Jump to content
gawo74

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

Recommended Posts

OK dzięki, bo właśnie gdzieś było napisane żeby Pale Ale za długo nie trzymać na burzliwej, gdzieś, że to nie ma znaczenia i już się pogubiłem. Chmielenie na zimno w planie stąd cicha.

Share this post


Link to post
Share on other sites

witam mam pytanko   przeciąga mi sie strasznie fermentacja pilsa  teoretycznie od 2 tyg   blg nie spada    ale jak otworzę wiaderko to wali  lekko gazem po nosie i  jeszcze trochę piany

jest.  Powiedzcie mi  czy butelkować to skoro blg stoi   czy   nie ryzykować ???

Share this post


Link to post
Share on other sites
witam mam pytanko   przeciąga mi sie strasznie fermentacja pilsa  teoretycznie od 2 tyg   blg nie spada    ale jak otworzę wiaderko to wali  lekko gazem po nosie i  jeszcze trochę piany
jest.  Powiedzcie mi  czy butelkować to skoro blg stoi   czy   nie ryzykować ???
Jakie drożdże? Jaka temperatura fermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wali po nosie, bo nad piwem utrzymuje się poduszka CO2, które jest cięższe od powietrza. Drobna piana po fermentacji tez może się długo utrzymywać.

 

Butelkuj jak nie spada albo lageruj jeszcze w tym samym wiadrze lub po przelaniu do innego.

 

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam.

Szukam informacji nt. przygotowania skórki pomarańczy i cytryny do wita. Jak przygotowujecie skórki przed zadaniem - parzenie ? mycie?.

Ile mniej więcej z jednego owocu daje się zeskrobać?  Chcę dzisiaj zeskrobać na tarce świeżą skórkę można ją zamrozić bo nie wiem czy jutro uda się warzenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
14 minut temu, WojtekGaaD napisał:

Szukam informacji nt. przygotowania skórki pomarańczy i cytryny do wita.

Umyj porządnie owoce w ciepłej/gorącej wodzie. Można też wyszorować, tak aby pozbyć się tego wosku z zewnątrz. Potem już tylko tarka i starty urobek do kotła. Ja bym nie mroził, owoce mogą poczekać w lodówce. Skórkę spokojnie przygotujesz jak już brzeczka będzie wrzała. A ile skórki z owocu to wprost zależy od wielkości owoców i grubości skórki na nich.

Edited by Mibor

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, WojtekGaaD napisał:

Dzięki. Pytam o mrożenie bo małżonka nalega abym zabrał sobie te skórki bo chce wyciskać sok. 😀

To zetrzyj i zasyp cukrem w jakimś pojemniku, czy słoiku.Spokojnie tak przetrzymasz do warzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 godzin temu, INTseed napisał:
14 godzin temu, Mario23 napisał:
witam mam pytanko   przeciąga mi sie strasznie fermentacja pilsa  teoretycznie od 2 tyg   blg nie spada    ale jak otworzę wiaderko to wali  lekko gazem po nosie i  jeszcze trochę piany
jest.  Powiedzcie mi  czy butelkować to skoro blg stoi   czy   nie ryzykować ???

Jakie drożdże? Jaka temperatura fermentacji?

 

Drożdże a raczej gęstwa   W-34/70   przez jakieś   5 tyg  fermentowało sie w 6.5 st a teraz z 4 tyg juz w 8st

Share this post


Link to post
Share on other sites
 
Drożdże a raczej gęstwa   W-34/70   przez jakieś   5 tyg  fermentowało sie w 6.5 st a teraz z 4 tyg juz w 8st
Ale te drożdże katujesz ;) Jest różnica między burzliwą w 6.5C a np.10C W tych co ty nie robiłem. U mnie 8C burzliwa pod koniec 13C.
Po miesiącu butelkowałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A tak z ciekawości zostało mi po ostatnim warzeniu po 90 gram chmielu Citra Amarillo Wai-Iti i Motueka. Ogólnie rzecz biorąc mam w fermentorze 21 litrów piwa. Zastanawiam się czy wszystko wrzucić na chmielenie na zimno, bo następną warke nie wiem kiedy będę warzyć, a nie chce tych pootwieranych chmieli nie wiadomo ile trzymać w lodówce. Czy taka ilość chmielu na zimno w takiej mieszance może negatywnie wpłynąć na piwo czy to będzie dobra decyzja? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Mszewski napisał:

A tak z ciekawości zostało mi po ostatnim warzeniu po 90 gram chmielu Citra Amarillo Wai-Iti i Motueka. Ogólnie rzecz biorąc mam w fermentorze 21 litrów piwa. Zastanawiam się czy wszystko wrzucić na chmielenie na zimno, bo następną warke nie wiem kiedy będę warzyć, a nie chce tych pootwieranych chmieli nie wiadomo ile trzymać w lodówce. Czy taka ilość chmielu na zimno w takiej mieszance może negatywnie wpłynąć na piwo czy to będzie dobra decyzja? 

 

360g, obstawiam, że na 20l warkę? Będziesz miał dużo więcej strat - chmieliny swoje wciągną, a aromat raczej nie będzie zauważalnie lepszy, niż gdybyś sypnął 1/3 z tego.

Chmiel możesz spokojnie włożyć w woreczki strunowe i do zamrażarki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, INTseed napisał:

Jest może kalkulator który obliczy jaka temperatura będzie po dodaniu wody 14l o temperaturze 2C i wody z ekstraktem nachmielonym 6l 100C?

PPPP do ściągnięcia z forum. Choć nie uwzględnia różnicy w cieple właściwym wody i brzeczki. Ale to nie powinna być znacząca różnica.

Edited by koholet

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bawił się ktoś w mini mini warki po ok. 0,5l? Nie chciało mi się odzyskiwać 1l brzeczki po chmieleniu, ale szkoda mi też było wyrzucić. Przelałem do garnka na 15 minut, zlałem do słoika to co było w miarę czyste, dodałem łyżkę półrocznej gęstwy z lodówki i postawiłem w ciepłym miejscu. Wydaje mi się, że super opcja dla kogoś początkującego, żeby sprawdzić różnice w temperaturze/rodzaju drożdży na smak, czy też poziom odfermentowania różnych drożdży. Taki np. Saison po 24h smakuje jak gorzko-słodki soczek pomarańczowy i zdążył odfermentować o 5 BLG :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...