Skocz do zawartości
m4rc0

Garnek elektryczny + filtrator z oplotu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Probuje skompletowac sprzet do warzenia ze slodow. Moj wybor padl na elektryczny garnek.

Zakupilem garnek oraz filtrator z oplotu i mam problem z podlaczeniem jako ze roznica jest dosc spora.

 

Filtrator - gwint 3/4

firmowy kranik z garnka - niestety nie mam pojecia, nie wiem jak mam to zmierzyc, 3/8 ?

 

Chcialbym sie poradzic bardziej doswiadczonych, jak podlaczyc filtrator, czego potrzebuje (redukcji, kolanka, a moze nowy kranik by sie przydal coby bylo latwiej zainstalowac - gdzie to kupic ?).

 

Zalaczam fotki

 

Pozdrawiam

post-5047-0-85517900-1371905612_thumb.jpg

post-5047-0-26605100-1371905615_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przewertuj wątki "kociołek z lidla".

 

Ten Twój kociołek jakiś inny, ale kranik tak samo jak w Silvercrest'ach nadaje się do wymiany na porządny. Przy okazji możesz powiększyć otwór w garnku (żeby kranik nowy wszedł na równo) lub zastosować redukcje...

 

Ja mam kranik 1/2" (czerpalny, z taką odkręcaną końcówką na wąż.... na nią naciągnąłem wężyk silikonowy), wpięty z redukcją na 3/8", od wewnątrz druga redukcja, kolanko... i filtrator (ja mam akurat ze zwykłego sraczwężyka 1/2")

 

O ile dobrze kojarzę to filtrator który zakupiłeś (3/4") pasuje do przykręcenia bez redukcji do kranika w fermentatorze - tam możesz filtrować/wysładzać. Swoją drogą do kociołka i tak polecam filtrator choćby do samego chmielenia.

 

PS.

W galerii mojego profilu zobaczysz jak to u mnie wygląda po zmianach z zewnątrz. BTW: zrób ocieplenie, warto.

Edytowane przez sugarsweet

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja zabrałem kranik z gara do małego sklepu hydraulicznego i pan dobrał mi przejściówkę z gwintu metrycznego (taki jest w kraniku w garze) na calowy i redukcję. Filtrator z wężyka pasuje jak ulał :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Polecam do gara zawór kulowy 3-częściowy. Łatwy w czyszczeniu. Standardowe zawory potrafią "zasyfić" się w środku i trudno zachować czystość.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W końcu coś się znalazło, szukam a znaleźć nie mogę :) Kraniki które montujecie to KO czy zwykłe ogrodowe, bo moje pytanie czy ma to późniejsze odbicie w piwie czy jednak jest to zbyt krótki okres by coś do piwa przeszło?

 

Co do zaworu kulowego 3-częściowego to będzie taki z redukcją na 3/8? ja w lidlowym chcę tylko zacierać, gotować będę w emali.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W końcu coś się znalazło, szukam a znaleźć nie mogę :) Kraniki które montujecie to KO czy zwykłe ogrodowe, bo moje pytanie czy ma to późniejsze odbicie w piwie czy jednak jest to zbyt krótki okres by coś do piwa przeszło?

 

Co do zaworu kulowego 3-częściowego to będzie taki z redukcją na 3/8? ja w lidlowym chcę tylko zacierać, gotować będę w emali.

 

Kolego, widzę szukamy tego samego i razem nie możemy znaleźć i trafiamy w te same miejsca:

http://www.piwo.org/...trycznego-gara/

Jak już zamontujesz to daj znać jak, chyba że ja będę pierwszy, to wrzucimy jak to zrobiliśmy gdyby ktoś jeszcze był w potrzebie :)

 

Bo inaczej nas rozjadą hejterskim walcem :)

Edytowane przez ponury fermentaThor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Stamtąd trafiłem tutaj, trochę ból że większość zdjęc na forum już nie ma, ni jak obejrzeć instalację innych piwowarów, i wielu innych. Ja nie wiem jak przez ten otwór w garnku przebrnąć i jak potem podpiąć filtrator, bo chyba kraników takowych nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×