Jump to content
qni

Przerwa w dekokcie?

Recommended Posts

Po co i czy trzeba zrobić przerwę w 72C jeżeli robi się dekokcję ? Nie można po prostu zagotować dekokt ?

Wolfgang Vogel, Richard Lechre w swych książkach nie wspominają o takiej przerwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wykorzystujesz w ten sposób enzymy znajdujące się w dekokcie, zanim nastąpi ich denaturacjia przy wyższych temperaturach. Po tej przerwie i konwersji skrobii dekokt będzie też rzadszy, więc prościej będzie go mieszać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja, gdy robiłem dekokt pierwszy raz, strasznie dałem ciała i zrobiłem za krótkie przerwy. Ubiłem później enzymy w trakcie gotowania dekoktu, także gdy go dodałem do zacieru, próba jodowa była pozytywna jeszcze przez godzinę, bo w zacierze zostało już mało enzymów. Nie lekceważ tej przerwy, bo wtedy zacieranie może się ciągnąć niesłychanie długo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytam temat i widzę : przerwa w DEKOLCIE ...

 

Coś nie tak ze mną :)

 

Sory za OT , ale nie mogłem się powstrzymać :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytam temat i widzę : przerwa w DEKOLCIE ...

 

Coś nie tak ze mną :)

 

Sory za OT , ale nie mogłem się powstrzymać :D

:okey: głodnemu chleb na myśli... głodny głodnemu wypomni :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A bo cholera chodzą gołe te kobity po ulicy , strach za kółko wsiadać .

A teraz już oddeję głos specom od dekokcji ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.