Jump to content
nms007

Czy cicha fermentacja wpłaywa na czas leżakowania?

Recommended Posts

Jak w temacie.

Zastanawia mnie, czy cicha fermentacja (w moim przypadku będzie to jakieś 2 tyg.) wpływa na/skraca czas leżakowania?

Czyli dla przykładu - jesli piwko było na cichej 2 tygodnie, to czy można pić je te 2 tyg. wcześniej (czyli zamiast 4 tyg. leżakowania, bęzie to 2)?

 

Czy niezależnie od w.w zawsze pozostawiać piwo na leżkowanie minimum miesiąc?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To są dwa niezależne etapy, a więc nie, przedłużając cichą nie skrócisz leżakowania.

 

Odpowiadając na drugie pytanie: nie. Wszystko zależy od piwa. Musisz też odróżnić tematy:

- cichej fermentacji

- lagerowania

- leżakowania.

 

Nie napisałeś o jakie dokładnie piwo Ci chodzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, teraz wszystko jasne ;)

Teoretycznie wiem czym rózni się cicha od leżakowania, czy lagerowania. Po prostu mam jeszcze za małą praktykę i wolę zapytać bardziej doświadoczunych piwowarów, by nie płacić "frycowego" :D

 

ps. Piwo, to Nut Brow Ale z "puchy" (http://mangrovejacks.com/products/mangrove-jacks-craft-series-nut-brown-ale-pouch) + suchy ekstrakt + chmielenie na zimno (Cluster 50g/22l - w ramach testów)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lagerowanie i leżakowanie, to dwa określenia tego samego etapu. Lagerowanie, to po polsku leżakowanie. To germanizm.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie zgodzę się. Lagerowanie jest dla mnie zarezerwowane do lagerów (piw dolnej fermentacji).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lagerowanie przeprowadza się w niskich temperaturach i niekoniecznie musi być zarezerwowane dla piw dolnej fermentacji. Niektórzy wykorzystują lagerowanie by nadać piwom typu ALE większą klarowność. Natomiast leżakowanie może przebiegać w dowolnym zakresie temperatur (najczęściej od 20 do 4 °C, czyli np. w piwnicy. W leżakowaniu chodzi o to żeby piwo ułożyło się smakowo - czas zależny jest od stylu piwa.

Edited by Qxa

Share this post


Link to post
Share on other sites

żeby nie zkładac nowego tematu - bo wczoraj zlewałem to piwo do butelek i miałem mały problem, a mianowicie:

 

osady chmielowe w butelkach (chmieliłem na zimno)

 

Najprawdopododobniej błędem było przeniesienie fermentora (kilka godzin przed rozlewem) z innego pomieszczenia (mam tam idelane warunki do fermentacji, ale do rozlewu sie nie nie nadaje - za ciasno) - mam rację? Czy po prostu, po takim chmieleniu zawsze drobinki chmielowe unoszą się po całym piwie?

Aha... chmiel był w granulacie

Edited by nms007

Share this post


Link to post
Share on other sites

należało przefiltrować przed butelkowaniem,

Share this post


Link to post
Share on other sites

rozumiem, że butelkowałeś prosto z fermentora gdzie chmieliłeś na zimno?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie, przeprowadziłem wczesniej dekantację do drugiego fermentora (z roztworem glukozy), ale jak widać za dużo chmielin (chyba tak to sie nazywa) pływało już piwie :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

polecił bym sitko+gaza jałowa. ładnie się filtruje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja w garnku sterylizuję pieluchę złożoną na pół i ułożoną na plastikowym durszlaku - nalewam 2 cm wody na dno, zamykam pokrywką i sterylizuję. Potem przy zlewaniu potrzebuję drugiej osoby do trzymania durszlaka i powoli jego podnoszenia nad lustrem piwa. Zlewane jest tak, że w pielusze jest 2-3 cm piwa celem jego nienapowietrzania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze w butelce będą osady. Choćby po re-fermentacji.

Właśnie po to robi się cichą fermentacje żeby piwo się sklarowało. Jak się sklaruje, filtrowanie nie potrzebne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale jak się chmieli na zimno bez "skarpety" to trzeba chyba coś zrobić z chmielinami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po prostu nie należy ich zbierać z dna przelewając do fermentora z którego butelkujemy. Większość piw chmiele na zimno sypiąc chmiel bezpośrednio do fermentora i nigdy mi się nie zdarzyło aby jakiś chmiel znalazł mi się w butelce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze w butelce będą osady. Choćby po re-fermentacji.

Właśnie po to robi się cichą fermentacje żeby piwo się sklarowało. Jak się sklaruje, filtrowanie nie potrzebne.

 

Nie tak. Fizyczne przelanie na cichą wcale nie jest konieczne do sklarowania piwa. Tak samo można przeprowadzić "cichą" bez przelewania, po prostu zostawiając piwo w tym samym wiadrze. Zdaje się scooby cytował książkę zza oceanu, z której wynika, że takie piwo będzie nawet bardziej klarowne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak o ile będziesz się patykował z przelewaniem do refermentacji. Ja robię to jak najmniej inwazyjnie, staram się nie nachylać nad fermentorem, proces przelewania trwa jak najkrócej (duża rurka, a nawet dwie). Zlewam do fermentora, który jest świeżo po ClO2 (wcześniej piro), nie czekam aż zwietrzeje czy coś, wylewam czynnik odkażający, wlewam syrop, zakrywam wieko od razu i tylko uchylam by było miejsce na rurki. Zaciągnę przez to i z dna coś czasami, ale przy stosowaniu cichej to tego jest na tyle mało, że przy 50 butelkach zwiększy to zawartość osadu może o 0,5 mm.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po prostu nie należy ich zbierać z dna przelewając do fermentora z którego butelkujemy. Większość piw chmiele na zimno sypiąc chmiel bezpośrednio do fermentora i nigdy mi się nie zdarzyło aby jakiś chmiel znalazł mi się w butelce.

 

czyli tak jak podejżewałem - przeniesienie fermentora bezpośrednio przed zlewaniem było moim "błędem" - no ale nic... będę pamiętał o tym na przyszłość ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.