wodę wyrównuję temp na ok. 67-68°C - 45min

podgrzanie do 72°C - 30min

mashout - 78°C -5 min

 

mimo zawrócenia z 10l - mętne.

 

Dziwna filtracja bo w kadzi filtracyjnej mam poza zasypem ze 25 l wody.Niewiele musze dodawać.

Ale jeden gar wody dolewam sukcesywnie.

 

Kiedy filtrat ma już 4°Blg , a w kadzi 10°Blg - zamiast zamknąć zawór, otwieram go na maksa przez pomyłkę. Po paru minutach mam w kadzi warzelnej 8°Blg - trzeba odgotować.

 

Chmielenie i dodatki

20,00 gm Select Spalt [5,30%] (60 min) 11,6 IBU

30,00 gm Tettnang [4,50%] (5 min) Hops 2,9 IBU

7,00 gm kolendra - 15 min

14,00 gm curacao - 15 min

9,00 gm kolendra - 5 min

16,00 gm curacao - 5 min

 

finalnie - 12°Blg , 22l - mimo że filtracja szła nieźle - to wydajność kiepska. No ale nie w tym rzecz. I tak jest mętne, i tak drożdże to poprawią;-)

 

Zadano drożdżami Belgian Witbier - dzięki coder:).

 

pzdr

flood

Edytowane przez flood
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 30 - celowana w monachijskie jasne

warzone 13.03.2010

 

Skład;

4,50 kg pilnenski castle malt 2 row (3,0 EBC) Grain 81,8 %

0,50 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 9,1 %

0,50 kg monachijski litovel (19,0 EBC) Grain 9,1 %

 

Zacieranie

63°C - 20min

72°C - 40min

78°C - 10min

filtracja bezproblemowa

 

chmielenie

40,00 gm lublin SZ (60 min) Hops 13,8 IBU - test chmielu kupionego z drugiej reki

40,00 gm Hallertauer Hersbrucker 2,2 PI [2,20%] (10 min) Hops 3,1 IBU

 

wychodzi 23l 12,5°Blg

Zadane gęstwą od codera;

1 Pkgs Bohemian Lager (Wyeast Labs #2124) Yeast-Lager

dziśjuż pracuje - idzie do 10°C

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 31 - bohemian pilsener 2 - po korekcie 3;-)

uwarzona dziś 6-11

 

Skład

5,00 kg pilnenski castle malt 2 row (3,0 EBC) Grain 90,9 %

0,50 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 9,1 %

 

50°C - 30 min

64°C - 75 min

74°C - 10 min

78°C - 5min

 

chmielenie;

60,00 gm lublin SZ [4,00%] (60 min) Hops 21,8 IBU

120,00 gm lublin SZ [4,00%] (10 min) Hops 15,8 IBU

 

otrzymuję 24l 12,5°Blg

 

Zadane Wyeast Bohemian - jak ruszą to do lodówki

Na tej gestwie już w lodówce stoi MH - zeszło do 6°Blg i stanęło przy 8°C - podnosze tam do 10°C.

 

pzdr

flood

 

PS - za tydzien równy rok od mojego pierwszego zacierania.

Może rocznicę uczczę warzeniem. Mam nadzieję. Może marcowe??

 

fl.

Edytowane przez flood
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no ja w swojej musiałem wstawić iny termostat, bo na oryginalnym temp szalała, a teraz mam frosta używanego w wentylacji, i temperatura jest stała w granicach 1 stopnia. Ale niestety mieści się jeden fermentor, i trochę butelek, a w zamrażarce flaszka i mnóstwo ampułek z drożdżami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam,

 

wczoraj, 17,4, powstała warka 32, Belgian Blonde Ale.

 

Zacieranie w kegu, kupionym od Marka-C, z filtratorem w postaci takiej siatki naciągniętej na rurkę do kranu. Z czasem wrzucę zdjęcia tutaj. a tymczasem;

http://browar.biz/forum/attachment.php?attachmentid=36146&stc=1&d=1267876113

Zastanawiam się czy uda się zatrzeć warkę ok. 45 l w tym 30l kegu, teoretycznie powinno się dać upchnąć 9 kg plus 24 l - będę sprawdzał eksperymentalnie. Do kompletu mam jeszcze 50L keg warzelny, ale ma on wmontowaną rurkę do samego dna na środku, wydaje mi się, że nie odfiltruje osadów. Czeka mnie więc mała przeróbka, tymczasem warzenie w normalnym emaliowanym.

 

Zasyp

4,35 kg pilnenski castle malt 2 row (3,0 EBC) Grain 61,3 %

1,50 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 21,1 %

1,25 kg monachijski litovel (19,0 EBC) Grain 17,6 %

 

Zacieranie

50°C - 10 min

62°C - 40 min

72°C - 20 min

78°C - 5 min

 

Filtracja bezproblemowa, choć wydajność nie poraziła mnie. Po analizie zapisków widzę, że na wszystkich słodach z jednej słodowni mam niższą wydajność. Może to przypadek, a może? Worak się skończył, przechodzimy na kolejny słód.

 

Chmielenie;

50,00 gm lublin SZ [4,00%] (60 min) Hops 17,6 IBU

20,00 gm Tettnang [4,50%] (10 min) Hops 3,2 IBU

 

Finalnie 22l - 16°Blg , zadane starterem z którejś już generacji;

1 Pkgs Belgian Ardennes (Wyeast Labs #3522) Yeast-Wheat .

 

W nocy już pięknie pracowały.

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam,

 

warka 33, a'la grodziskie 2, powstała wczoraj, 30.04

 

zasyp;

2,00 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 50,0 %

2,00 kg wedzony (6,0 EBC) Grain 50,0 %

 

Zacieranie;

64°C - 30 min

72°C - 30 min

78°C - 5 min

 

chmielenie;

40,00 gm Lublin [4,00%] (60 min) Hops 18,8 IBU

20,00 gm Lublin [4,00%] (10 min) Hops 3,4 IBU

 

Zadane drożdżami;

1 Pkgs Kolsch Yeast (Wyeast Labs #2565) Yeast-Ale

z gęstwy po listopadowych Koelschach, obudzone w starterze.

 

Dziś pracują aż miło.

 

Wyszło 24l, 8°Blg

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I znów wczoraj

 

warka 34, witek 5

 

Zasyp;

2,50 kg pilsnenski optima (3,5 EBC) Grain 38,5 %

1,60 kg płatki pszeniczne 24,6 %

1,50 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 23,1 %

0,80 kg platki owsiane 12,3 %

0,10 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Grain 1,5 %

 

Płatki skleikowane, dodano do zacieru w temperaturze 67°C

67°C - 60min

72°C - 15 min

78°C - 5 min

chmielenie;

35,00 gm lublin SZ [4,00%] (60 min) Hops 14,0 IBU

30,00 gm Hallertauer Hersbrucker 2,2 PI [2,20%] (5 min) Hops 1,5 IBU

 

Dodatki

15 g skórka pomarańczy suszona - 15 min - miało być curacao, pomyliłem torebki

15 g tłuczona kolendra - 5 min

15 g curacao - 5 min

15 g skórka pomarańczy - kandyzowana - 5 min

 

Zadano

1 Pkgs Belgian Witbier (Wyeast Labs #3944) Yeast-Wheat, po poprzednim witku.

 

te też już mocno pracują dzisiaj

 

Otrzymałem 23l, 12°Blg , wydajność fatalna, jak na 6,5 kg zasypu.

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I dziś już ostatnia w ten weekend

 

warka 35, bohemian pilsner, 4ty - BP4

 

Zasyp;

5,00 kg pilsnenski castle malt 6 row (3,5 EBC) Grain 89,9 % - eksperyment na jęczmieniu 6rzędowym

0,38 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 6,8 % - bo tyle zostało w pudełku

0,18 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Grain 3,2 %

 

zacieranie;

62°C - 15 min

72°C - 40 min

78°C - 5 min

 

Z małymi przygodami filtracja - spadł filtr z kranika, przerzucałem do starego poczciwego wiadra ze sraczwężykiem

 

Chmielenie;

60,00 gm lublin SZ [4,00%] (55 min) Hops 20,9 IBU

50,00 gm Sladek HB [4,00%] (20 min) Hops 12,0 IBU

40,00 gm Saaz [3,50%] (5 min) Hops 2,8 IBU

 

Zadano gęstwą obudzoną po poprzednim pilsie, BP3

1 Pkgs Bohemian Lager (Wyeast Labs #2124) Yeast-Lager

 

finalnie - 25l, 12°Blg - tu już lepiej.

 

Jutro jeszcze rozlew BP3 do butelek, i można weekendować.

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Po prawie dwóch miesiącach przerwy - powrót do warzenia.

 

Warka 36, witek 6, warzony w sobotę, 26.06

 

Zasyp;

2,60 kg pilsnenski optima (3,5 EBC) Grain 43,3 %

1,50 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 25,0 %

0,80 kg płatki pszenne (3,2 EBC) 13,3 %

0,40 kg płatki jęczmienne (3,3 EBC) 6,7 %

0,40 kg płatki owsiane (2,0 EBC) 6,7 %

0,20 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Grain 3,3 %

0,10 kg Melanoidin (Weyermann) (59,1 EBC) Grain 1,7 %

 

Płatki owsiane i jęczmienne, błyskawiczne, do zasypu głównego

Płatki pszenne skleikowane, zagotowane i dodane do 67°C zasypu głównego

 

Zacieranie

67°C - 60 min

72°C - 15 min

78°C - 5 min

 

Filtracja dość gładka, keg z wężykiem 1,5m. Wydajność słaba.

 

Chmielenie;

25,00 gm lublin SZ [4,00%] (60 min) Hops 10,0 IBU

30,00 gm Hallertauer Hersbrucker 2,2 PI [2,20%] (10 min) Hops 2,7 IBU

7,00 gm kolendra (Boil 15,0 min)

15,00 gm curacao (Boil 15,0 min) Misc

 

7,00 gm kolendra (Boil 5,0 min) Misc

10,00 gm curacao (Boil 5,0 min) Misc

10,00 gm skórka słodkiej pomarańczy (Boil 5,0 min) Misc

 

staret z gęstwy Belgian Witbier (Wyeast Labs #3944)

 

Finalnie - 23l, 12°Blg .

 

Dzisiejszej nocy zwiały z wiadra drożdżaki, bardzo żywotne.

 

pzdr

flood

Edytowane przez flood
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 37, Belgian Blond Ale 2, BBA2

 

Zasyp;

4,50 kg pilsnenski optima (3,5 EBC) Grain 60,0 %

1,50 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 20,0 %

1,00 kg monachijski litovel (19,0 EBC) Grain 13,3 %

0,50 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 6,7 %

 

Zacierane w kegu, z oplotem

do kega z zasypem ( keg 30l) dodano 16 l wody 62°C

55°C - 10 min

62°C - 40 min

72°C - 20 min

78°C - 5 min

 

filtracja gładka

 

Wniosek taki, że w 30l kegu da się zasypać 9 kg i 18l wody, czyli powinno wyjść jakieś 40 l

 

Chmielenie

60,00 gm lublin SZ [4,00%] (60 min) Hops 16,5 IBU

30,00 gm Tettnang [4,50%] (10 min) Hops 3,7 IBU

 

Wyszło 29,5l, 15°Blg

 

Chmielone w kego 50 l, z zamontowaną rurką - smokiem, który zbiera z samego środka aż do końca. Czyli powstało problem odfiltrowania osadów. Robiłem to dość karkołomnie przez pieluchę, może macie jakieś pomysły jak odcedzić w takiej konstrukcji osad?

 

 

Zadaną obudzoną gęstwą po poprzednim BBA, który mi bardzo smakuje, stąd powtórka.

1 Pkgs Belgian Ardennes (Wyeast Labs #3522) Yeast-Wheat

 

pzdr

flood

Edytowane przez flood
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wniosek taki, że w 30l kegu da się zasypać 9 kg i 18l wody, czyli powinno wyjść jakieś 40 l

Z tego samego założenia wyszedłem jak dostałem keg 30l. Właśnie skończyłem wycinać dekiel i wiercić otwory pod termometr i kran. :) Keg 30l. z żywca jest troszkę szerszy niż 50l. , przez co chyba ułatwi zacieranie i filtrację. Wiadomo że się nie porwę na zrobienie w nim portera 40l. , bo i po co mi od razu 40l portera? Zawsze z reszty można zrobić cienkusza.

Chmielone w kego 50 l, z zamontowaną rurką - smokiem, który zbiera z samego środka aż do końca. Czyli powstało problem odfiltrowania osadów.

Moim zdaniem smok to błąd. Oba kegi powinny mieć filtrator z okrągłej rurki CU w miej więcej połowie średnicy kega. W kadzi zaciernej wiadomo po co, a w warzelnej można bez problemu wsypywać szyszki i odfiltrować brzeczkę po schłodzeniu otwierając kran :D Resztki jak zwykle można odlać/wybrać do odstania i niema problemu z osadami i chmielinami.

EDYTA:

Zamiast rurki CU można ewentualnie użyć oplotu z drutem w środku.

Edytowane przez Jejski
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój keg 30 - zacierny - miał w środku siateczkę metalową, ale wróciłem do oplotu, nadzianego na drut miedziany. Sprawdza się. Mój 30 jest węższy od 50. Oplot chyba lepszy od CU do oddzielania chmiwlin i osadu, zwłaszca osadu. Tak mi się wydaje. Pora na kolejne modyfikacje.

 

A co do pojemności - jak liczyłem teoretycznie, to biorąc pod uwagę objętość słodu - nie wierzyłem. Musiałem sprawdzić namacalnie. Udało się.

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mój keg 30 - zacierny - miał w środku siateczkę metalową, ale wróciłem do oplotu, nadzianego na drut miedziany. Sprawdza się. Mój 30 jest węższy od 50. Oplot chyba lepszy od CU do oddzielania chmiwlin i osadu, zwłaszca osadu. Tak mi się wydaje. Pora na kolejne modyfikacje.

 

A co do pojemności - jak liczyłem teoretycznie, to biorąc pod uwagę objętość słodu - nie wierzyłem. Musiałem sprawdzić namacalnie. Udało się.

 

pzdr

flood

ja miałem filtrator do chmielin przez jakiś czas, ale zrezygnowałem. Bardzo wolno szło a przy porterze w ogóle się zatkał. Teraz mam kran czekam aż opadnie i zlewam zaciągając trochę chmielin.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

filtrator z okrągłej rurki CU w miej więcej połowie średnicy kega

Rurka czy oplot nie ważne. Chodzi o to że keg ma skośne dno i to jest rozwiązanie problemu. Wystarczy że filtrator nie jest w najniższym miejscu tylko w połowie skosu na dnie. Po chłodzeniu wystarczy zakręcić łychą whirlpoola, a na środku powinien się zebrać osad. Oczywiście będę testował najpierw na oplocie z drutem żeby dobrać odpowiednie miejsce w kegu. To na razie moja teoria, a testy na koniec miesiąca. :ble:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po chłodzeniu wystarczy zakręcić łychą whirlpoola, a na środku powinien się zebrać osad.

Ostatnio tak zrobiłem, po chłodzeniu wyciągnąłem chłodnicę i zakręciłem łychą. Nie wyszło syf nadal był wszędzie :ble: ale myślę już o pewnych patentach na usuwanie odpadów, opartych na hydrocyklonie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po chłodzeniu wystarczy zakręcić łychą whirlpoola' date=' a na środku powinien się zebrać osad.[/quote']

Ostatnio tak zrobiłem, po chłodzeniu wyciągnąłem chłodnicę i zakręciłem łychą. Nie wyszło syf nadal był wszędzie :ble: ale myślę już o pewnych patentach na usuwanie odpadów, opartych na hydrocyklonie.

W kegu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

45,0 °C 15 min

62,0 °C 30 min

72,0 °C 30 min

78,0 °C 10 min

 

Prawie 9 kg w kegu 30l, z 22 litrami wody, prawie pod dekiel. W kega wbudowany wężyk do filtracji, i mimo mieszania ( w zwykłym garze mieszałem tak od niechcenia, tutaj dość mocno), nieco przywarło pod wężykiem. Filtracja spokojna i bezproblemowa, do kega 50l - ok 45 l, blg trochę ponad 10.

 

Chmielenie;

67,00 gm Hallertauer Hersbrucker 2,2 PI [2,50%] (60 min) Hops 10,5 IBU szyszki

30,00 gm hellertaue hersebruecker [3,50%] (60 min) Hops 6,6 IBU granulat

 

Po schłodzeniu przelane 37 litrów, 11,5°Blg - znów słaba wydajność, chyba trzeba rzadziej zacierać

 

Drożdże - dzięki wsaczuk

1 Pkgs Weihenstephan Weizen (Wyeast Labs #3068) Yeast-Wheat.

 

No to mamy do rozlania przed urlopem jakieś 85l, przy użyciu Heavy duty:-). Jedno mnie w niej zastanawia - czemu gumowa podkładka nie jest centralnie, tylko lekko przesunieta od osi kapslowania? O ile łatwiej byłoby ustawiać butelkę?

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.