Jump to content

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74
 Share

Recommended Posts

Byczki, jest sens używać whirlflocka przy przenicznym piwku? Będę zacierał metodą BIAB, więc syfku będzie troszkę więcej niż przy normalnym zacieraniu i wysładzaniu. Pzdr

Link to comment
Share on other sites

BIABem nie zacierałem, byczkiem się nie czuję, ale przy weizenie whirlfloca spokojnie bym pominął ;) Chyba, że chcesz akurat crystal weizena, to wyjątek potwierdzający regułę.

Link to comment
Share on other sites

Cześć, to mój pierwszy post na forum - witajcie ;) 

 

Jestem już po 3 warkach z ekstraktów, pierwsze jasne z WES - wyszło za ciemne, słabo wymieszalem surowiec do referementacji, wyszło nierówno nagazowane.

Kolejne dwa z ekstraktów jasnych Bruntal, wyszło dużo lepsze, fajnie nagazowane, dobry kolor. I już wiem, że mnie to hobby wciągnęło :)

 

Teraz przymierzam się już do warzenia ze słodów, zakupiłem gar nierdzewny 43l, zapas słodów, śrutownik i inne brakujące akcesoria.

 

Mam plan uwarzyć 2 piwa, AIPA i IRISH RED ALE. Pierwotnie planowałem zakup gotowych zestawów z homebrewing na 20l, ale po zebraniu wszystkich składników i rozplanowania warzenia na najblższe kilka warek wyszło mi, że lepiej kupić mi składniki zbiorczo, śrutować i być bardziej elastycznym bo mam gdzie to wszystko trzymać. Dodatkowo z takiego zestawu z ekstraktow wychodziło mi efektywnie jakies 35-36 butelek, a chciałbym w miarę możliwości zrobić większą warkę. 

 

I teraz do meritum - 20l AIPA i IRISH RED są zaplanowane na jedną saszetke sucharów, odpowiednio US-05 i S-04 - z takimi też planuję pracować. 

Wydajność według charakterystyk to 50-80g/hl co by dawalo maksymalnie 23 litry piwa, czy faktycznie to jest maks? Dwie warki w garze 43 litrowym mi się nie zmieszczą, a dzielenie i używanie 1,5 paczki sucharów nie wiem czy jest najlepszym pomysłem. Skalować warki na 30 litrów i dawać 1,5 saszety, czy inaczej byście to zrobili?

I zakładając 3,5 l/kg słodu ile objętości będzie zawierał słód? Zatrę w 43 litrowym garze słodów na 30-32 litrową warkę?

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Słód zajmie około 0,8l/1kg. Spokojnie się zmieścisz. Ilość drożdży zależy od planowanego blg, ale na 30-32l spokojnie możesz dać dwie paczki. Fermentor masz ten 40 litrowy? Nie ryzykowałbym fermentacji 30l w 33-litrowym.

Link to comment
Share on other sites

Właściwie to mam fermentory 33, ale jakbym miał robić z 2 saszetek sucharów to pewnie lepiej mi będzie podzielić na 2 po 15-16 litrow w takim razie.

 

A jak mam ilość drożdzy uzależnić od BLG? Według kalkulatora wychodzi mi około 15 blg, 4,1 po odfermentowaniu, 6,2%  alk. 

Domyślam się, że im więcej cukrów tym wiecej drożdzy potrzeba żeby to przefermentowały, ale jak to policzyc?

 

Link to comment
Share on other sites

Mam zamiar warzyć za 2 tygodnie piwo z pędami sosny. Chciałem dopytać bo nie mogę tego znaleźć nawet w necie jak najlepiej takie pędy przechowywać? Zamrażarka (żonie ten pomysł nie przypadł do gustu) czy wystarczy piwnica? Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Byczki, dałem ciała i po

umyciu przykryłem wiekiem umyte wiadro razem z wężykami. Otwieram dziś, a tam takie coś.

 

Wygotować wężyki silikonowe i dokładnie wyszorować wiadro czy do śmieci całość?

 

25F2C0E8-F9F6-4430-94D6-424A8938CA51.jpeg

D1D9F151-28DD-412C-BF9C-391F05F5C3F3.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Wygląda na pleśń. Wiadro można ratować - tak jak napisał @tmk1   ługiem. Wężyki bym sobie odpuścił, są bardzo tanie, a ciężko je dokładnie domyć z takiego stanu.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Siema! Kupiłem niepasteryzowane piwo fermentowane drożdżami Fermentis US-05, Amalgamation Brett Super Blend THE YEAT BAY, myślicie że warto odzyskać je z butelki i zrobić swojego pierwszego dzikusa ?

Link to comment
Share on other sites

Spróbować można zwłaszcza jeśli jest świeże, chociaż pewnie charakter będzie inny niż samego blendu z fiolki. Może być problem ze sterylnością, a bretty wolno startują, więc na pewno trzeba by dobrze obserwować starter

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
10 godzin temu, Tatasek napisał:

Hej,

 

Pszenica odfermentowała mi z 10,5 BLG (za dużo wody dodałem) do 3 BLG. Czy mogę spodziewać się sikacza przy tak niskim balingu początkowym?

Z niskimi ekstraktami jak zobaczyłem, lepiej smakują po dłuższym czasie i odpowiednio się je chmieli. Dodam, że takie piwo 4% wcale nie musi smakować jak sikacz.
z wiki piwo
"Lepiej też ostatnie parę litrów zebrać do osobnego naczynia, i dolać dopiero wtedy jak jesteśmy pewni, że piwo nie wyjdzie za cienkie, szczególnie ważne jest to przy piwach mocnych. Jeżeli zostanie nam sporo niewykorzystanego cienkusza, możemy go wykorzystać do starterów albo zrobić podpiwek, albo nachmielić osobno i zrobić słabe piwo. "
W takich sytuacjach mogłeś dodać 1 kg cukru moim zdaniem
https://wiki.piwo.org/Filtracja_i_wysładzanie

Edited by grzesiuu
Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, grzesiuu napisał:

W takich sytuacjach mogłeś dodać 1 kg cukru moim zdaniem

Cukier nie podniesie ciała, tylko doda % i innych alkoholowych efektów. Najprostsza opcja to odparowanie, ewentualnie dodanie ekstraktu, dla bardzo zapalonych - zatarcie brakującej porcji.

 

12 godzin temu, Tatasek napisał:

Czy mogę spodziewać się sikacza

Odfermentowanie sugeruje, że piwo będzie lekkie pod względem alkoholu i nie powinno być puste, choć to zależy też od surowców/drożdży/procesu.

Link to comment
Share on other sites

Hej,
 
Pszenica odfermentowała mi z 10,5 BLG (za dużo wody dodałem) do 3 BLG. Czy mogę spodziewać się sikacza przy tak niskim balingu początkowym?
Zostaw jak jest i wyciągnij wnioski na przyszłość. Rób następne ;)
Link to comment
Share on other sites

Wbrew pozorom piwko 10 blg jest także bardzo dobre i nie zawsze musi mieć koniecznie min 12 blg i więcej. Na lato pszenica 10 blg smakuje prawie jak lemoniada hihi

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Potężny banan wyszedł, potężny. Lekkie piwko, odrobinkę za duża goryczka, następnym razem zamiast 25g lubelskiego dam 20g. Na lato w sam raz. Polecam

 

@edit

Zrobiłem drugi raz pszenice (3kg pszenicznego i 1kg pilzenskiego).

Dałem mniej wody niż poprzednio i zamówiłem drobniej zaśrutowany słód. Wydajność wyszła ta sama jak nie gorsza. Do Fermentora trafiło 20 litrów brzeczki o gęstości około 10 BLG. Metoda zacierania BIAB. Chyba zwyczajnie trzeba będzie dołożyć z 10-15 % słodów więcej następnym razem, bo gdy wywalałem wysłodziny na kompost to zwyczajnie były słodziutenkie i jadłem je ze smakiem(?!). Chciałem dłużej pogotować, aby więcej odprarowało, ale mam tak ułożona kuchenkę, że tylko dwa palniki w całości są pod garnkiem i zdejmując pokrywę temperatura spadała i przestawało się gotować.
 

Dlatego planuje zakup taboretu gazowego, ale obawiam się trochę o względy bezpieczeństwa, aby przypadkiem przy podłodze nie zebrał się gaz. Moglibyście doradzić jakiej marki kupić taboret gazowy, jakieś węże, zabezpieczenia etc?

 

Pzdr

Edited by Tatasek
Link to comment
Share on other sites

Cytat

Potężny banan wyszedł, potężny. Lekkie piwko, odrobinkę za duża goryczka, następnym razem zamiast 25g lubelskiego dam 20g. Na lato w sam raz. Polecam


Pytanie. Chwaliłem się fajnym bananem przy otwarciu pierwszej butelki po 4 dniach refermentacji, jednak to była jedyna butelka w której czułem tak mocno banana, reszta butelek, które otworzyłem nie dawała tak mocno bananem. Bardzo mnie to zdziwiło.Co mogło być przyczyna takiej sytuacji, że w jednej butelce jest „przecier bananowy” a w innej ledwo wyczuwalny banan? Dodam, że była to jedyna butelka o pojemności 330 ml, reszta standardowo 500 ml, ale chyba wątpię, aby to miało jakieś znaczenie.


2,8 kg pszenicznego

1,2 kg pilznenksiego

25 g lubelskiego 

 

Zacieranie

- 45°C - 15 min
- 55°C - 15 min
- 62°C - 40 min
- 72°C - 40 min

 

Gotowanie 120 minut


Drożdże FM41 namnażane 48h na mieszadle magentycznym

 

Fermentacja pierwsze dwa dni 17 stopni i stopniowo zwiększane do 23 stopni

 

BLG początkowe 10,5

BLG końcowe 3 

150 g cukru do refermentacji 


Pzdr

 

Edited by Tatasek
Link to comment
Share on other sites

Znaczenie może mieć czas między degustacjami lub pojemność butelki, jeśli różniły się stopniem napełnienia (np. w 330 ml szyjka często jest węższa i jest mniejsza powierzchnia "lustra" piwa, przez które mogą się ulatniać aromaty i następować utlenienie (zwłaszcza gdy nie lejesz prawie pod kapsel).

Czas też gra na niekorzyść Weizenów, subiektywnie możesz odbierać je jako bardziej płaskie i jednowymiarowe.

Edited by Łachim
Poprawka po refleksji
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.