Skocz do zawartości

flood uwarzył


Rekomendowane odpowiedzi

Dziś co prawda nic nie uwarzyłem - zamierzam jutro, bo:)

- wzbogaciłem się o lodówkę - wejdą dwa fermentory, albo duuużo butelek. Zamrażarka nie działa - więc będzie robić za schowek;-)

- jestem posiadaczem własnego Porkerta:-)

 

zobaczymy jak będzie się zachowywał samodzielnie ześrutowany słód...

 

Tak się musiałem pochwalić, nie mogłem się powstrzymać.

 

Skoro świt - próba pobudki pod pszenicę nr 3 z zacieraniem.

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie

 

No i nawarzył;

 

Weizen nr 3 - zacierany - ósma warka zacierana - nie licząc podłogi:-)

 

Skład;

3,00 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 57,7 %

1,50 kg pils strzegom 2,9 (2,9 EBC) Grain 28,8 %

0,50 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Grain 9,6 %

0,20 kg Carawheat (Weyermann) (98,5 EBC) Grain 3,8 %

 

Zacieranie;

Do 7.5 litra 47,0 C wsypano słody pszeniczne

44,0 °C przerwa 15 min

52,0 °C > 5 min już ze słodami jęczmiennymi, dodano 7 l wody

62,0 °C > 35 min

72,0 °C > 35 min

Mash Out 78,0 °C 5 min

 

Filtracja sprawna - około 50 min - a szłoby i szybciej

Filtrowanie z dodatkiem 20l wody, w partiach po 2-3 litry.

Chmielenie

80,00 gm Hallertauer Hersbrucker [2,20%] (60 min)

20,00 gm Hallertauer Hersbrucker [2,20%] (5 min)

 

Słody długo leżące - a alfa kwasy są wyliczone na 16,9 IBU. Zobaczymy jak wyjdzie - bo dziś oglądają Wasze receptury zobaczyłem, że dajecie po 20-40g chmielu dla pszenicy. Ja wrzuciłem 100g - ale 2,2% i starszego.

 

Schłodzenie

 

Przelanie do drożdży z poprzedniego weizena - został dziś zabutelkowany

 

Otrzymano - 25 l - 12,5°Blg.

 

Już pracuje.

 

pzdr

flood

Edytowane przez flood
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Porter z szóstej warki zszedł był do 6°Blg ?!

 

Trafił na cichą już do lodówki:) Mam swój magazynek dla gestw, drożdży, zepsuta zamrażarka to schowek dla mniejszych ilości słodów.

Wczorajsza pszenica wybrała wolność - rano uciekała mocno z fermentora.

 

Pytanie o drożdże - czy gęstwę po porterze - dość ciemna - można jeszcze używać do jasnych piw, czy już nie za bardzo?

 

To było piąte pokolenie w34/70 - po czterech pilsenerach i porterze.

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie o drożdże - czy gęstwę po porterze - dość ciemna - można jeszcze używać do jasnych piw, czy już nie za bardzo?

 

To było piąte pokolenie w34/70 - po czterech pilsenerach i porterze.

Gęstwy już nie radzę wykorzystywać i to nie ze względu na barwę, ale ze względu na moc piwa z którym te drożdże musiały się ostatnio zmierzyć. Generalnie nie zaleca się wykorzystywania drożdży po piwach bardzo mocnych. A i tak drożdże te były, jak piszesz już wysłużone, mogło dojść do mutacji, drożdże mogły zatracić swoje charakterystyczne cechy ... Moim zdaniem w tej sytuacji bezpieczniej jest kupić świeże :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak mi się tłukło po głowie - że po ekscesach typu porter pozwolić im odejść - stąd też taka kolejność warek u mnie.

Dzięki za potwierdzenie - następną serię pilsnerów zaczniemy na świeżych:)

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam,

 

moja 9ta zacierana

 

IRA

 

3,20 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) Grain 67,2 %

1,00 kg monachijski litovel (19,0 EBC) Grain 21,0 %

0,50 kg Carared (Weyermann) (47,3 EBC) Grain 10,5 %

0,05 kg Roasted Barley (591,0 EBC) Grain 1,1 %

0,01 kg Barwiący Strzegom (1600,0 EBC) Grain 0,2 %

 

zacieranie

do 12 L wody w temp 75°C dodano słody - zacieranie 60 min w temp 68°C

podgrzanie do 78°C - 10 min i do filtratora

 

filtracja sprawna - około 40 minut, skonczono przy ok. 2.5°Blg

 

chmielenie

25,00 gm Fuggles [5,50%] (60 min) Hops 13,3 IBU

10,00 gm East Goldings, 6,5 [7,00%] (60 min) Hops 6,8 IBU

30,00 gm East Goldings, 6,5 [7,00%] (5 min) Hops 4,0 IBU

 

wyszło 24l, 13,5°Blg - mam przekonanie, że ze słodu jeszcze trochę można było filtrować - ale czytałem, że lepiej wcześniej przerwać.

 

to był rozszerzony zestaw z BA - więc drożdże z zestawu - S-04 w opisie, ale torebka foliowa

 

Może jutro uda się pszenicę nastawić...

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[...]to był rozszerzony zestaw z BA - więc drożdże z zestawu - S-04 w opisie, ale torebka foliowa

Proponuję powtórkę warki ale na Irish Ale Wyeast. Różnica będzie znacząca. Będę miał gęstwę za ok. tydzień (no chyba, że kwasek będzie;))

To moje ulubione górniaki!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Trzeba jakoś skoordynowac może zakup drożdży i warzenie - i robic seriami.

 

Jak wróciłem dwa tygodnie temu to byłem dumny z ilosci skrzynek - a teraz jakoś pusto się robi już...

 

Mam sporo suchych drożdży - ale chętnie się podłączę do rozdziału gęstw.

 

Chciałbym w końcu spróbowac grodziskie i koelscha - stąd było pytanie i plan warzenia, na dziś u mnie jednak pszenica rządzi:))))

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam:)

 

wczoraj powstała 10ta zacierana warka - a'la Grodziskie

 

Zasyp

2,00 kg wedzony (6,0 EBC) Grain 62,5 %

1,20 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 37,5 %

wsypano do 8L wody 72°C

w 65°C - 30 min

w 75°C - 30 min

 

filtracja 25 L wody 78°C , trwała około 40 minut, skonczona około 2°Blg

 

Chmielenie

55,00 gm Lublin [4,50%] (60 min) Hops 27,7 IBU

 

Chłodzenie, i zadano drożdżami

Kolsch Yeast (Wyeast Labs #2565) od Infama - dziękuję

 

Nastaw - 24,5l, 8°Blg - wyszło mi mniej po chmieleniu, uzupełniane wodą

Wychodzi mi - że podczas godzinnego chmielenia tracę niemal 20% wody. Pomierzę to dokładniej następnym razem.

Dziś już ładnie pracuje:)

 

pzdr

flood

Edytowane przez flood
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

ponieważ grodziskie poszło na cichą po zejściu do 2°Blg - dziś uwarzone zostało kolejne, 11 już zacierane piwo:)

 

Styl - Koelsch

 

Zasyp;

4,00 kg pils soufflet 3,8 (3,8 EBC) Grain 76,9 %

0,80 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 15,4 %

0,30 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 5,8 %

0,10 kg zakwaszający (3,5 EBC) Grain 1,9 %

 

Zacierane pierwszy raz w proporcji 3:1 woda-słód - wcześniej było zawsze 2.5:1. E efekcie sporo wyższa wydajność

 

15L wody 70°C

przerwa 30 min - 64°C

przerwa 30 min - 72°C

 

filtracja 20L wody, skończona około 2°Blg

 

Chmielenie

30,00 gm Perle HB [5,00%] (60 min) Hops 14,4 IBU

10,00 gm Magnum szyszki [14,00%] (60 min) Hops 12,1 IBU

15,00 gm Saaz [3,50%] (10 min) Hops 1,8 IBU

10,00 gm Lublin [4,50%] (5 min) Hops 0,9 IBU

 

Chłodzenie, i zadano drożdżami po Grodziskim

Kolsch Yeast (Wyeast Labs #2565) - fermentacja ruszyła w ciągu godziny:)

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chmielenie

30,00 gm Perle HB [5,00%] (60 min) Hops 14,4 IBU

10,00 gm Magnum szyszki [14,00%] (60 min) Hops 12,1 IBU

15,00 gm Saaz [3,50%] (10 min) Hops 1,8 IBU

10,00 gm Lublin [4,50%] (5 min) Hops 0,9 IBU

Ułańska fantazja :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 12sta zacierana - Polskie Ale - powstało w sobotę

 

Trochę na bazie receptur Makarona i Elroya

Zasyp;

4,50 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) Grain 86,5 %

0,30 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 5,8 %

0,20 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Grain 3,8 %

0,20 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 3,8 %

 

Zacieranie - 15 L wody 74°C

60 min w 68°C

Zapomniałem o mashout - w tej temperaturze poszło do filtracji

Filtracja z wykorzystaniem 20L wody 77°C

 

Chmielenie

40,00 gm magnum HB [11,50%] (60 min) Hops 41,6 IBU

20,00 gm East Goldings, 6,5 [7,00%] (10 min) Hops 4,6 IBU

10,00 gm Lublin [4,50%] (1 min) Hops 0,2 IBU

 

Wyszło 22L 14°Blg ( miało być 12°Blg / 26L - ale u mnie mocno odparowuje)

Wody nie dolewałem. Chyba będzie przechmielone.

 

Zadane połową opakowania SafAle English Ale (DCL Yeast #S-04) Yeast-Ale

Ruszyło po jakichś 12stu godzinach.

 

Na rozlew czeka Grodziskie, Koelsch jeszcze tydzień w cichej.

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

warka TRZYNASTA zacierana

Kolejny a'la (edytowane) Koelsch

 

Zasyp

3,50 kg pils strzegom 2,9 (2,9 EBC) Grain 61,4 %

1,00 kg pils soufflet 3,8 (3,8 EBC) Grain 17,5 %

0,50 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 8,8 %

0,30 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Grain 5,3 %

0,20 kg Acidulated (Weyermann) (3,5 EBC) Grain 3,5 %

0,20 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Grain 3,5 %

 

Zacieranie

do 17l wody 70°C

i 60 min w 65°C

mashout 78°C - 22l

 

Chmielenie

22,00 gm Magnum SZ [14,00%] (60 min) Hops 25,0 IBU

20,00 gm Select Spalt [4,80%] (5 min) Hops 1,7 IBU

 

Drożdże- gęstwa po wcześniejszych

1 Pkgs Kolsch Yeast (Wyeast Labs #2565) Yeast-Ale

 

Wyszło ok.27l - 12,5°Blg

 

Ponieważ to TRZYNASTA warka - to musiało się coś wydarzyć;

Zanabyłem u elroya taki zbytek - syfon do przelewania

 

Pomógł wczoraj - przy rozlewie grodzisza

Pomógł dziś przy rozlewie Koelscha

Pomógł dziś przy przelaniu Ale na cichą.

 

Podczas chłodzenia wstawiłem go do kotła - około 60°C

Niby było napisane na rurkach - do 38°C - no ale...

 

No i się fajny syfon wygiął od temperatury i nie ciągnie...rwa...

Będę walczył o wyprostowanie - albo o skrócenie jak się da rozłożyć - na razie się nie dał.

Do naszych fermentorów i tak ciut za wysoki - ale faktycznie dość poręczna, choć nietania zabawka - zawsze mi jakiś wężyk uciekał itd - z syfonem samo szło.

 

pzdr

flood

Edytowane przez flood
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pszenica, Grodziskie, Koelsch. Ciekawe jak Ci wyszło Grodziskie.

Twoich pszennych jeszcze nie otworzyłem :-( Niosą się z tym zamiarem ale poczekam na nagazowanie swojej (porównam, będzie jatka na forum :-) Trzymam w optymalnych warunkach ale pewnie zbyt długo.

Zdradź mi jednak zakodowanie (3 butelki).

Przyznam również, że nie pamiętam, co kryje się pod czarnym kapslem :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czarny kapsel - to porter

kapsle P 1, 2,lub 3 to kolejne pszenice mojej produkcji.

kapsle L1/2/3/4 - to były lagery - po kolei wg receptur na forum.

 

Czasem tam jeszcze jakies dopiski z rozlewu - ale mniej ważne.

 

Grodziskie trafiło do butelek w piątek - też jestem ciekaw smaku. Oryginalnego oczywiście nawet na oczy nie widziałem - a domowego nie miałem okazji. Długo czekać do degustacji?

 

Tak przy okazji - pochwaliłbyś się receptura na milk stouta - albo podpowiedz skąd wziąłeś.

 

pzdr

flood

Edytowane przez flood
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To był owsiany. Ale nie daleko mu do sweet, więc podzieliłem nastaw:

DATA 2009-08-16

OPIS oatmeal stout

OG 15

FG 4,5

alk. 5,42

warka

nastawa 55,05 55,00

słód

3-4 EBC pilzneński wes 7,5 58,20%

4 wędzony 0,3 2,33%

8-10 EBC pszeniczny 0,53 4,11%

197 EBC Karmel ciemny 0,7 5,43%

300-400 caraaroma 0,68 5,2

900-1000 carafa spec I 0,2 1,55%

1000-1200 carafa spec II 0,4 3,10%

1500 jęczmień palony 0,7 5,43%

2 platki owsiane blysk 1,2 9,31%

2 platki owsiane zwykłe 0,486 3,77%

2 otręby owsiane 0,19 1,47%

SUMA: 12,886

 

Na cichą dodam trochę laktozy (7g/butlę?) i będzie "prawie jak sweet"

super ignorancja :-)

 

edit:

Jeszcze bmp (jak na słodkie piwo, to tak)

 

 

---*---

zamieszczę później (na browarnianym laptoptopie nie mam narzędzi do kopmresji)

Edytowane przez Infam
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Flood, ta Twoja receptura na Koelscha nijak mi do tego stylu nie pasuje :ble: Na pewno wyjdzie świetne piwo, ale po co mu nadawać nazwę stylu, z którym nie będzie miał wiele wspólnego?

No to racja. Ja osobiście wywaliłbym te karmele a dodał pszeniczny. Tak samo w zasadzie z herbatnikowym i zakwaszającym :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Hm - oboje macie rację, tak mnie naszło napisać.

 

Receptura powstała jako wariacja jakiegoś przepisu znalezionego w sieci, właśnie na Koelscha. Carapils miał być dla piany, a biscuit - dla smaczku.

Rękę dałbym sobie uciąć że był i pszeniczny - bo modyfikowałem recepturę 1wszego koelscha?? i teraz sam już nie wiem jak zasypałem.

Nie dam ręki do obcięcia ( no paznokcie mogą być;-) - tam BYŁ pszeniczny).

 

No i trochę zasugerowałem się użytymi drożdżami - mało jednak kreatywny jestem jeśli chodzi o wymyślanie nazw - nie wychodzi mi to:-(

 

Co z tą pszenicą?? Jestem pewny że była.

Cholera....

 

Trzeba będzie inwentaryzację w magazynie popełnić.

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Że na panelu u Infama to już się dowiedziałem;-)

 

BTW - 4 warki moich lagerów odeszły w niepamięć - mimo że pozastylowe.

 

Jak Ci mówiłem - chcę mieć smaczne piwo - style mniej mnie nieco podniecają ( może dlatego że je słabo znam?) - choć chciałoby się czasem trafić; czekam na oceny pszenicy - choć wg mnie ona już najlepszy okres przeżyła.

 

Czyli pora wymyślić swoje nazwy - i opanować do perfekcji kilka receptur - tych które będą mnie i najbliższym pasować - to moja opinia. Z całym szacunkiem oczywiście dla przedpisców - bo wiem gdzie błądzę.

 

Jak wyjdą te Koelasche czy a'la Koelsche - to gdzie mogę dam próbkę;-)

 

pzdr

flood

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Witam,

 

warka 14sta, polski ale

 

 

4,00 kg Pale Malt (Weyermann) (6,5 EBC) Grain 78,4 %

0,50 kg pszeniczny litovel (3,4 EBC) Grain 9,8 %

0,30 kg Carapils litovel (19,0 EBC) Grain 5,9 %

0,30 kg karmelowy jasny litovel (150,0 EBC) Grain 5,9 %

Zacieranie - w lodówce, angielskie:)

15L wody 73°C

60min - 67°C

mashout - 77°C

 

Filtracja - bezproblemowa, z uzyciem 20L wody

 

Chmielenie;

25,00 gm Magnum SZyszka [14,00%] (60 min)

20,00 gm Lublin [4,50%] (10 min)

 

Wyszło - 23,5L 13°Blg

Drożdże - Danstar Nottingham. Pół opakowania, po rehydratacji.

Poprzedni - z warki12 - to chmielowa siekiera, jak dla mnie - otworzyłem dziś pierwszą butelkę.,

 

pzdr

flood

Edytowane przez flood
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.