Jump to content
waz

Co z tych resztek?

Recommended Posts

Zostało mi:

 

1.5 monachijskiego typ 1

2.5 pilzneńskiego

s-04

lubelski i marynka

Zastanawiam się nad dodatkiem jakiś płatków lub czegoś innego z supermarketu by wyszła warka 25l.

 

W chwili obecnej mam za sobą Pale Ale i IPA więc interesowało by mnie coś innego

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja ostatnio zutylizowałem 5kg pilzeńskiego, 0,5kg karmelowego 30EBD dodając 0,4kg płatków owsianych i 0,4kg kaszki kukurydzianej na 27L 9,5BLG, mocno chmielonego na aromat letniego piwka. za tydzień będę wiedział coś więcej, aczkolwiek podpiwek odzyskany z chmielin, rozcieńczony do 4BLG i przefermentowany w PETach był zajefajny...

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co myślicie o dodaniu płatków pszennych 1kg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepiej owsianych. ;) Ponoć większa piana. Większa treściwość. Jeżeli płatki ekspresowe, nie koniecznie muszą być kleikowane.

Za to możesz zrobić jeden myk. Weź wsadź do piekarnika płatki w temperaturze 200~220 st. C. i praż tak długo aż zaczną zmieniać kolor. Muszą nabierać "rumieńca". Daje to ciekawe efekty w piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

aczkolwiek podpiwek odzyskany z chmielin, rozcieńczony do 4BLG i przefermentowany w PETach był zajefajny...

 

 

Jak już, to cienkusz :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Boje się że owies da kleistość na języku.

 

Kilogram pszenicy nie słodowanej nic nie wniesie ciekawego do smaku?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Boje się że owies da kleistość na języku.

 

Bałbym się kleistości przy kilogramie żyta, przy kilogramie płatków owsianych bardzo mało wyczuwalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do tego co masz daj 0,7 do 1 kg (w zależności jakie opakowanie kupisz) z kleikowanej palonej kaszy gryczanej, da ciekawy aromat, a i kolor tez będzie ładny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Weź wsadź do piekarnika płatki w temperaturze 200~220 st. C. i praż tak długo aż zaczną zmieniać kolor [...] Daje to ciekawe efekty w piwie

A można coś bliżej o tych "efektach"??

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.