Jump to content

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


Recommended Posts

  • Replies 11.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Mam trochę czasu w tą mroźną niedzielę to sobie popiszę.   Temat wody nie jest taki prosty, trzeba by być chemikiem żeby to dobrze ogarniać i opisać (ja nie jestem). Jeśli jest na sali chemi

Co do pomocy - w lipcu z pewnością będę miał czas, zatem jestem chętny.   Co do tematu - nie jest to proste zagadnienie i nie ma idealnych rozwiązań. To, co uwielbiam w serwisie piwo.org to to, że o

Masz czas na warzenie, a nie masz 20 minut aby uwodnić drożdże ? Bez komentarza. Poczutaj dobrze forum leniu a nie czekaj aż wszystko na tacy dostaniesz, bo te pytania które zadajesz to podstawy. Bez

Posted Images

Witajcie piwowarzy,

 

Po amatorskim wędzeniu kiełbas i szynek oraz domowym pieczeniu chleba naszła mnie ochota na spróbowanie zabawy z robieniem piwa. Do dziś pamiętam smak domowego "podpiwku", który w dawnych czasach robił mój dziadek a potem tata. Poczytałem trochę i postanowiłem spróbować zabawy z brew-kitami na dobry początek.

 

Wiadomo pierwsza sprawa - sprzęt. Jest mnóstwo różnych zestawów - mniejszych i większych, natomiast ja szukam czegoś optimum co pozwoli na w miarę komfortowe przygotowanie piwa z brew-kitu i nie będzie najdroższa opcją na rynku. A z drugiej strony nie chcę, by za parę dni po zakupie okazało się, że brakuje połowy istotnych rzeczy do warzenia piwa. Wybrałem wstępnie następujące rzeczy, które wydają mi się wystarczające na dobry początek. Ale w związku z tym, iż nie jestem specjalistą chciałbym, aby ktoś kto ma już doświadczenie w tym temacie się wypowiedział. Wybrałem sklep browamator.pl (po pierwsze przez filmik Tomasza Kopyry, po drugie zestaw który oferują wydaje się, że zawiera wszystkie najistotniejsze rzeczy):

 

https://browamator.pl/browar-domowy-ba-super-start-zestaw-startowy-z-g,3,2,929

https://browamator.pl/finlandia-premium-lager-1-5-kg,3,23,541

https://browamator.pl/finlandia-bitter-1-5-kg,3,23,3373

https://browamator.pl/ba-brew-kit-plus-1-kg-zamiennik-cukru,3,82,2493

https://browamator.pl/drozdze-piwowarskie-fermentis-safale-s-04-saszetk,3,72,379

https://browamator.pl/oxi-one-400-g-srodek-do-dezynfekcji,3,90,2444

 

Takie rzeczy na dobry początek. Chciałem wybrać ekstrakt słodowy ale niestety nie mają jasnych 1,7 kg. Ale podobne te zestawy "cukrowe" też działają nieźle.

Proszę was zatem o opinię, czy powyższe na dwa warzenia wystarczą, czy jednak powinienem coś jeszcze do tego dorzucić.

 

Pozdrawiam serdecznie

 

Link to post
Share on other sites

Cześć.

Poczytaj:

https://www.piwo.org/forums/topic/15631-zestaw-na-start-surowce-pomoc-w-wyborze/

https://www.piwo.org/forums/topic/27189-pierwszy-zestaw-do-warzenia-piwa/

Jest jeszcze wiele innych takich tematów, tutaj na forum.

Polecam na początek warzenie z ekstraktów, własne chmielenie i drożdże Kveik.

Później pewnie będziesz już zacierać słód.

Poczytaj też wiki.piwo.org.

Pozdrawiam, Paweł.

 

 

Link to post
Share on other sites

Daruj sobie ten zestaw. Jest w nim kapslownica Greta, która skutecznie zniechęci Cię do piwowarstwa.

Ucięte szyjki butelek to jej najlepsza reklama.

Co więcej - kupując wszystko oddzielnie zapłacisz jakieś 60zł taniej

Poszukaj innego zetawu, np z kapslownicą Eterna lub skompletuj go sam.

Link to post
Share on other sites

Dzieki wielkie za info. Oglądałem też zestawy a alepiwo ale jakos do mnie wcześniej nie przemówiły. Poszperam jeszcze bo faktycznie widze ze kapslownica GRETA jednak nie zbyt polecana. Może faktycznie sprubuje z alepiwo. Probowałem kompletowac samemu i szczerze mowiac otrzymalem porownywalne ceny. Ale sprawdze to sobie jeszcze raz.

Edited by modemik
Link to post
Share on other sites
Dzieki wielkie za info. Oglądałem też zestawy a alepiwo ale jakos do mnie wcześniej nie przemówiły. Poszperam jeszcze bo faktycznie widze ze kapslownica GRETA jednak nie zbyt polecana. Może faktycznie sprubuje z alepiwo. Probowałem kompletowac samemu i szczerze mowiac otrzymalem porownywalne ceny. Ale sprawdze to sobie jeszcze raz.
Dużo masz zestawów w centrum piwowarstwa.
Kupuj Grifo HD. Jak będziesz kiedyś sprzedawał to i tak mniej stracisz. W butelkowaniu przepaść w porównaniu z ręcznymi.

Czy ktoś może wie czy słód z linku ma łuskę do filtrowania? https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/slody/specjalne/gryczany_steinbach_1_kg
Link to post
Share on other sites

Cześć Panowie!

 

Pierwszy raz będę robił piwko i będzie to oczywiście na start brewkit. Mam 2 różne brewkity Coppersa Europen Lager i STOUT. W zestawach są oczywiście drożdże, o których się już nie raz naczytałem, że są słabe i w dodatku jest ich zbyt mało. Dokupiłem jedna saszetkę US-05 na wszelki wypadek. Teraz zastanawiam się czy mógłbym je wymieszać? Dodać połowę saszetki US-05 do kitowego Coopersa i do brzęczki? Wydaje mi się to dobrym pomysłem. Będzie ich przede wszystkim odpowiednia ilość (około 12,75g) no i myślę, że wszystko powinno lepiej pracować i tym samym dać lepsze efekty końcowe. Czy to dobry pomysł i mogę tak zrobić?

Link to post
Share on other sites
Cześć Panowie!
 
Pierwszy raz będę robił piwko i będzie to oczywiście na start brewkit. Mam 2 różne brewkity Coppersa Europen Lager i STOUT. W zestawach są oczywiście drożdże, o których się już nie raz naczytałem, że są słabe i w dodatku jest ich zbyt mało. Dokupiłem jedna saszetkę US-05 na wszelki wypadek. Teraz zastanawiam się czy mógłbym je wymieszać? Dodać połowę saszetki US-05 do kitowego Coopersa i do brzęczki? Wydaje mi się to dobrym pomysłem. Będzie ich przede wszystkim odpowiednia ilość (około 12,75g) no i myślę, że wszystko powinno lepiej pracować i tym samym dać lepsze efekty końcowe. Czy to dobry pomysł i mogę tak zrobić?
Nie można dodać również drożdży.
Jakie możesz osiągnąć temperatury fermentacji?
Link to post
Share on other sites
8 minut temu, Kamil Kopeć napisał:

w takiej temp by to fermentowało. 

Kup kwejki albo zrób skrzynie ze styropianu. Piwo się odwdzięczy.

Edited by zasada
Link to post
Share on other sites
44 minuty temu, Kamil Kopeć napisał:

Umnie w domu jest srednio 21-22 stopnie i w takiej temp by to fermentowało. 

 

Jeśli nie mozna mieszać drożdzy to jak najlepiej to zrobić? Moze jakies dodatkowe przydatne wskazówki przy pierwszym piwku? :)

Na partyzanta możesz schłodzić, zakładając że masz ejlowe drożdże, do np 16 st, zadać drożdże, postawić gdzieś koło okna/balkonu, a jak zwolni fermentacja (pewnie po ok 2-3 dniach) przenieść w nieco cieplejsze miejsce. Nie jest to ani wygodne, ani idealne, ale na pewno lepsze niż zbyt wysoka temperatura - drożdże podniosą ją o kilka stopni, więc w 21-22 będziesz miał 24-25 st w fermentorze, a to zbyt ciepło dla większości szczepów. 

Najlepiej lodówka, piwnica, styropian, to w kolejności wygody.

 

Ps. albo jak kol wyżej napisał - zastosuj kweiki i się niczym nie przejmuj :)

 

Edited by x1d
Link to post
Share on other sites

Spoko to zostawie sobie US-05 awaryjnie. 

 

Jeszcze jedno pytanie. Dokupiłem słód jęczmienny 1.2 kg jak poniżej.

 

https://allegro.pl/oferta/ekstrakt-slodowy-malt-jasny-jeczmienny-brewkit-7306265645

 

Mam 2 opakowania jasnego i 1 opakowanie ciemnego. Dodać do brzęczki zamiast cukru jedno opakowanie jasnego (1.2kg) czy może 1.5 opakowania jasnego (1.8kg)? Ile BLG powinno wynosić na starcie fermentacji?

 

 

Co mi da albo jak mam wykorzystać skrzynie ze styropianu koedy w mieszkaniu mam srednio 21-22 stopnie?

Edited by Kamil Kopeć
Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Kamil Kopeć napisał:

słód jęczmienny

Ekstrakt słodowy ;)

1 minutę temu, Kamil Kopeć napisał:

Ile BLG powinno wynosić na starcie fermentacji

Dla prostego pierwszego piwa obstawiam ok.12

2 minuty temu, Kamil Kopeć napisał:

brzęczki

Ja wiem,  że to autokorekta, ale zawsze mnie śmieszy.

Brzęczka wygląda bowiem tak:

Locustellaluscinioides.jpg

Link to post
Share on other sites
7 minut temu, Kamil Kopeć napisał:

Co mi da albo jak mam wykorzystać skrzynie ze styropianu koedy w mieszkaniu mam srednio 21-22 stopnie?

Wkładasz lód i zbijasz temperaturę po pierwsze, po drugie zmniejszasz ewentualne wahania temperatury.

Zamiast cukru daj ekstrakt, do jasnego piwa jasny, choć z tych jasnych ekstraktów piwa wychodzą takie co najmniej bursztynowe zazwyczaj.

 

Jest jeszcze Brzęczek, ale może nie będę ilustrował...

Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, Kamil Kopeć napisał:

Te 12blg uzyskam z 1.2kg ekstraktu (jednego opakowania), czy raczej w pkolocach 1,5 opakowania (1,8kg)?

1,8

Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, FallVaultBoy napisał:

Planuję zakupić refraktometr. Czy taki będzie odpowiedni?

 

https://piwoszarnia.pl/refraktometr-cukromierz-040-brix-do-piwa-p-1656.html

 

Czy raczej szukać czegoś droższego? A ma ktoś może urządzenie z aliexpress? Czy raczej odpuścić z AE, bo może być niedokładny. :)

To jest ten sam co z ali, i jest spoko. W Chinach sporo taniej, zwłaszcza w opcji bez pudełka. Zwróć uwagę na skale, bo są różne.

 

 

Link to post
Share on other sites

Mam pytanie odnośnie zbierania gęstwy. Fermentuje w wiadrze bez kranika. Po fermentacji na ścianach wiadra, na wysokości lustra piwa zostaje zaschnięta pozostałość po pianie. Po zlaniu piwa chce wlać na dno trochę przegotowanej i wystudzonej wody, zabeltac i zlać drożdże do słoika. Wiem że trzeba zdezynfekować brzeg wiadra. Czy te zaschnięte resztki piany nie stanowią zagrożenia dla czystości zlewanej gęstwy?
Dodam, że gęstwa następnego dnia idzie do następnego piwa.

Wysłane z mojego moto g(7) power przy użyciu Tapatalka

Link to post
Share on other sites
28 minut temu, pt123 napisał:

Po zlaniu piwa chce wlać na dno trochę przegotowanej i wystudzonej wody

Najlepiej zostawić odrobinę brzeczki, nic nie dolewać. Nieraz jeżeli jest gęsta, zbieram zdezynfekowaną łopatką.

Ten osad nie przeszkadza, przemyj za to jakimś dezynfektantem rant wiadra.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.