Jump to content
KosciaK

NZ Amber Ale

Recommended Posts

Jako, że najwyższa już pora zamawiać surowce na kolejne warki, siedzę właśnie nad Beersmithem, przeglądam różne przepisy i próbuję ułożyć recepturę na Amber Ale. Wyszło mi coś takiego:

 

Słody

  • Pale Ale (Strzegom) - 3,3kg - 60%
  • Wiedeński (Strzegom) - 1kg - 18,2%
  • Bursztynowy (Strzegom) - 0,5kg - 9,1%
  • Karmelowy czerwony (Strzegom) - 0,5kg - 9,1%
  • Karmelowy 300 (Strzegom) - 0,2kg - 3,6%

Zacierane raczej na słodko. Celując w ekstrakt 14-14,5°Blg. Do tego Pacific Jade - po 20g na 60', 30', 15', 5' + 20g na cichą.

 

No i tu pytanie, czy nie za dużo słodów karmelowych? Z tego co pokazuje BS to nawet przy tej ilości ledwo osiągnę minimum dla koloru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym zmniejszył przynajmniej o połowę ilość karmelowych, a ewentualnie dał odrobinę jakiegoś czekoladowego na podbicie koloru.

Edited by Afghan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamawiając słody wziąłem zamiast wiedeńskiego słód monachijski II i zrezygnowałem z dodawania karmelowego 300. Nad zmniejszeniem ilości bursztynowego i karmelowego jeszcze myślę, w sumie kolor mógłbym podbić odrobiną pszenicznego czekoladowego.

Chodzi mi właśnie o mocno słodowe, wręcz lekko słodko-karmelowe piwo by miało co kontrować goryczkę. Receptura na Dr Rudi Amber Ale, która była moją inspiracją ma w zasypie aż 22,8% słodów karmelowych, u mnie po zmianach byłoby 18%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam chciałbym zrobić podobne piwko jak Dr Rudi Amber Ale,mam podobne słody tylko inne chmiele (chinook 60g,citra 40g,amarillo50g,cascade 45g) Czy któryś z kolegów mógłby mi pomóc w chmieleniu

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ze słodami karmelowymi w ilości którą proponuje KosciaK spokojnie da się zrobić bardzo dobre piwo, proszę nie straszyć kolegi. Z tym, że ja zacierałem na wytrawnie.

Edited by stachu68

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.