Jump to content

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


Recommended Posts

Ten, który będzie miał wpis że nadaje się do stosowania w przemyśle spożywczym, gastronomii, do kont\aktu z żywnośćią itp

https://esilver.com.pl/velox-spray-top-af-1l-grepfrutowy-plyn-do-dezynfekcji-powierzchni-na-bazie-alkoholu-p-1678.html

 

ten do IPY będzie idealny 

:P

Edited by fotohobby
Link to post
Share on other sites
  • Replies 11.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Mam trochę czasu w tą mroźną niedzielę to sobie popiszę.   Temat wody nie jest taki prosty, trzeba by być chemikiem żeby to dobrze ogarniać i opisać (ja nie jestem). Jeśli jest na sali chemi

Co do pomocy - w lipcu z pewnością będę miał czas, zatem jestem chętny.   Co do tematu - nie jest to proste zagadnienie i nie ma idealnych rozwiązań. To, co uwielbiam w serwisie piwo.org to to, że o

Masz czas na warzenie, a nie masz 20 minut aby uwodnić drożdże ? Bez komentarza. Poczutaj dobrze forum leniu a nie czekaj aż wszystko na tacy dostaniesz, bo te pytania które zadajesz to podstawy. Bez

Posted Images

W dniu 22.03.2021 o 21:55, fotohobby napisał:

Ten, który będzie miał wpis że nadaje się do stosowania w przemyśle spożywczym, gastronomii, do kont\aktu z żywnośćią itp

https://esilver.com.pl/velox-spray-top-af-1l-grepfrutowy-plyn-do-dezynfekcji-powierzchni-na-bazie-alkoholu-p-1678.html

 

ten do IPY będzie idealny 

:P

Wszystko git, ale pisze, ze powinno się spłukać woda pitna przedmiot dezynfekowany...

 

Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, Kamil Kopeć napisał:

Wszystko git, ale pisze, ze powinno się spłukać woda pitna przedmiot dezynfekowany...

 

Gdzie masz tak napisane ?

Link to post
Share on other sites

Praktycznie wszędzie w opisach sprzedających (aukcje i sklepy)! Mało gdzie nie ma takiej informacji o tym produkcie.

image.png.1c15126e2ebf02e354e990ab589c817d.png

https://allegro.pl/oferta/medisept-velox-velux-top-af-1l-spray-dezynfekcja-9629461870

 

==================================================================================================================

 

tu następny przykład.

image.png.fc2fef37aaedefb471021ce4fbb87564.png

https://sklep.bart-mal.pl/pl/p/Velox-Spray-Medisept-Neutral-plyn-do-dezynfekcji-powierzchni-i-narzedzi-1L/145
 

==================================================================================================================

 

a tutaj link od Ciebie i opis, w którym nie ma żadnej informacji jak postępować w przypadku kontaktu z żywnością

 

image.png.3e135b7e1e0401844ef279beab592be2.png

 

https://esilver.com.pl/velox-spray-top-af-1l-grepfrutowy-plyn-do-dezynfekcji-powierzchni-na-bazie-alkoholu-p-1678.html

 

Edited by Kamil Kopeć
Link to post
Share on other sites

W związku z powyższym i dalszym braku pewności do do wyboru produktu, poproszę o podanie konkretnych produktów do dezynfekcji bezpośredniej (bez płukania) w cenie średnio 20zl za litr. Wiele produktów pisze, ze nadaje się do kontaktu z żywnością, ale wszystkie praktycznie trzeba opłukiwać woda. Na pewno zakupie Sanipro (zamiennik Star San), bo wydaje się być fajnym preparatem! Ale co jeszcze warto dokupić do dezynfekcji natychmiastowej bez płukania woda?

Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Łachim napisał:

Zawsze możesz kupić spirytus i go rozrobić do 70%, nie będziesz miał wątpliwości,  ale wyjdzie drożej. No i marnotrawstwo;)

Możesz też kupić/zbudować destylator...

Każdy spirytus techniczny będzie zawierał część "niejadalną", dlatego piszą, że należy spłukać wodą.

Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Łachim napisał:

Zawsze możesz kupić spirytus i go rozrobić do 70%, nie będziesz miał wątpliwości,  ale wyjdzie drożej. No i marnotrawstwo;)

 

Chyba, że masz kolumnę... to wtedy będzie to najtańszy środek do dezynfekcji. 😀

Link to post
Share on other sites

Ja podobnie. Dodatkowo jak już muszę, to na szybko izopropanol 70%, zwłaszcza do rąk. Myślę,  że w takim stężeniu, które ewentualnie się przedostanie przesadnie nie zaszkodzi. Myślę,  że i tak więcej się go przypadkiem nawdycham niż nawypijam.

Link to post
Share on other sites

Jakie piwo, dotychczasowe temperatury i przede wszystkim drożdże? Raczej nie obniżałbym temperatury, jeśli coś mają dojeść, to niech zrobią to teraz, a nie w butelkach.

Link to post
Share on other sites

18 to była dolna granica tego co zalecał producent drożdży???

Jeżeli tak, to na cichą lekko bym podniósł np do 20. Możesz też zostawić w 18, nic się nie stanie.

Teraz, kiwitom napisał:

 

 

Edited by kiwitom
Link to post
Share on other sites

Dziś dzień 10 był ambitnym dniem zaplanowanym na butelkowanie po fermentacji w 18 stopniach. Jednak poziom BLG wartości 4 troszkę mnie niepokoi, w związku z tym przestawiam na dalsze dofermentowanie w opcji cichej. Jednak gdzieś coś czytałem, że piwo zrobione wyłącznie na ekstraktach słodowych, nie spadnie do poziomu około 1Blg, a będzie w stanie około 3Blg. I teraz zastanawiam się... Postawić na ciche dofermentowanie, czy może butelkować w stanie 4blg!? A jeśli dalej fermentować to czy 18 czy 22-23 stopnie? (temp pokojowa)

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.