Jump to content

Brown Ale w 3 godziny


 Share

Recommended Posts

Dzisiaj warze szybka warke Brown Ale, mam zamiar skonczyc warzenie w 3 godziny. Warze Brown Ale.

Przepis:

7 lbs. pale malt

4 lbs. Munich malt

3 oz. chocolate malt

Jest teraz 6:20. Zobaczymy czy zakoncze warzenie przed 9:20 :beer:

Wiec do roboty. Ide zagrzac wode!

Link to comment
Share on other sites

Ok, slod juz sie zaciera (jest 6:41) w lodowce turystycznej, nastawilem alarm na 60 min.

Juz byl jeden pozlizg: przegrzalem wode do zacierania, potrzebowalem 165*F (74C), wyszlo mi 170 (77C), wiec dodalem zimnej wody i bylo za zimna i pozniej ponownie za goraca! I stracilem dobre 15-20 min. Ah, te uroki warzenia piwa :beer:

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

Jest 7:00. Teraz mam czas na relax, moze piwko albo dwa :) Zonka zrobila obiad. Za ok. 15 minut zaczne zagrzewac wode na sparge.

Moze troche na temat jaki jest moj system warzenia. Oto moj

sprzet:

http://www.piwo.org/forum/t390-Moj-sprzet.html

Warze w garazu, wode biore z pokoju pralni, ktory jest miedzy garazem a reszta domu. w ten sposob mam dostep do cieplej wody i nie musze sie starac, aby nie pobrudzic podlogi tak jak w kuchni :)

Ide jesc obiad :beer:

Link to comment
Share on other sites

Teraz patrze na ta recepture, i wyglada na to, ze sie pomylilem, i zamiast 4 lbs Crystal 60 kupilem Munich, wiec to nie jest Brown Ale, bo wyjdzie zbyt jasne - moze bardziej Red Ale? Zobaczymy :)

To piwo mialo sie nazywac "Cheap-Ass Brown Ale", bo uzywam drozdzy z poprzedniej warki i mieszanki chmieli pozostalych po innych piwach. Teraz bedzie sie nazywac po prostu "Cheap-Ass Ale" :beer:

Link to comment
Share on other sites

7:45 Zaczalem wysladzanie. Przednia warka poszla do gara i sie zagrzewa do temp. 180*F (82 °C). Pozniej pojdzie zpowrotem do lodowki turystecznej na wysladzanie, a po tym 2 wysladzania woda o temp. 180*F.

 

PS. temperatura zacierania wyszla mi na 151*F (61°C), moja temp "docelowa" miala byc 153*F (62°C), czyli wystarczajaco bliska celu.

Link to comment
Share on other sites

8:40 Zaczelo sie gotowanie. Czyli nie zmieszcze sie w 3 godzinach :) Teraz walcze, zeby sie zmiescic w ok. 3.5-4 godz. Zmierzylem gestosc, wychodzi mi 1.042 (10.58 Plato) na 6 gal (23 L) przed gotowaniem, czyli rowno 65% wydajnosci. w sam raz, bo po gotowaniu mi wyjdzie 1.051 (12.60 Plato) na 5 gal (19 L).

 

Chmiele na to piwo to mieszanka pozostalosci po innych warkach. Na goryczkowe uzyje ok. 2/3 oz. (20 g) Centenial i ok. 1/3 oz (10 g) cascade. To mi da ok. 9 AA, czyli ok. 39 IBU's. Pozniej dodam na 5 min i 0 min po ok. 1/5 oz (15 gr) mieszanki Cascade, Brazilian Cascade Brewers Gold i pewnie kilku innych, ktorych nie pamietam :beer:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.