Jump to content
Mościcki

Single Hop Mosaic IPA Andrzeja Milera

Recommended Posts

Hej,

 

Jest jedno piwo z dziesiątków, których spróbowałem na Birofilii, które zostało mi w głowie i odbija się echem po pamięci sensorycznej.

Single Hop Mosaic IPA od Andrzeja Milera. Bardzo rześkie, pijalne, świeże. Nieagresywne, nienachalne, bardzo pobudzające. Jasne, średnio nasycone, średnio goryczkowe, bardzo aromatyczne.

Czy ktoś poza mną próbował?

 

Piszę w wątku Receptury, bo być może przeczytasz Andrzeju i łaskawie podzielisz się recepturą?

 

Bardzo, bardzo chciałbym takie uwarzyć, szukałem już dość długo takiego smaku...

 

Z góry wielkie dzięki!

Edited by elroy
Poprawiono nazwisko autora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Mam małą zagwózdkę, na birofilii laliśmy piwo single hop Mosasic APA, natomiast IPA (była to wersja imperialna) była chmielona Mosaic+Citra. Daj znać o którą wersję Ci chodzi. Jeżeli chcesz mogę podać recepturę na oba piwa ;).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Andrzej,

 

Pomieszałem (gdy piłem ją u CIebie, byłem już po kilkudziesięciu próbkach ;).

Tak, chodzi mi o single hop Mosaic APA. Jeśli możesz podzielić się - będę super wdzięczny.

Jeszcze jednoe - wszyskiego, czego u Ciebie spróbowałem - przekroczyło moje oczekiwania, ale ta APA mnie zmiotła.

 

W zasadzie o IPA też możesz skrobnąć ;)

 

Dzięki

Piotr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znakomicie - bardzo dziękuję.

Interesujący jest krok o obniżeniu temperatury do 7 stopni. Wkładasz fermentor do lodówki po prostu czy masz inną technikę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

a to chmielenie tylko mosaiciem nie daje takiego efektu mocno kwiatowego, cięzkiego i w konsekwencji piwo nie wydaje się być ciężkie?

 

Nie Mosaic daje bardzo specyficzny aromat, ale dla mnie jest on orzeźwiający i lekki nie ma nic z ciężkości, tylko mam jedno ale do tego chmielu musi być on użyty z innym bo w single hop czegoś mi brakuje w aromacie piwa zawsze z nim, ale to chyba moja indywidualna percepcja :D

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ bambo-5

Nie, przeciwnie - Mosaic nadaje zwiewności i lekkośći, mnie wręcz "otrzeźwia".

 

Chmieliłem już Mosaiciem, ale w połączeniu z innymi chmielami. Czas na single hopping.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znakomicie - bardzo dziękuję.

Interesujący jest krok o obniżeniu temperatury do 7 stopni. Wkładasz fermentor do lodówki po prostu czy masz inną technikę?

Warto każde piwo chmielone na zimno ( i nie tylko ) poddać pod konie ciche czemuś na kształt lagerowania. Jeśli piwo jest chmielone na zimno to dzięki obniżeniu temp. chmiel i inne śmieci opadają na dno co w efekcie daje klarowne piwo. Stosuję ten zabieg do wszystkich piw (no może poza pszenicą). Co do techniki to mam skrzynię styropianową na balkonie i dokładam tam pety z lodem.

 

Co do mieszania mosaic z innymi chmielami to IAIPA mojego ojca (4 m-ce w żywcu) była chmielona pół na pół mosaic - citra i efekty są bardzo dobre. Moim zdaniem ten chmiel nadaje się równie dobrze jako single hop jak i mix.

Edited by andy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o drożdże - Irish Ale - użyłeś celowo, czy akurat taką gęstwę miałeś dostępną?

Jeśli celowo - co Cię w nich przekonało?

 

Pytam, bo zastanawiam się jak zmieni się piwo, jeśli:

a) sfermentowałbym US-05

b) sfermentowałbym Wyeast 1056 American Ale

Edited by Mościcki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Akurat te drożdże miałem pod ręką. Zdecydowałem się na nie, gdyż po małych konsultacjach z Vettisem okazało się że piwa na nich po ok 4 tyg. leżakowania dają fajne wytrawne i orzeźwiające piwa. Jeżeli miałbym się zdecydować na inny szczep to do APA dałbym us05 lub S04 (na tych drugich zrobiliśmy apę w Starej Komendzie w Szczecinie i wyszła bardzo fajna). Jeżeli chodzi o IAIPA to s04 odpadają, piwo będzie zbyt pełne cieżkie i słodkie (obserwacja własna). Jeżeli masz WY 1056 to śmiało możesz ich użyć do APA i AIPA - będzie ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie nie mam żadnego szczepu obecnie i zastanawiam się między US-05, S04 oraz WY 1056 American Ale, 1084 Irish Ale. Po prostu muszę je kupić, więc chcę wybrać najlepiej pasujące.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli robisz tylko 1 warkę to użyj suchych s04, us05 (piszę o apa). Są one łatwiejsze w użyciu i bardziej uzasadnione ekonomicznie, a moim zdaniem efekt końcowy będzie bardzo dobry ;).

Edited by andy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamierzam robić dwie i planuję jeszcze jedną IPA w dość krótkim przedziale czasu, więc chyba pójście w płynne jest uzasadnione - jedną saszetką obstawię 3 warki zbierając gęstwę. To co? 1056 czy 1084 czy jeszcze jakieś inne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1056 będą bardziej "stylowe", na 1084 piłeś APA, było niezłe, AIPA też na nich była bardzo dobra. Wybór należy do Ciebie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W jakim wieku były te piwka podczas birofilia?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

60' - 10g mosaic

30' - 10g mosaic

15' - 20g mosaic

0' - 30g mosaic

 

 

 

Mam takie pytanie  Te czasy oznaczaja na ile minut gotowania daje sie daną porcję chmielu? Wiem że pytanie troszke głupie ale wole się upewnić zanim coś zepsuje:)  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...