Jump to content
Sign in to follow this  
karczmarz

Bursztynowy vs. Amber

Recommended Posts

Jesienią uwarzyłem 2 warki na belgijskim słodzie Amber z TB. Słód uwiódł mnie swoją barwą i aromatem.

Czy może się ktoś wypowiedzieć, czy jest jakaś różnica pomiędzy belgijskim Amber, a strzegomskim Bursztynowym? Który w ogólnym rozrachunku jest lepszy? Jesienią chciałbym zamówić większą ilość tego słodu, stąd też moje pytanie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Różnica jest zasadnicza, te słody są zupełnie inaczej produkowane. Strzegomski to zwykły słód karmelowy, Amber jest lekko opiekany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na stronie słodowni ten słód nie znajduje się w kategorii karmelowych. Piszą, że powstaje w procesie delikatnego prażenia i wnosi posmakować herbatnikowe. Zastanawiam się, czy ktoś z Was go używa i do czego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

w sumie, Strzegom reklamuje go jako zamiennik Biscuit czy Abbey, ale delikatnie mówiąc - to marketingowa ściema.

Przy dodatkach 600-800g na 25l nie czułem ani herbatników, tostów, ani melanoidyn. Poza kolorem i pewną zbożowo-słodową słodyczą niewiele daje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z powodu noworocznej bezsenności przeczytałem cały wątek na browar.biz na temat słodów cara_xxx. Było też kilka osób dowodzących, że z oryginalnego Biscuit także herbatników nie uzyskali :). Trzeba będzie sprawdzić samemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym tego herbatnikami nie nazwał, ale rzeczywiście biscuit nie jest szczegónie intensywny. Polecam spróbować z jakimś brytyjskim słodem amber.

Share this post


Link to post
Share on other sites

w sumie, Strzegom reklamuje go jako zamiennik Biscuit czy Abbey, ale delikatnie mówiąc - to marketingowa ściema.

W rzeczywistości bliżej mu raczej do słodu aroma, niż do tych karmelowych.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest pitupitu

Na stronie słodowni ten słód nie znajduje się w kategorii karmelowych. Piszą, że powstaje w procesie delikatnego prażenia i wnosi posmakować herbatnikowe. Zastanawiam się, czy ktoś z Was go używa i do czego.

 

http://browar.biz/forum/showpost.php?p=1066680&postcount=358

 

Na pewno nie można traktować go jako jakikolwiek z karmelowych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.