Skocz do zawartości

Konserwowanie papryki.


Shooter

Rekomendowane odpowiedzi

Mój mały ogrodnik wyhodował z nasionka dołączonego do Danonków paprykę. Dbał o nią starannie i doczekał się niewielkich owoców, które chcemy zachować w całości. Nie mogę nigdzie znaleźć przepisu obróbki do celów pamiątkowych. ;) Dysponuję dobrym konserwantem; spirytusem, ale jestem otwarty na inne (np. formalina).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oliwę zagotuj, słoiki wyparz, włóż papryczki, możesz dodać trochę oregano lub bazylię i koniecznie ząbek czosnku pokrojonego w plastry, zalej gorącym olejem i zakręć. Po wystygnięciu do lodówki. Dobra zagrycha do %.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czytajcie dokładnie chodzi przecież o pamiątkę, a nie przepis na zjedzenie papryki. W spirytusie prędzej czy później i tak ci papryka rozmięknie i się rozwali , są dwie opcje aby je zachować albo ususzyć albo do formaliny nic innego dla roślinki nie wymyślisz chyba że zamrozisz w azocie ale wtedy cały czas trzeba podtrzymywać temperaturę :D Powodzenia życzę :P Najlepszą formą utrwalacza jest zdjęcie, zrobić obrobić zanieść do fotografa i wywołać!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.