Jump to content

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74
 Share

Recommended Posts

2 godziny temu, x1d napisał:

Blow off to rurka której koniec wkładasz do pojemnika z wodą (słoika, butelki itp). Nie musi być długa.

Szukając, zapomniałem dopisać, że do piwa 😉 Aby uniknąć w przyszłości takich zajść im grubsza, pasująca do otworu rurka tym lepsza?

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, INTseed napisał:

Możesz zrobić dziurę w kiblu a nie w pokrywce.

Też bardzo frapuje mnie to spostrzeżenie. Tymczasem dzisiaj udało mi się zrobić kiblem "dziurę" w szklanym słoju 15l...

 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 25.07.2021 o 07:09, zasada napisał:

Rurka kątowa? Browin ma takie ale szklane.

 

@INTseed
nie pomyslalbym, że kibel to pojemnik.

Poznań 😉 
Co do rureczki to fakt, popularna w Polsce ale nie do dostania w UK. Zrobię sobie 😉 Dziękuję za info

Link to comment
Share on other sites

Czy mogę z zebranej gęstwy pobrać ze trzy łyżki i postawić to na starter? Chcę w piątek warzyć 54l dolniaka, a zebranej dziś gęstwy mam około 0,5l. Start fermentacji był 9.07. Z kalkulatora wychodzi, iż potrzebuję około 650 ml gęstwy. Praktykujecie w ten sposób, czy mija się to z celem?

Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, smola napisał:

Praktykujecie w ten sposób, czy mija się to z celem?

Ostatnio chyba Oskarliber opisał szczególny przypadek startera z suchych/ gęstwy.

Jak znajdę to podlinkuje, tam jest to klarownie opisane.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, smola napisał:

Czy mogę z zebranej gęstwy pobrać ze trzy łyżki i postawić to na starter? Chcę w piątek warzyć 54l dolniaka, a zebranej dziś gęstwy mam około 0,5l. Start fermentacji był 9.07. Z kalkulatora wychodzi, iż potrzebuję około 650 ml gęstwy. Praktykujecie w ten sposób, czy mija się to z celem?

 

Ja robiłem starter z gęstwy W34/70. Nie było tego wiele, a na portera potrzebowałem sporą ilość. Bez problemu po około 30-32 godzinach były rozmnożone. Starter oczywiście był w lodówce.

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, kiwitom napisał:

Starter oczywiście był w lodówce.

Rozumiem, że kręciłeś go w temp. pokojowej, a do lodówki trafił po namnożeniu?

Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, smola napisał:

Rozumiem, że kręciłeś go w temp. pokojowej, a do lodówki trafił po namnożeniu?

 

Kręciłem go w piwnicy w zimie, więc temperatura była w granicach 16°C, później trafił do lodówki do 10°C.

Link to comment
Share on other sites

Hej.
Szukałem na forum sposobów chmielenia, które mógłbym wykorzystać przy warzeniu z ekstraktów. Pytanie za 100 punktów. Czy da się zrobić herbatkę z chmieli i dodać ją do brzeczki? Nie widzę sensu w gotowaniu przez 60 minut ekstraktu, którego nie gotuję, a wodę gotowaną i tak dodaję. Czy na goryczkę mogę chmielić wodę przez okres zalecany przez stylu a przy drugim gotowaniu chmielić na aromat(mam 2xgarnki około 7litrowe) i to wlać do pudła z ekstraktami? Zazwyczaj robiłem Pale Ale chmieląc na aromat i zostawiając w fermentatorze (taki sposób w tym stylu mi idealnie pasuje i nie zamierzam tego zmieniać) ale do tej pory nie chmieliłem na goryczkę. Jakieś pomysły? Najlepsze patenty?
Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Aby była goryczka musi być 100-80C. Do wody nie dawałem. Zagotowałem brzeczke i wrzuciłem chmiel w woreczkach. I zostawiłem tak na 1.5h bo zapomniałem.
Pamiętaj że jak nie schłodzisz szybko brzeczki to wychodzi dziadowska goryczka.

Wysłane z mojego Poco X3 NFC przy użyciu Tapatalka

Link to comment
Share on other sites

W dniu 2.08.2021 o 17:26, Łachim napisał:

Możesz, ale efekt będzie trochę inny. Inaczej zachodzi ekstrakcja w obecności cukrów, inaczej w wodzie.

Słabszy? Mocniejszy ? a co jakbym chmielił roztwór melasy (zazwyczaj wrzucam woreczek 0,5 kg najciemniejszego cukru(prawdopodobnie melasy) vel demerary bo tutaj jest to bardzo tanie? A jeśli to tylko półśrodek, to najrozsądniej będzie zagotować w tymże garze wodę z ekstraktem i to dopiero chmielić? Zasada postępowania jak w normalnym zacieraniu ?

 

W dniu 2.08.2021 o 14:56, INTseed napisał:

Aby była goryczka musi być 100-80C. Do wody nie dawałem. Zagotowałem brzeczke i wrzuciłem chmiel w woreczkach. I zostawiłem tak na 1.5h bo zapomniałem.
Pamiętaj że jak nie schłodzisz szybko brzeczki to wychodzi dziadowska goryczka.

Pytanie dotyczy stricte piwa pszenicznego, które chcę uwarzyć z ekstraktów. To chyba najlepsze piwo aby zacząć chmielić na goryczkę i w zasadzie trudne do zepsucia. Jaka to jest dziadowska goryczka?

Link to comment
Share on other sites

Trudno powiedzieć,  spodziewałbym się zależności od ilości i pH wody. Myślę,  że efekty mogą być trudnie do kontroli bez dłuższych eksperymentów.

Link to comment
Share on other sites

Wiem, że półśrodki, w szczególności ekstrakty, to temat tabu ale ze względu na warunki innej opcji nie mam.
Dziękuję za szczerość i rozpoczynam eksperymenty w takim razie 😉 

Link to comment
Share on other sites

20 godzin temu, fiszmen9 napisał:

Wiem, że półśrodki, w szczególności ekstrakty, to temat tabu ale ze względu na warunki innej opcji nie mam.
Dziękuję za szczerość i rozpoczynam eksperymenty w takim razie 😉 

 

 

Jakie tabu? Kolego tu masz skarbnicę przepisów i wiedzy nt. warzenia z ekstraktów:

 

I np. jak poszukasz to znajdziesz też trochę o warzeniu z ekstraktów nie tylko ten jeden wpis:
https://www.blog.homebrewing.pl/steeping-czyli-warzenie-z-ekstraktow-z-namaczaniem-slodow-specjalnych/

 

 

Edited by WojtekGaaD
Link to comment
Share on other sites

W dniu 2.08.2021 o 15:56, INTseed napisał:

Pamiętaj że jak nie schłodzisz szybko brzeczki to wychodzi dziadowska goryczka.

Wystarczy wyciągnąć chmiel i może się chłodzić powoli.

Link to comment
Share on other sites

10 minut temu, INTseed napisał:

Nie może. Goryczka staje się trawiasta i zalegająca.
 

Ok, może racja - ja w sumie od razu schodzę do ~50 stopni i dopiero potem zaczyna wolniej tracić temperaturę.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 5.08.2021 o 06:31, WojtekGaaD napisał:

Jakie tabu? Kolego tu masz skarbnicę przepisów i wiedzy nt. warzenia z ekstraktów:

I np. jak poszukasz to znajdziesz też trochę o warzeniu z ekstraktów nie tylko ten jeden wpis:
https://www.blog.homebrewing.pl/steeping-czyli-warzenie-z-ekstraktow-z-namaczaniem-slodow-specjalnych/

Dziękuję i pozdrowienia dla Solanek!

  

14 godzin temu, INTseed napisał:

Nie może. Goryczka staje się trawiasta i zalegająca.

Wysłane z mojego Poco X3 NFC przy użyciu Tapatalka
 

Szybkie tzn. wystarczy 2-3 krotne przelewanie wanny zimnej wody? Czy jedynie ciekłym azotem ? 🙂

Edited by fiszmen9
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Nigdy nie używałem płatków dębowych. Chciałbym spróbować wrzucić do stouta waniliowe płatki dębowe. Jak mocno takie płatki wpłyną na smak? Powiedzmy 50-100g takich płatków na 20-25l piwa.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.