Jump to content
Sign in to follow this  
hexx

Minibrowar Trójmiejski Lubrow

Recommended Posts

post-6089-0-81964500-1371892871_thumb.jpg

Póki co garść informacji, bo czytając domysły na rozmaitych forach ręce opadają.

Jesteśmy już po czterech pierwszych warkach, dziś o 8:00 pójdzie piąta.

Piwka dotychczas uwarzone to Pils oraz IPA.

W stałej ofercie mają być 4 gatunki.

Nazwa browaru pochodzi od nazwiska właściciela którymi są Maja i Tomasz Luboccy.

Warzelnia o wybiciu 10hl od Kaspar Schulz.

10 unitanków, każdy po 20hl (trzeba robić 2 warki na tank).

http://www.youtube.c...l0DQC6RR_Fen6cQ

Póki co 5 tanków wyszynkowych po 10hl zamontowanych, kolejne czekają na montaż.

Mieścimy się w restauracji Barbados w Gdańsku przy ulicy Karmelickiej 1.

Piwko będziemy rozwozić do pozostałych lokali cysterną 10hl.

Pewne jest, że dostępne będzie także w lokalu Barbados w Gdyni przy ul.10-Lutego w centrum Kwiatkowskiego.

Z czasem planujemy także w innych lokalach, oraz jakaś partia prawdopodobnie pójdzie do sklepów.

Rozruch browaru niestety opóźnił się nam dość znacznie, bo prawie o miesiąc, co zawdzięczamy "niemieckiej solidności" producenta sprzętu.

Głównym piwowarem jest Zenon Niderla.

Warzelnia stoi w samym środku restauracji, także chętnych do obejrzenia procesu warzenia serdecznie zapraszamy.

Terminy kolejnych warek zamieszcza koleżanka na https://www.facebook...barbadosgdansk.

Niestety, są tam także informacje nie związane z tematem.

Jak tylko będzie więcej czasu postaram się dorzucić jakiś w miarę składny opis.

Edited by hexx

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolejny będzie Dark Bavarian.

Jako, że nazwy już poszły do jednej z gazet, więc mogę je zamieścić.

Pils będzie miał nazwę SKM czyli Szybka Kolejka Miejska, IPA to Zachmielacz Trójmiejski, Kellerbier -Trójmiejskie Piwniczne natomiast Dark Bavarian to będzie Karmelickie.

To tyle na temat stałej oferty.

Prócz niej będą piwa sezonowe, ale o tym innym razem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powodzenia i samych udanych warek :)

 

hexx jaką funkcję tam pełnisz jeśli nie jest to tajemnicą? (Czysta ciekawość)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zajmuję się wszelkimi kwestiami technicznymi w firmie, od serwisu urządzeń gastronomicznych, po serwis sprzętu elektronicznego oraz oprogramowania gastronomicznego.

Może i z czasem bedę jednym z piwowarów, ale czas pokaże.

Warzelnia jest w pełni automatyczna, także proces warzenia odbywa się głównie przy komputerze, oczywiście prócz czyszczenia kadzi filtracyjnej, które i tak jest częściowo zautomatyzowane.

Chmielenie tradycyjnie też ręczne.

Ręcznie włącza się także generator pary, którym ogrzewana jest warzelnia.

Nie jest to jednak tak przyjemne jak mała domowa warka, w której się ręcznie robi wszystko od początku do końca.

Edited by hexx

Share this post


Link to post
Share on other sites
Do dolnych używamy świeżej gęstwy, lub W-34/70 do górnych S-04, US-05.

 

Czyli standard dla restauracyjnych browarów. A plany na cos mniej standardowego?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Do dolnych używamy świeżej gęstwy, lub W-34/70 do górnych S-04, US-05.

 

Czyli standard dla restauracyjnych browarów. A plany na cos mniej standardowego?

Plany oczywiście są, jednak trochę zbyt wcześnie by o tym pisać.

Jest kilka opcji, trzeba będzie wybrać którąś z nich.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W piątek pierwsze piwo poszło na krany.

Na pierwszy ogień poszedł pils.

W sobotę laliśmy już cztery piwka.

Na przyszły tydzień będziemy rozlewać kolejne piwo, czyli w sumie będzie pięć.

Kolejnym piwem jest Dominikańskie.

Nie jest to piwo stylowe.

Z założenia jest nisko alkoholowe, lekkie, orzeźwiające.

Piwko górnej fermentacji ze słodów jęczmiennych z odrobiną słodu pszenicznego.

Chmielenie niezbyt intensywne, mało wyczuwalna goryczka.

Na dniach wprowadzamy piwo butelkowe w butelkach litrowych zwrotnych.

Jeśli kosztował już ktoś naszych piw prosiłbym o komentarze.

Konstruktywna krytyka także jest mile widziana.

Mała relacja z pierwszego lania piwa:

http://trojmiasto.tv/Browar-Lubrow-5982.html

Uprzedzając złośliwe komentarze oczywiście w wypowiedzi piwowara odnośnie prawa czystości wkradł się błąd wynikający z obecności kamery z którą nie każdy ma na co dzień do czynienia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już pomijając przejęzyczenie, czemu podajecie, że piwo robicie tylko ze słodu jęczmiennego, wody, chmielu i drożdży, a jak wyżej napisałeś dodajecie też słodu pszenicznego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tutaj konstruktywana krytyka http://malepiwko.wordpress.com/2013/07/22/otwarcie-browaru-lubrow/

 

Piwa nie oceniam, bo do Waszego browaru mam kawałek.

 

Jednak jeśli faktycznie jest jakaś selekcja i jak ktoś ma nieodpowiednie obuwie to nie może wejść napić się piwa to osobiście nie wierzę by miało się to udać. Tak samo ta dyskoteka mi nie pasuje. Jak to wygląda w praktyce?

 

Chociaż w sumie z moich doświadczeń w dyskotekach z różnych miast wynika, że klubowiczom to raczej obojętne jakie piwo piją, aby miało %.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez złośliwości Usiu.

Odnośnie słodów piwowar uogólnił, lecz jako, że słód pszeniczny jest także dopuszczony w prawie czystości, jak większość browarów też z niego korzystamy.

Selekcja jest po to by na dyskotekę nie wchodzili panowie wyglądający jakby właśnie wrócili z siłowni, albo z warsztatu stoczniowego.

Poza tym jest tylko w trakcie dyskotek, czyli piątki i soboty od 21:00.

By wejść do nas na dyskotekę wystarczy się ubrać czysto i schludnie, byle nie w stroju plażowym, dresie czy w stroju do polowania ;).

Krytyka może i konstruktywna, ale według mnie stronnicza.

Niestety wszelkie niewygodne dyskusje w komentarzach do blogu autor z "nieznanych" przyczyn wyrzucił nazywając je wycieczkami osobistymi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lokal sam się poprosił o taką złośliwość nie wpuszczając ludzi za ich wygląd/ubiór. A jestem pewien, że nie byli to śmierdzacy menele.

 

Co do piw to podobne opinie o nich można przeczytać na innym blogu, bodajże piwnyturysta.pl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Krytyka może i konstruktywna, ale według mnie stronnicza.

Niestety wszelkie niewygodne dyskusje w komentarzach do blogu autor z "nieznanych" przyczyn wyrzucił nazywając je wycieczkami osobistymi.

 

Krytyka konstruktywna, nie stronnicza. Opisałem swoje wrażenia, pisałem o plusach, jak i minusach imprezy, gdybym był stronniczy, pisałbym tylko o złych rzeczach. Historii z selekcją sobie nie wymyśliłem, zresztą sami ją potwierdziliście powyżej, znajomym powiedziano, że mają za szerokie kieszenie w spodniach (sic!). Do piw także odniosłem się obiektywnie, zresztą tak jak napisał Usiu, podobne opinie pojawiły się na blogu Piwny Turysta.

Na moim blogu usunąłem komentarze tylko jednej osoby, gdyż, pomijając że były bezpodstawne, łamały przepisy o ochronie danych osobowych i naruszały moją prywatność. Komentarze niezgodne z prawem i niezwiązane z tematem usuwam zawsze. Bardzo mi przykro.

 

Mam nadzieję, że kwestia jest już wyjaśniona. Krytyki nie należy się bać, ani się za nią obrażać, tylko wyciągać z niej wnioski. Pozdrawiam serdecznie i szczerze życzę sukcesów i dobrego piwa. ;)

Edited by malepiwko

Share this post


Link to post
Share on other sites

będzie OT - o ile dobrze pamiętam to nie pierwszy browar ze sprzętem KS, w którym smak piwa pozostawia wiele do życzenia (osobiście nie próbowałem) - kwestia sprzętu, przeszkolenia, przepisów czy też składników albo jeszcze czegoś innego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

będzie OT - o ile dobrze pamiętam to nie pierwszy browar ze sprzętem KS, w którym smak piwa pozostawia wiele do życzenia (osobiście nie próbowałem) - kwestia sprzętu, przeszkolenia, przepisów czy też składników albo jeszcze czegoś innego?

 

Nie ma cudów. Trzeba wypracować jakość. Jeszcze nie jedna warka nie będzie taka jak być powinna zanim dorobią się stałej jakości.

Do tego, jak nie utrzymają pracowników na dłużej, to jakość będzie się pogarszała za każdym razem jak będzie rotacja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie oczekiwałem samych pochwał, gdyż słyszę ich dosyć na codzień od klientów restauracji.

Jakby nie było gusta są różne i to też słyszę od klientów.

Chodziło mi o rzetelną opinię, czego nie mogę powiedzieć o opini "małepiwko".

Piwny turysta wypowiedziedział się obiektywnie, tak jak widział i nie był "skażony" wycieczkami osobistymi do firmy za co mu bardzo dziękuję.

"Małepiwko" opisał wszystko negatywnie - nie było ludzi, zły wystrój lokalu,zabrakło dobrego piwa i klientów, a klientela Barbadosu pozostawia wiele do życzenia i w ogóle wszystko źle,

"Odnośnie klimatu, również jest sporo do poprawy, aczkolwiek nie wydaje mi się, by coś się w tej kwestii zmieniło. Każdy, kto mieszkał w Gdańsku chociaż kilka miesięcy, z pewnością wie, z czym kojarzy się Restauracja Barbados. Powiedzmy tylko, że opinie gdańszczan nie są zbyt pochlebne, a najłagodniejsze skojarzenie to: dyskoteka. Trudno powiedzieć, czy plan połączenia browaru restauracyjnego z klubem imprezowym wypali, czas pokaże, natomiast na pewno nie ma co spodziewać się w lokalu klimatu pijalni piwa z prawdziwego zdarzenia. Ja osobiście w blasku fioletowo – różowych neonów i lekko kiczowatym wystroju w stylu lat 90 czułem się trochę nieswojo. Na szczęście w ciepłe dni można wyjść na ogródek, gdzie już jest znacznie przyjemniej."

Tak jakbym słyszał polityków - życzy Barbadosowi wszystkiego najlepszego - co mógł, to już nawtykał.

Porównajcie sami te dwie opinie.

Ja wiem i "małepiwko" też wie, tylko nie potrafi tego przyznać iż jego opinia podyktowana jest zwykłą złośliwością do tej firmy.

A dla czego - to już ktoś wyjaśniał na jego blogu, ale "małepiwko" wszystko wyciął nazywając to wycieczkami osobistymi.

Źle się dziej, że jak ktoś zmienia Polską rzeczywistość, angażując w to własny kapitał, pasję i czas , to zaraz znajdą się tacy mądrzy jak "małepiwko", którzy obsmarują cały ten wysiłek - odsyłam do tekstu- wystrój itd.

A można by przecież zupełnie inaczej, aby twórcom dodać skrzydeł zamiast je podcinać.

Ale to już taka Polska rzeczywistość.

Myślę, że każdy z Was wie na czym polega rzetelna i obiektywna opinia, bo o tym była mowa.

Edited by hexx

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hexx, dobrze, że miałeś chociaż na tyle oleju w głowie, żeby posłuchać mej rady i edytować post :)

Edited by malepiwko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...