Jump to content

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74
 Share

Recommended Posts

@Syllabub Za wiki "Dodatek kilku procent słodów pszenicznych przy produkcji piw ze słodu jęczmiennego korzystnie wpływa na pienistość piwa."

 

Co do glukozy to nie wiem - tylko raz dodawałem glukozy (zwykle stosuję biały cukier). Nie pamiętam jak to wyglądało.

 

Jeżeli ekstrakt w przeciągu kilku dni się nie zmieniał to piwo przefermentowało tu nie ma obawień.

 

 

Edited by Kronelius
Link to comment
Share on other sites

Hej, szybkie pytanko. Planuję swoją drugą warkę z brewkitu Coopers Dark Ale i się zastanawiam, czy brewkit można w jakiś sposób połączyć np z zagotowaniem płatków owsianych, aby smak był pełniejszy? Zdaję sobie sprawę, że nie uzyskam nigdy takiego efektu, jak podczas zacierania, ale zastanawiam się jak ulepszyć głębie smaku brewkitu.

Link to comment
Share on other sites

@erniczek

Nie. Musisz zatrzeć płatki, do zatarcia potrzebujesz enzymów ze słodu.

Dodaj (zgodnie z instrukcją) ekstraktu słodowego, żeby piwo nie było "cieńkie"

 

Obiło mi się o uszy, że długotrwałe, intensywne gotowanie też zwiększa pełnię (reakcja Maillarda)

Link to comment
Share on other sites

Dzięki Panowie za odpowiedzi. Pierwsza moja warka była również z brewkitu - Coopers Australian Pale Ale, gdzie zamiast cukru użyłem niechmielonego słodu i efekt był na prawdę zadowalający, po prostu zastanawiam się czy coś jeszcze można :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

Witam. Nabyłem Coobre CB3 jakiś czas temu, a teraz wkoncu nadszedł czas jej użyć. Pytanie ile wody do zacierania dajecie przy standardowym zasypie 4-5kg? Tzn czy dajecie coś więcej niż te 3-4l na kg slodu? Gdzieś coś mi świta że doliczyć trzeba przestrzen pod koszem prawda to? 

Edited by technodrome
Link to comment
Share on other sites

Czy beczka z kiszoną kapustą może negatywnie wpłynąć na fermentację piwa? Mam w piwnicy pomieszczenie, w którym aktualnie znajduje się lodówka oraz wszelakie domowe wyroby w słoikach. Aktualnie też kisi mi się w beczce kapusta, ustawiona oczywiście w tym pomieszczeniu. Czy związki wydobywające się przy tym procesie mogą mieć negatywny wpływ, a nawet zakazić mi piwo? Powinienem zdezynfekować lodówkę przed wsadzeniem tam fermentora? 

Link to comment
Share on other sites

1 minutę temu, ciezkicoswybrac napisał:

Czy beczka z kiszoną kapustą może negatywnie wpłynąć na fermentację piwa? Mam w piwnicy pomieszczenie, w którym aktualnie znajduje się lodówka oraz wszelakie domowe wyroby w słoikach. Aktualnie też kisi mi się w beczce kapusta, ustawiona oczywiście w tym pomieszczeniu. Czy związki wydobywające się przy tym procesie mogą mieć negatywny wpływ, a nawet zakazić mi piwo? Powinienem zdezynfekować lodówkę przed wsadzeniem tam fermentora? 

Dezynfekcja nie zaszkodzi ale o ile po grzebaniu w kapuście nie przejdziesz od razu do grzebaniu w fermentorze raczej nic nie powinno się zdarzyć;)

Link to comment
Share on other sites

29 minut temu, Adamiko napisał:

Dezynfekcja nie zaszkodzi ale o ile po grzebaniu w kapuście nie przejdziesz od razu do grzebaniu w fermentorze raczej nic nie powinno się zdarzyć;)

No właśnie nie byłem pewny, na ile substancje i bakterie powstałe przy kiszeniu zostają w powietrzu i osiadają na otoczeniu oraz czy ewentualnie są szkodliwe dla brzeczki :D Umyję lodówkę płynem do naczyń i wypsikam starsanem, a potem można się brać za warzenie :)

Edited by ciezkicoswybrac
Link to comment
Share on other sites

Mam pytanko. Drożdże dodawane do brewkitów Coopers jaką mogą mieć wydajność? Chodzi mi jakie BLG maksymalne dadzą radę przerobić bez problemów? Będę robił stouta i chciałem podbić troszkę BLG aby był czymś mocniejszym niż te około 5%

 

EDIT: Albo odwracając pytanie, jakich drożdży użyć do tego brewkitu, aby przerobiły 18-20BLG? 

Edited by erniczek
Link to comment
Share on other sites

7 minut temu, erniczek napisał:

EDIT: Albo odwracając pytanie, jakich drożdży użyć do tego brewkitu, aby przerobiły 18-20BLG? 

Najbezpieczniej te 18-20 BLG przerobi Ci gęstwa wybranego szczepu. Jeśli ma to być stout to znów najbezpieczniej celuj w Fermentis S-04, Danstar Nottingham.

Jeśli masz drożdże Coopersa (tam jest 7 g nadal?) i nie chcesz kupować innych, to najpierw zrób lżejsze piwo (np 15 l - 10-11 BLG) a dopiero później takie z podbitym ekstraktem/ alkoholem. Jeśli natomiast nie chcesz/ nie możesz czekać popytaj o gęstwę. W większych ośrodkach łatwiej ale sprawdź na mapie, może ktoś w pobliżu warzy.

 

Link to comment
Share on other sites

6 minut temu, zasada napisał:

Najbezpieczniej te 18-20 BLG przerobi Ci gęstwa wybranego szczepu. Jeśli ma to być stout to znów najbezpieczniej celuj w Fermentis S-04, Danstar Nottingham.

Jeśli masz drożdże Coopersa (tam jest 7 g nadal?) i nie chcesz kupować innych, to najpierw zrób lżejsze piwo (np 15 l - 10-11 BLG) a dopiero później takie z podbitym ekstraktem/ alkoholem. Jeśli natomiast nie chcesz/ nie możesz czekać popytaj o gęstwę. W większych ośrodkach łatwiej ale sprawdź na mapie, może ktoś w pobliżu warzy.

 

 

Dziękuję za odpowiedź. 

Nie ma problemu z dokupieniem drożdży, właściwie to o tym myślałem jako najlepszej opcji. 

Planuję użyć puszkę ekstraktu chmielonego, puszkę ekstraktu niechmielonego jako źródło cukru oraz dodatkowo 1kg DME jako dodatkowe źródło cukru aby podbić BLG. Jeśli kupię saszetkę Fermentis S-04 to podołają temu?

Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, erniczek napisał:

Jeśli kupię saszetkę Fermentis S-04 to podołają temu?

Według mnie nie ma sensu robić takiego piwa na saszetce sucharów. Zrób małe piwo na Coopersach (albo i na S-04) a do planowanego użyj gęstwy.

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, zasada napisał:

Według mnie nie ma sensu robić takiego piwa na saszetce sucharów. Zrób małe piwo na Coopersach a do planowanego użyj gęstwy.

A jaki będzie negatywny skutek użycią suchych? Nigdy nie zbierałem gęstwy i na pewno zgłębię temat, ale ciekaw jestem jakie są przeciwskazania, żeby użych suchych do tego co planuję?

Link to comment
Share on other sites

Teraz, erniczek napisał:

A jaki będzie negatywny skutek użycią suchych? (...) jakie są przeciwskazania, żeby użych suchych do tego co planuję?

Poczytaj forum i Wiki to się dowiesz :p

A  w skrócie: zbyt mała ilość komórek dla zdrowej fermentacji wynikająca z zawartości saszetki (komórki na objętość, na stopień Plato), większy stres w gęstszej brzeczce dodatkowo obniża ilość żywych komórek, w związku z ww.ryzyko niedofermentowania do końca i otrzymania niepełnowartościowego piwa.

Reszta do doczytania bo ja w teorii to biegły nie jestem.

Link to comment
Share on other sites

16 godzin temu, zasada napisał:

Poczytaj forum i Wiki to się dowiesz 😛

A  w skrócie: zbyt mała ilość komórek dla zdrowej fermentacji wynikająca z zawartości saszetki (komórki na objętość, na stopień Plato), większy stres w gęstszej brzeczce dodatkowo obniża ilość żywych komórek, w związku z ww.ryzyko niedofermentowania do końca i otrzymania niepełnowartościowego piwa.

Reszta do doczytania bo ja w teorii to biegły nie jestem.

No dobra, to jeszcze jeden temat. Jeśli zrobiłbym warkę 20L Coopers Dark Ale z użyciem drożdży S-04 i zebrał gęstwę i użył jej do produkcji Coopers Stout to byłoby git?

Planuję oba te piwka w najbliższym czasie, więc mógłbym zamienić kolejnością i z gęstwy zrobić mocnego Stouta jeśli takie coś w ogóle jest możliwe.

Link to comment
Share on other sites

8 minut temu, erniczek napisał:

Jeśli zrobiłbym warkę 20L Coopers Dark Ale z użyciem drożdży S-04 i zebrał gęstwę i użył jej do produkcji Coopers Stout to byłoby git?

Planuję oba te piwka w najbliższym czasie, więc mógłbym zamienić kolejnością i z gęstwy zrobić mocnego Stouta jeśli takie coś w ogóle jest możliwe.

Tak, zdecydowanie to jest rozwiązanie najlepsze. Drożdże od słabszego do mocniejszego piwa.

Link to comment
Share on other sites

Pamiętaj aby przy zbieraniu gęstwy dobrze wysterylizowac naczynie przeznaczone na gęstwę i pokrywkę. W ogóle jeśli planujesz, że z danej warki będziesz zbierać gęstwę to traktuj sterylność jeszcze staranniej. Ja się lapalem na tym, że moje gęstwy tak po 2-3 warce już nie do końca się nadawały (kwasnialy). Jeśli nie przewidujesz zbierania gęstwy to wiadomo, że jakieś minimalne zakażenie bieżącej warce jeszcze nie grozi ale każdej następnej już bardziej.

Link to comment
Share on other sites

Hej, 

kilka dodatkowych pytań przed dzisiejszą warką. Plan jest następujący.

Używane materiały:

- Ekstrakt słodowy chmielony Coopers Dark Ale

- Ekstrakt słodowy niechmielony Amber firmy Coopers

- 300g słodu specjalistycznego(nie znam odpowiednika polskiej nazwy) typu Gambrinus Honey Malt - użyte będzie do procesu "steeping"

- chmiel Cascade

- chmiel Palisade

- drożdże Fermentis S-04

 

Finalnie planuję zrobić warkę 20 litrów, ale dopiero po zmierzeniu BLG początkowego zadecyduje, czy jednak nie dolać wody do 23 litrów.

Pytania techniczne:

1. Drożdże zadać do brzeczki o temperaturze 25-30 stopni?

2. Temperaturę fermentacji planuje utrzymywać na poziomie 18-20 stopni w lodówce fermentacyjnej, czy tak będzie optymalnie?

3. Planuję chmielić tylko na zimno i tu pojawia się pytanie, czy obydwa chmiele dodać w tym samym momencie? Ile gramów każdego z nich byłoby optymalnie, czy po 50g nie będzie zbyt dużo?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.