arTii Posted June 30, 2020 Share Posted June 30, 2020 A może po prostu w zamrażarce zamróź trochę butlek z wodą i wkładaj do lodówki sukcesywnie. Utrzymasz w lodówce temperaturę i wszystko co w niej jest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MEN3L Posted June 30, 2020 Share Posted June 30, 2020 C l7noDzień dobry piwowarzy. Po kilkudziesięciu warkach górniachow nadszedł czas na pierwszego dolniaka - Porter 20blg. Nurtuje mnie kwestia drożdży, nigdy wcześniej nie używałem drożdży płynnych, a padło na FM31 Bawarska dolina. Czy przed zadaniem drożdży mam z nich robić jakiś starter czy po prostu wlać zawartość do fermentora? W planie mam ~25l piwa i kupione 2 fiolki drożdży. Niestety nie mam czasu żeby robić jakieś lekkie piwa dla pozyskania gęstwy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anatom Posted June 30, 2020 Share Posted June 30, 2020 Potrzebujesz ok 750 mld komórek czyli jakieś 10 w miarę świeżych fiolek😀. Zrób starter dwustopniowy: 1 fiolka w litrze, później zdekantuj i gęstwę zadaj do drugiego stopnia ok 3 litrów. Jeśli chcesz wykorzystać dwie fiolki na raz to zrób z obu starter 3 litrowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sobieslaw Posted June 30, 2020 Share Posted June 30, 2020 Pytanie z serii mniej typowych... gdzie zutylizować termometr piwowarski Alla France, ten z czerwonym płynem -20..100°C? Spadł na ziemię, widać rysę na szkle. Choć się nie rozlał, to pokazuje głupoty, 50 stopni w zimnej wodzie, w gotującej chce wyjść poza skalę. Piszą w różnych miejscach, że tam jest "czerwony alkohol", zamiast rtęci, cokolwiek to jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted June 30, 2020 Share Posted June 30, 2020 Rtęć ma metaliczny kolor, czerwony to alkohol, możesz śmiało wyrzucić do zmieszanych. sobieslaw 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted July 1, 2020 Share Posted July 1, 2020 Rtęciowe zostały zdjęte ze sprzedaży w 2009 dyrektywą PE. sobieslaw 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sobieslaw Posted July 2, 2020 Share Posted July 2, 2020 11 godzin temu, smola napisał: Rtęciowe zostały zdjęte ze sprzedaży w 2009 dyrektywą PE. A powiedzmy, gdyby ten Alla France pękł w brzeczce... Skoro jest to alkohol, to piwo dalej można dokończyć? Czy lepiej wylać? Zakładając, że nie dostało się szkło, tylko sam alkohol. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted July 2, 2020 Share Posted July 2, 2020 Tu jest wątek sobieslaw 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
advisorylyrics Posted July 3, 2020 Share Posted July 3, 2020 (edited) Przy rozlewie zapowietrza/napowietrza mi się piwko w zaworku grawitacyjnym (wir z bąbelkami) jak mogę to zniwelować ? Edited July 3, 2020 by advisorylyrics Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted July 3, 2020 Share Posted July 3, 2020 Przy rozlewie zapowietrza/napowietrza mi się piwko w zaworku grawitacyjnym (wir z bąbelkami) jak mogę to zniwelować ?Zmienić zaworek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted July 5, 2020 Share Posted July 5, 2020 W dniu 30.06.2020 o 00:06, smola napisał: 😀 tak podjarany byłem, że źle wynik odczytałem z balingometra Edytowane Wtorek o 00:23 przez smola Czy BLG na tym zdjęciu to 13,5? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sihox Posted July 6, 2020 Share Posted July 6, 2020 8 godzin temu, smola napisał: Czy BLG na tym zdjęciu to 13,5? Nie. Nie widać jaka to skala. Najbardziej pasuje SG ale wynik 1.135 to około 31BLG. Zatem oceń sam czy jest prawdopodobny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted July 6, 2020 Share Posted July 6, 2020 (edited) Godzinę temu, sihox napisał: Nie. Nie widać jaka to skala. Najbardziej pasuje SG ale wynik 1.135 to około 31BLG. Zatem oceń sam czy jest prawdopodobny Approximate sugar Grammes per Litre. Znalazłem, po przeliczeniu wychodzi 12,4 BLG. Pytanko, czy drożdże w-34/70 mogę zadać do brzeczki o temp 8°C po uprzednim uwodnieniu w temp wody 23°C? Edited July 6, 2020 by smola Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zasada Posted July 6, 2020 Share Posted July 6, 2020 18 minut temu, smola napisał: czy drożdże w-34/70 mogę zadać do brzeczki o temp 8°C po uprzednim uwodnieniu w temp wody 23°C? Uwodnione drożdże powinieneś schładzać przez powolne dodawanie schłodzonej brzeczki. Nie pamiętam ile stopni na minutę to być powinno, ale na forum znajdziesz to na bank. smola 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted July 6, 2020 Share Posted July 6, 2020 Jaka temp. fermentacji będzie właściwsza dla drożdży W-37/70, 8°C czy 12°C. W wielu postach są różnie podawane. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sobieslaw Posted July 6, 2020 Share Posted July 6, 2020 (edited) 22 minuty temu, smola napisał: Jaka temp. fermentacji będzie właściwsza dla drożdży W-37/70, 8°C czy 12°C. W wielu postach są różnie podawane. Ja zrobiłem w 8°C i lager wyszedł super. Ale będę próbował z wyższymi temperaturami, bo opinie są, że te drożdże i w dużo wyższych temperaturach dają czysty profil, a szybciej się uporają. Genus Brewing mówią nawet o 18°C i wyżej, jeśli mnie pamięć nie myli (EDIT: 21°C i "stays perfectly clean for the most part") Ja uwadniałem 2 paczki na 21 l w 25°C i po 30 minutach od razu wlałem do brzeczki 8°C. Choć przy tej temperaturze i 12°BLG producent zaleca zwiększyć jeszcze dawkę... Edited July 6, 2020 by sobieslaw smola 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted July 6, 2020 Share Posted July 6, 2020 (edited) Godzinę temu, smola napisał: Jaka temp. fermentacji będzie właściwsza dla drożdży W-37/70, 8°C czy 12°C. W wielu postach są różnie podawane. Jeśli masz wybór, to lepiej 12°C. Chodzi Ci o Saflager W-34-70, tak? Producent podaje dla nich temp. 12 - 15 °C (co mi się wydaje trochę przeszacowane) https://fermentis.com/en/fermentation-solutions/you-create-beer/saflager-w-3470/, ja z powodzeniem stosowałem je w temp 12 - 13 °C. Edit: Pierwotnie zamiast temperatury fermentacji zalecanej dla drożdży podałem temperaturę zalecaną do rehydratacji. Edited July 6, 2020 by TomX smola 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted July 6, 2020 Share Posted July 6, 2020 Tak, dokładnie o te. Ok idę przestawić temperaturę by było 12°C. Dzięki Wam za szybkie odpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted July 6, 2020 Share Posted July 6, 2020 42 minuty temu, smola napisał: Jaka temp. fermentacji będzie właściwsza dla drożdży W-37/70, 8°C czy 12°C. W wielu postach są różnie podawane. Temperatura otoczenia, czy fermentacji? Domyślam się, że otoczenia - jeśli tak, to osobiście zacząłbym w 8 i przeniósł do 12 po tygodniu-dwóch (w zależności od ekstraktu). 22 minuty temu, TomX napisał: Jeśli masz wybór, to lepiej 12°C. Chodzi Ci o Saflager W-34-70, tak? Producent podaje dla nich temp. 15 - 25 °C (co mi się wydaje trochę przeszacowane) https://fermentis.com/en/fermentation-solutions/you-create-beer/saflager-w-3470/, ja z powodzeniem stosowałem je w temp 12 - 13 °C. 15-25 to temperatura uwadniania, fermentacji niby 12-15, ale w 12+ mogą już dać trochę estrów. TomX 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted July 6, 2020 Share Posted July 6, 2020 (edited) 2 minuty temu, punix napisał: Domyślam się, że otoczenia Nie, to temp. fermentacji. Aktualna to 11°C. 3 minuty temu, punix napisał: osobiście zacząłbym w 8 i przeniósł do 12 po tygodniu-dwóch (w zależności od ekstraktu). Więc zostawić te 12* i tak trzymać do końca? Plan miałem aby po 2 tygodniach podnieść do 15* na 3 - 4 dni i potem zejść na 8*, a na koniec, gdy BLG będzie stałe, tydzień przetrzymać w 2* - 4°C przed rozlewem. Edited July 6, 2020 by smola Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomX Posted July 6, 2020 Share Posted July 6, 2020 15 minut temu, punix napisał: Temperatura otoczenia, czy fermentacji? Domyślam się, że otoczenia - jeśli tak, to osobiście zacząłbym w 8 i przeniósł do 12 po tygodniu-dwóch (w zależności od ekstraktu). 15-25 to temperatura uwadniania, fermentacji niby 12-15, ale w 12+ mogą już dać trochę estrów. 100% Racji, mój błąd. Na szybko spojrzałem na stronę producenta i przepisałem pierwszy zakres temperatur który wpadł mi w oko. Zasugerowałem się też tym, że piłem kiedyś piwa z eksperymentu kolegi - "pils" zadany W34/70 i drugie pół tej samej warki zadane US-05, fermentowane oba w 21°C. Ten na W-34/70 i tak był czystszy w smaku i po prostu lepszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted July 6, 2020 Share Posted July 6, 2020 20 minut temu, smola napisał: Więc zostawić te 12* i tak trzymać do końca? Plan miałem aby po 2 tygodniach podnieść do 15* na 3 - 4 dni i potem zejść na 8*, a na koniec, gdy BLG będzie stałe, tydzień przetrzymać w 2* - 4°C przed rozlewem. @TomX powiedz proszę, czy ten schemat, który sobie założyłem jest poprawny, czy coś zmienić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
punix Posted July 6, 2020 Share Posted July 6, 2020 (edited) 1 godzinę temu, smola napisał: Nie, to temp. fermentacji. Aktualna to 11°C. Więc zostawić te 12* i tak trzymać do końca? Plan miałem aby po 2 tygodniach podnieść do 15* na 3 - 4 dni i potem zejść na 8*, a na koniec, gdy BLG będzie stałe, tydzień przetrzymać w 2* - 4°C przed rozlewem. Jeśli już zacząłeś w 12, to nie obniżałbym. Plan wygląda nieźle, choć niespecjalnie widzę sens schodzenia na 8 stopni po przerwie diacetylowej - tam powinny dojeść taką "ostatnią końcówkę". Zejście o 7° na pewno nie pobudzi ich do pracy. Z 15 raczej schodziłbym do tych 2-4°, gdy nie będzie spadać blg. 1 godzinę temu, TomX napisał: 100% Racji, mój błąd. Na szybko spojrzałem na stronę producenta i przepisałem pierwszy zakres temperatur który wpadł mi w oko. Zasugerowałem się też tym, że piłem kiedyś piwa z eksperymentu kolegi - "pils" zadany W34/70 i drugie pół tej samej warki zadane US-05, fermentowane oba w 21°C. Ten na W-34/70 i tak był czystszy w smaku i po prostu lepszy. Ciekawy eksperyment - też kiedyś chciałem zrobić kilka litrów z wysłodków na lagerowych drożdżach w temperaturze otoczenia, ale jak na razie jeszcze się nie zebrałem Edited July 6, 2020 by punix Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted July 7, 2020 Share Posted July 7, 2020 Czy normalnym jest, że drożdże w-34/70 po 12h nie wytwarzają piany? Fermentacja powoli się zaczyna, gdyż w rurce są już nierówne poziomy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jancewicz Posted July 7, 2020 Share Posted July 7, 2020 9 minut temu, smola napisał: Czy normalnym jest, że drożdże w-34/70 po 12h nie wytwarzają piany? Fermentacja powoli się zaczyna, gdyż w rurce są już nierówne poziomy. Po 12h to często w górniakach nie widać jeszcze oznak fermentacji. Spokojnie, tym bardziej, że już powoli coś się zaczyna. smola 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.