Jump to content
NI99A

Pierwszy Brewkit

Recommended Posts

Witam

 

Wczoraj zamówiłem swojego pierwszego brewkita: John Bull Pale Ale 1.8kg. Na opakowaniu jest chyba napisane, ze można z tego zrobić 22litry, ale tak na prawdę chyba 10litrów?

Do tego Areometr, kapslownice, kapsle miękkie(mam nadzieje, ze dobrze trzymaja ;) ), do tego klej na etykiety i środek dezynfekujący browamator.

Z tego co czytałem po forach, trzeba będzie poczekać z 7-10dni na przesyłkę, więc mam jeszcze trochę czasu aby jak najwięcej poczytać o brewkitowym, jak i o bardziej zaawansowanym warzeniu.

 

Przy okazji mam do Was kilka pytań:

1) Czy brewkita mieszamy 4 litrami wrzącej wody czy dodajemy go do cieplej i dopiero doprowadzamy do wrzenia na 10min?

 

2) gdy ostudzimy brewkita do 22-25stopni, to przelewamy do fermentatora i wtedy dolewamy resztę wody, dosypujemy drożdze i tak zostawiamy? czy mieszamy ?

 

3) czy robiliście różniaste mieszanki ekstraktów słodowych, które nie pasują do żadnego znanego piwka ?

jak dobieracie ekstrakty słodowe, na co trzeba zwracać uwagę? co do czego pasuje, a co z czym się gryzie ?

 

 

Mam nadzieję, że nie przesadziłem z tymi pytaniami :D

 

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

 

Postaram się zrobić małą relację swojego pierwszego brewkita

Edited by NI99A

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przy okazji mam do Was kilka pytań:

1) Czy brewkita mieszamy 4 litrami wrzącej wody czy dodajemy go do cieplej i dopiero doprowadzamy do wrzenia na 10min?

Dawno nie robiłem nic brewkitów, ale według mnie nie ma to żadnego znaczenia.

 

2) gdy ostudzimy brewkita do 22-25stopni, to przelewamy do fermentatora i wtedy dolewamy resztę wody, dosypujemy drożdze i tak zostawiamy? czy mieszamy ?

Proponowałbym uzupełnić do danej objętości a później czekamy na spadek temperatury do rządanej.

 

 

3) czy robiliście różniaste mieszanki ekstraktów słodowych, które nie pasują do żadnego znanego piwka ?

jak dobieracie ekstrakty słodowe, na co trzeba zwracać uwagę? co do czego pasuje, a co z czym się gryzie ?

Masz teraz na myśli czyste ekstrakty słodowe, czy dalej poruszamy się w temacie brewkitów ?

 

Mam nadzieję, że nie przesadziłem z tymi pytaniami ;)

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

Postaram się zrobić małą relację swojego pierwszego brewkita

Załóż jeżeli chcesz swój wątek w dziale "Nasze Piwa" i relacjonuj :D

 

ps: w razie czego daj znać na PW przeniosę wątek :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi mi już o ekstrakty i słód.

 

 

Jak pisałem wcześniej, zamówiłem areometr( to tak na przyszłość :D ) rozumiem, że brewkity są już gotowcami i o takie sprawy nie muszę się martwić, ale mam takie pytanie... po ostudzeniu i przed dodaniem drożdzy chciałbym z ciekawości sprawdzić BLG. To jest chyba najlepszy moment do takiego sprawdzania? przy okazji chciałbym spytać czy jest możliwość "podkręcenia" BLG w brewkicie, oprócz dodawania ekstraktu ?

 

 

 

to już poza tematem brewkitowym:

 

Chciałbym jeszcze zapytać o "postoje".

Czy po przerwach w 62-65 st , 72-74st stosujecie przerwę dezaktywującą enzymy, tak na 10min w 78stopniach ?

czy stosujecie jakieś zależnosci np ciemne mocne piwa to wypadałoby dać niższa temperaturę itd ?

 

Kolejna sprawa filtrowanie brzeczki. Na pewno jakaś część wody wyparuje, wiec przydałoby się dolać trochę gorącej wody i dopiero filtrować ? czy po prostu zalać wcześniej więcej i niech sobie odparowuje.

Edited by NI99A

Share this post


Link to post
Share on other sites

Blg zawsze sprawdzaj przed dodaniem drożdży najlepiej w temperaturze 20stopni

 

Chciałbym jeszcze zapytać o "postoje"

Jeden z najfajniejszych artykułów na ten temat. Wyjaśnia kwestie wszystkich przerw w zacieraniu :D

 

http://browamator.pl/szczegoly.php?Zacieranie_jest_proste_&przedm=2252667&grupa_p=15

 

Kolejna sprawa filtrowanie brzeczki. Na pewno jakaś część wody wyparuje, wiec przydałoby się dolać trochę gorącej wody i dopiero filtrować ? czy po prostu zalać wcześniej więcej i niech sobie odparowuje.

Nie, nic nie dolewasz. Ilość wody a dokładnie proporcja względem słodu jest ściśle określona.

Ale to nie jest problem, bo dużo nie wyparowuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1) Czy brewkita mieszamy 4 litrami wrzącej wody czy dodajemy go do cieplej i dopiero doprowadzamy do wrzenia na 10min?

Ja osobiście wlewałem słód do ciepłej i później doprowadzałem do wrzenia intensywnie mieszając a wszytko dlatego że słód powoli się rozpuszczał.

Share this post


Link to post
Share on other sites

anteks, tak czułem :D

 

dobra w takim razie czekam na pakę i pokombinuję(pewnie dojdzie za tydzien, bo to z browarmatora )

 

Zbyt dużo od brewkitu raczej nie wymagam, ale mam nadzieje, ze bedzie smakowało w miarę jak piwko ;)

Nastepny raz juz bedzie poważniejszy, ze słodu

 

Ostatnie pytanko...

Czy nie należałoby przelać piwka po burzliwej, do czystego gąsiora i niech się parę dni pokisi po cichu ?

Edited by NI99A

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ostatnie pytanko...

Czy nie należałoby przelać piwka po burzliwej, do czystego gąsiora i niech się parę dni pokisi po cichu ?

Pytań do woli, w końcu to forum :D

Jeżeli chodzi o brewkit, to nie ma większego sensu, różnic smakowych nie odczujesz. Jednak ze słodu to zdecydowanie warto i polecam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja robiłem dwa brew-kity i oba są bardzo dobre niestety jeszcze nie mam porównania z piwami z zacierania. A wody do brew-kitów to nawet należy dać mniej bo te przepisy z browamatora są trochę przesadzone.

Edited by jacorregis

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale dziwne jest troche to, że na puszce jest niby napisane 22litry, a tak naprawdę żeby wycisnąć 22 trzeba dokupić ekstrakt :D

ja bede robił z samej puszki, bez dodatkowego ekstraktu i chcę kupić dwie butle po 5L.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ale dziwne jest troche to, że na puszce jest niby napisane 22litry, a tak naprawdę żeby wycisnąć 22 trzeba dokupić ekstrakt :D

ja bede robił z samej puszki, bez dodatkowego ekstraktu i chcę kupić dwie butle po 5L.

Chłyt matetingowy po prostu:) Możesz dosypać cukru i wyjedzie Ci 22l, ale to najgorsze rozwiązanie ze wszystkich ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

(Ebn - Ep) × 0,516 ? % alk. obj. gdzie:

Ebn - ekstrakt brzeczki nastawnej (przed zadaniem drożdzy)

Ep - ekstrakt pozorny - młodego piwa(po fermentacji burzliwej)

 

zgadza się ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
(Ebn - Ep) × 0,516 ? % alk. obj. gdzie:

Ebn - ekstrakt brzeczki nastawnej (przed zadaniem drożdzy)

Ep - ekstrakt pozorny - młodego piwa(po fermentacji burzliwej)

 

zgadza się ?

No cóż, według tego wzoru nie obliczałem.

Osobiście stosuję bardzo prosty

 

Blg(pocz.) - Blg (końc.) / 1,938

 

Wynik objętościowo.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Blg(pocz.) - Blg (końc.) / 1,938

 

Wynik objętościowo.

Ja również z niego korzystałem. Jest jeszcze kwestia poprawki na refermentacje, dość często widziałem że do końcowej wartość dodaje się 0,3%

Share this post


Link to post
Share on other sites

jezeli po burzliwej fermentacji bede chciał przelać na cichą, to musze po prostu odlać piwko bez osadu do wysterylizowanego gara. Potem wysterylizowac gąsior i przelać z powrotem na co najmniej 7 dni ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
jezeli po burzliwej fermentacji bede chciał przelać na cichą, to musze po prostu odlać piwko bez osadu do wysterylizowanego gara. Potem wysterylizowac gąsior i przelać z powrotem na co najmniej 7 dni ?

Jeżeli masz jeden gąsior, to tak właśnie musisz zrobić. Wysterylizuj wszystko dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a więc tak:

 

- zdezynfekowałem gąsior i wszystkie przyrządy, których miałem używać w tym eksperymencie

No nie powiem, ten pirosiarczan będzie mi się śnił po nocach. Straszne paskudztwo.

 

- wsypałem drożdze do rehydratacji, do szklanki z wodą

 

- gotowalem syrop +-15min z 5litrami wody ( kupiłem w sklepie 10l wody żywiec ) . (z ciekawości... blg ok 30 przy 5L :) )

 

- później lekko ostudziłem i przelałem do gąsiora, w którym było pozostałe 5L wody. ( blg 11 :cool: ? )

 

- o godz. 13:15 dodałem drożdze

 

 

Teraz czekam.

Chyba będę fermentował aż mi spadnie do 2blg, bo zaczynam się trochę obawiać o moc... :)

Edited by NI99A

Share this post


Link to post
Share on other sites
a więc tak:

 

- zdezynfekowałem gąsior i wszystkie przyrządy, których miałem używać w tym eksperymencie

No nie powiem, ten pirosiarczan będzie mi się śnił po nocach. Straszne paskudztwo.

 

- wsypałem drożdze do rehydratacji, do szklanki z wodą

 

- gotowalem syrop +-15min z 5litrami wody ( kupiłem w sklepie 10l wody żywiec ) . (z ciekawości... blg ok 30 przy 5L :) )

 

- później lekko ostudziłem i przelałem do gąsiora, w którym było pozostałe 5L wody. ( blg 11 :cool: ? )

 

- o godz. 13:15 dodałem drożdze

 

 

Teraz czekam.

Chyba będę fermentował aż mi spadnie do 2blg, bo zaczynam się trochę obawiać o moc... :)

Zawsze pamiętaj aby pomiaru ekstraktu dokonywać w temperaturze 20C. W temperaturach wyższych i niższych wynik jest zafałszowany.

Nie nastawiaj się, że będziesz fermentował, aż ekstrakt spadnie do 2Blg bo to różnie bywa. Fermentuj do czasu, aż pomiary z dwóch dni będą takie same.

W jakiej temperaturze zadałeś drożdże?

Share this post


Link to post
Share on other sites

aż wstyd się przyznać, ale dzisiaj z temp. robiłem wszystko na oko :cool: mam nadzieje, ze +- kilka stopni nie popsuje mi pierwszego browara

Share this post


Link to post
Share on other sites
aż wstyd się przyznać, ale dzisiaj z temp. robiłem wszystko na oko :) mam nadzieje, ze +- kilka stopni nie popsuje mi pierwszego browara

mam nadzieję, że temperatura była niższa niż 30C bo inaczej drożdże mogły tego nie przeżyć :cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites
po 3godzinach, przy brzegach butli pojawiły się białe kropeczki, chyba jednak żyją...

...znaczy się, że nie uśmierciłeś biednych drożdży :cool::)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.