Jump to content

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74
 Share

Recommended Posts

@WiHuRa no tak nie do końca. W książce Palmera jest cyt."Dla przykładu, w tabeli 6.2 dla piw dolnej fermentacji, znajduje się sugestia, by w okolicy czwartego dnia zwiększyć temperaturę fermentacji o 8 - 10°C (14-18*F), przy założeniu, że faza wysokich krążków (miarowe bulgotanie w rurce) będzie trwała do szóstego dnia. Następnie podnosi się temperaturę na przerwę diacetylowę (fazę dojrzewania) i zostawia na przynajmniej sześć dni." To albo tu jest coś pochrzanione, albo ja czegoś nie rozumiem.

Edited by smola
Link to comment
Share on other sites

Książki nie komentuje bo jej nie posiadam. Pisze z własnej wiedzy, doświadczenia i praktyki. Przerwa diacetylowa to prostu wyższa temperatura fermentacji pod jej koniec. Im wyższa tym szybciej zajdzie redukcja. Ile ma trwać? Tyle aż diacetyl rozstanie zredukowany. W domu trzeba to zrobić sensoryczne. Nie ma w tym wielkiej filozofii.

Z innej beczki. Są szczepy co produkują bardzo mało diacetylu. Przy nich taka przerwa jest zbędna.

Link to comment
Share on other sites

Ja Ci napiszę jaki ja ostatno zastosowałem system gdzieś wyczytany:

 

Burzliwa  4 - 7 dni ( nie liczę tu lag'u) 10 C

Burzliwa 1 dzień - 12,7 C

Burzliwa 1 dzień - 16,6 C

Burzliwa 1 dzień 18,8 C (to będzie przerwa diacetylowa)

Cold crash 7 dni 3-5 C

Llagering  2 tyg  (lub od razu do kega) - ja lagerowałem w 1-3C  

 

Zaobserwowałem bardzo dobre odfermentowanie (takie jak chciełem) i żadnych niepożądanych aromatów. 

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, WiHuRa napisał:

Książki nie komentuje bo jej nie posiadam. Pisze z własnej wiedzy, doświadczenia i praktyki. Przerwa diacetylowa to prostu wyższa temperatura fermentacji pod jej koniec. Im wyższa tym szybciej zajdzie redukcja. Ile ma trwać? Tyle aż diacetyl rozstanie zredukowany. W domu trzeba to zrobić sensoryczne. Nie ma w tym wielkiej filozofii.

Z innej beczki. Są szczepy co produkują bardzo mało diacetylu. Przy nich taka przerwa jest zbędna.

 

Możesz podać, jakie to szczepy? Używałeś ich? 

Link to comment
Share on other sites

Heja, od 18 grudnia przelane na cichą dwa coopersy pilsner i lager gold praktycznie nic już nie zabulka, stoją w pokoju temp fermentora 18st.  Jutro zamierzam rozlewać do butelek i mam pytanie czy wynieść je na noc do temp z +3-4st dla lepszego sklarowania czy to już nie ma sensu ?

Link to comment
Share on other sites

Przez kilkanaście godzin mogą nawet nie zdążyć schłodzić się do tych 3-4°C, także jakiegoś wielkiego efektu bym się nie spodziewał.

Link to comment
Share on other sites

Da, da, przenieś na min. 3 dni do 20-21C. Po trzech dniach możesz kegować. Jak będziesz butelkował  to po 3- 4 dniach jeszcze możesz przenieść do tych 16C na kolejne kilka dni ( dla pewności)

Link to comment
Share on other sites

W dniu 16.12.2020 o 22:07, smola napisał:

Odnośnie tej warki, gdzie do jednego wiadra będę zadawał gęstwę po wb-06.

Dziś znalazłem ostatnią butelkę Milkshake Ipa Mango, którą warzyłem w lipcu (smaczna jak na początku), i tak naszła mnie myśl by do wiadra dodać pulpę w trzecim dniu burzliwej. Laktozę bym gotował z wodą i dodał do wiadra. Chmiel tylko na zimno. Będzie to pijalne, ktoś warzył pszenicę z mango?

 

Edyta: jeśli wb-06 nie bardzo się nadają (choć wydaje mi się, że banan dobrze będzie korelował z mango) to mam jeszcze suchary us-05.

Uwarzyłem to pszeniczne z mango, tylko bez chmielu na zimno. Powiem szczerze, że w życiu nie piłem lepszej multiwitaminy 😀 Na ciepłe miesiące będzie jak znalazł.

Edited by smola
Link to comment
Share on other sites

Cześć.

 

9 godzin temu, smola napisał:

Uwarzyłem to pszeniczne z mango, tylko bez chmielu na zimno. Powiem szczerze, że w życiu nie piłem lepszej multiwitaminy 😀 Na ciepłe miesiące będzie jak znalazł.

 

 

Ile mango na ile l? Piszesz o wiezenie czy jakiejś inne odmianie pszenicy?

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

@bielok 2,8kg na 25 litrów, gęstw wb06 około 400ml. Mango dodane w czwartym dniu fermentacji. Start fermentacji w temp. 15°C i przed rozlewem dodałem 625g laktozy rozpuszczonej i przegotowanej w litrze wody + surowiec do refermentacji.

Edited by smola
Link to comment
Share on other sites

Ile dodać śliwki na 10l do porteru 21brix? Czy to że fermentor ma wielkość 33l wpłynie negatywnie na piwo? Na razie jest 20l w fermentorze z kranikiem, ale chciałbym rozlać tylko 10l, a do tego dodać śliwkę bez przelewania.5448d3aa95f37ab5ea93c438cb08bb2f.jpg

Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, INTseed napisał:

Ile dodać śliwki na 10l do porteru 21brix? Czy to że fermentor ma wielkość 33l wpłynie negatywnie na piwo? Na razie jest 20l w fermentorze z kranikiem, ale chciałbym rozlać tylko 10l, a do tego dodać śliwkę bez przelewania.5448d3aa95f37ab5ea93c438cb08bb2f.jpg

Gdzie dorwałeś tę śliwkę? Co jestem w Lidlu to za nią zaglądam, ale nigdy jej nie ma..

Link to comment
Share on other sites

Cześć,

 

chcę użyć śliwek suszonych na 10 minut gotowania. Zawierają one 36.5g cukru w 100g. Nie za bardzo wiem, ile z tych cukrów może mi przejść do brzeczki i o ile może wzrosnąć BLG. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie w tym zakresie?

https://www.carrefour.pl/owoce-warzywa-ziola/owoce/owoce-suszone-kandyzowane/carrefour-sliwki-suszone-bez-pestek-200-g

 

Link to comment
Share on other sites

W dniu 17.01.2021 o 09:53, Hary86 napisał:

@smola 2,8kg? To tam czuć cokolwiek poza tym mango?

Przecież napisałem, że wyszła multiwitamina 😁 Czuć banana i mango.

Link to comment
Share on other sites

Koledzy czy drożdże Us-05 jakoś wolniej startują? Do tej pory używałem tylko S 04, mam stresa bo właśnie minęły 33 godziny od zadania drozdzy a w fermentorze się chyba nic nie dzieje. Piany brak. Przy ściankach może wydobywa się ciut bombelków. 

Drożdże uwodnione w 28 stopniach, przez ok pół godziny zbiłem temp. do 19 stopni. Zadałem do brzeczki o tej samej tem. Wpakowałem do lodowy gdzie w 2,5 h zeszło do 15,5 stopnia. Po 20 godz. Podniosłem temp 16,5 stopnia ale nie widzę większej zmiany. Mam jeszcze jedną paczkę, zadać? 

Link to comment
Share on other sites

Nie napisałeś ile litrów i jakie BLG, ale US-05 już tak mają że nie śpieszy im się ze startem. U mnie na ogół trzeba odczekać blisko 2 dni, aż pojawią się jakieś widoczne oznaki fermentacji. 

Link to comment
Share on other sites

4 minuty temu, Hary86 napisał:

Nie napisałeś ile litrów i jakie BLG, ale US-05 już tak mają że nie śpieszy im się ze startem. U mnie na ogół trzeba odczekać blisko 2 dni, aż pojawią się jakieś widoczne oznaki fermentacji. 

18litrow 13 blg. 

Przy uwadnianiu mi się trochę dziwne wydawały. Nie bardzo się pianka zrobiła po wierzchu, ale też nie wszystkie opadły na dno. Pierwszy raz używałem tego szczepu uznałem że ten typ tak ma. Czy jak bym pobrał próbkę do refraktometru to przy pracy drozdzy będzie widoczny jakiś spadek blg czy za wcześnie? 

 

Link to comment
Share on other sites

Jedna saszetka spokojnie wystarczy na takie parametry. Nic nie pobieraj i nie sprawdzaj, daj im jeszcze dzień i na pewno wystartują.

 

Link to comment
Share on other sites

19 godzin temu, INTseed napisał:

Jeszcze nie dopadłem. Będę próbował ;)

Zapomnij, przecież to promocja sprzed miesiąca. Byłem w Lidlu po pracy w dzień w którym ta promocja wchodziła i ledwo udało się kupić dwa ostatnie opakowania. Ta suska schodzi na pniu, jeśli w jakimś Lidlu jeszcze się zachowało jakieś opakowanie to będzie cud.

Link to comment
Share on other sites

19 godzin temu, Hary86 napisał:

Jedna saszetka spokojnie wystarczy na takie parametry. Nic nie pobieraj i nie sprawdzaj, daj im jeszcze dzień i na pewno wystartują.

 

Ruszyły ale zajęło im to trochę ponad 50 godzin. Ona tak zawsze mają czy ja coś źle zrobiłem? 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.