Jump to content
gawo74

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

Recommended Posts

20 minut temu, Michał Wojas napisał:

Używałem gotowego nachmielonego ekstraktu.

Nauczysz się, że klarowanie piwa nie powoduje specjalnie piwa cicha, burzliwa fermentacja. Ma to wpływ ale głównie odpowiednie drożdze oraz ilość białek w brzeczce. Jeśli robisz z brewkitów to póki co się tym nie przejmuj, najważniejsza jest fermentacja. Nie ucieknie Ci temperatura to piwko będzie git. Jeśli nie chmielisz na zimno i nie potrzebujesz gęstwy to faktycznie często jest zbędna cicha. Ja natomiast fermentując w 12stC, brzeczka ma 15stC i czasami takie 0,5BLG nie dofermentowało. Przy przelaniu na cichą dojada te 0,5BLG po zastrzyku tlenu (co jak wspominałem też szkodzi  piwu) i od tego czasu nie mam problemów z przegazowaniem po jakimś dłuższym czasie. Każdy robi jak uważa, to są niuanse. Prowadź dobrze fermentacje i nie zlewaj za szybko piwa i wszystko będzie dobrze :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 godzin temu, Michał Wojas napisał:

 

Nawet jeżeli przez 3 dni się taki utrzymywał?

Jeśli nie zadbasz o odpowiednie warunki fermentacji (odpowiednia ilość drożdży, ich jakość, temperatury, itp.) to mogą Ci się wszelkie cuda dziać, włącznie z tymczasowym zatrzymaniem fermentacji i wznowieniem po jakimś czasie. A 5.3Blg ekstraktu końcowego wskazuje na to, że coś było nie tak, bo to jest zdecydowanie za dużo jak na IPA. Chyba, że wyszła Ci Imperialna IPA i nie zdajesz sobie z tego sprawy, bo nie mierzyłeś ekstraktu początkowego (co jest absolutną podstawą). Polecam przeczytać sobie ten poradnik: http://www.beerfreak.pl/dekalog-fermentacji-piwa-domowego/

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Michał Wojas napisał:

Drożdże miałem B5

odfermentowanie: 70-75%

Godzinę temu, Michał Wojas napisał:

Używałem gotowego nachmielonego ekstraktu.

Napisz ile dałeś wszystkich ekstraktów i cukrów i ile wyszło Ci litrów brzeczki nastawnej. Na tej podstawie dość łatwo policzyć ile było blg na początku. Czy to było bliżej 12 czy bliżej 19. Wtedy będziesz też wiedział czy masz się bać granatów :)  

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, anatom napisał:

odfermentowanie: 70-75%

Napisz ile dałeś wszystkich ekstraktów i cukrów i ile wyszło Ci litrów brzeczki nastawnej. Na tej podstawie dość łatwo policzyć ile było blg na początku. Czy to było bliżej 12 czy bliżej 19. Wtedy będziesz też wiedział czy masz się bać granatów :)  

 

Malt Extract Light 1,7kg (co niby jest napisane, że odpowiada 1-1,5kg cukru)

Better Brew IPA

23L

PS. 12 BLG miałem po 1,5 dnia mocnej fermentacji

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czym mierzone te 5,3? Masz taki dokładny spławik czy refraktometr? W tym drugim przypadku - przeliczyłeś?

 

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, mrmrooz napisał:

Czym mierzone te 5,3? Masz taki dokładny spławik czy refraktometr? W tym drugim przypadku - przeliczyłeś?

 

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

 

Określam na spławiku taką wartość.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 23.03.2020 o 20:50, x1d napisał:

To tzw herbatka. Plusem jest odkażenie chmielu.

Jeżeli nie zbierasz gęstwy, to spokojnie możesz chmielić bez przelewania.

Kontynuując wątek, co konkretnie przeszkadza w zbieraniu drożdży? Faktycznie gęstwa po herbatce z brewkitu była widocznie zanieczyszczona chmielem, ale ostatnim piwie wrzuciłem granulat do woreczków, które używałem kiedyś do parzenia rooibosa/greenbosha/honeybusha (http://pl.aliexpress.com/item/4000753075432.html) i gęstwa wygląda zupełnie inaczej. Zero widocznych zanieczyszczeń z chmielu, ładna, jednolicie kremowa. Nic widocznego nie przedostało się z woreczków (każdą porcję granulatu pakowałem do dwóch woreczków), więc zebrałem gęstwę, ale jeśli w tym przypadku istotne jest to czego nie widać to ją wyrzucę.

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minuty temu, primordial napisał:

Kontynuując wątek, co konkretnie przeszkadza w zbieraniu drożdży? Faktycznie gęstwa po herbatce z brewkitu była widocznie zanieczyszczona chmielem, ale ostatnim piwie wrzuciłem granulat do woreczków, które używałem kiedyś do parzenia rooibosa/greenbosha/honeybusha (http://pl.aliexpress.com/item/4000753075432.html) i gęstwa wygląda zupełnie inaczej. Zero widocznych zanieczyszczeń z chmielu, ładna, jednolicie kremowa. Nic widocznego nie przedostało się z woreczków (każdą porcję granulatu pakowałem do dwóch woreczków), więc zebrałem gęstwę, ale jeśli w tym przypadku istotne jest to czego nie widać to ją wyrzucę.

Przeszkadzają chmieliny, ale jeśli chmielisz w woreczkach, to nie ma problemu.

Możesz zbierać gęstwę nawet wymieszaną z chmielinami, tyle że może być je czuć w kolejnym piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Michał Wojas napisał:

Jaki ekstrakt początkowy (BLG) powinienem mieć dla  Australian Pale Ale ( i od razu czy mam dolać wody jak mam za duży)?

Jak to APA na australijskich chmielach to ok 11-15 BLG. Widełki spore, więc inaczej nachmielisz 11, a inaczej 15. Skąd masz przepis?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, Gawron napisał:

Jak to APA na australijskich chmielach to ok 11-15 BLG. Widełki spore, więc inaczej nachmielisz 11, a inaczej 15. Skąd masz przepis?

 

Gotowiec - Coopers + Ekstrakt słodowy malt pilzeński 1,7kg

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, Michał Wojas napisał:

 

Gotowiec - Coopers + Ekstrakt słodowy malt pilzeński 1,7kg

To ja bym w 13 blg celował.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Gawron napisał:

To ja bym w 13 blg celował.

Dzięki :)

 

Na instrukcji mam napisane by zadać drożdże do nastawu w temp 21-27st. A ferment 21st. To jest ok dla tego stylu, bo tu było sporo opinii że to za dużo (choć w sumie do IPA to było).

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, Michał Wojas napisał:

temp 21-27st. A ferment 21st.

Za dużo. Brzeczkę schłodź do 16 i wtedy zadaj drożdże i trzymaj w miarę możliwości ok 18 stopni. Jak piana zacznie opadać to podnieś do ok 20-22. Lepiej zadać drożdże następnego dnia do dobrze schłodzonej brzeczki niż od razu do za ciepłej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam 

Panowie wczoraj nastawiłem piwo na us05, dzisiaj zaczęło bulkać z rurki ale na spodzie zrobił się dziwny osad w postaci jakichś skrzepów? Nie wiem czy to normalnie czy coś nie tak. Te skrzepy są na całym dnie fermentora, niektóre dość spore wielości ok 5-8 cm. Temperatura brzeczki to ok 14,8'c , temp otoczenia ok 16.

Nigdy jeszcze mi się tak nie stało, chyba że to przez mech irlandzki ? Używałem go pierwszy raz.  Tylko dziwi mnie to że piana na wierzchu jest dość mała jak na drożdże górnej fermentacji.

IMG_20200501_182703.jpg

IMG_20200501_183344.jpg

IMG_20200501_182509.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

US-05 nie pienią się aż tak intensywnie jak S-04, chociaż równie często zdarzało mi się że trochę piany wyszło na pokrywę fermentatora. Po 7-14 dniach od zadania drożdży/rozpoczęcia fermentacji sprawdź piwo ile ma BLG, powinno być zgodne z oczekiwaniami. Bulkanie w rurce nie jest też wyznacznikiem, bo na 5 moich fermentatorów, 2 bulkają tylko na burzliwej i do tego ich używam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, gr000by napisał:

US-05 nie pienią się aż tak intensywnie jak S-04, chociaż równie często zdarzało mi się że trochę piany wyszło na pokrywę fermentatora. Po 7-14 dniach od zadania drożdży/rozpoczęcia fermentacji sprawdź piwo ile ma BLG, powinno być zgodne z oczekiwaniami. Bulkanie w rurce nie jest też wyznacznikiem, bo na 5 moich fermentatorów, 2 bulkają tylko na burzliwej i do tego ich używam.

A co z tym dziwnym osadem na zdjęciach ? To normalne ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, Sumikk napisał:

A co z tym dziwnym osadem na zdjęciach ? To normalne ?

 

Drożdże dawałeś suche czy gęstwę? Nie zassałeś jakichś osadów z gara do fermentora?

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minuty temu, punix napisał:

Drożdże dawałeś suche czy gęstwę? Nie zassałeś jakichś osadów z gara do fermentora?

Suche drożdże rehydratyzowane. Brzeczka była czysta, nie było w niej nic, trochę mętna tylko.

3 minuty temu, sobieslaw napisał:

Fermentacja raczej wygląda brzydko z reguły

 

No podobnie wyglądają te 'grudki'. Ale czy to normalne ? Część leży na spodzie i później powoli unoszą się do góry xd pierwszy raz się z tym spotkałem dlatego pytam 😄

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, Sumikk napisał:

Suche drożdże rehydratyzowane. Brzeczka była czysta, nie było w niej nic, trochę mętna tylko.

No podobnie wyglądają te 'grudki'. Ale czy to normalne ? Część leży na spodzie i później powoli unoszą się do góry xd pierwszy raz się z tym spotkałem dlatego pytam 😄

 

Nie przejmowałbym się tym zupełnie :) Przy gęstwie często się tak zdarza, przy nowych drożdżach - cóż, może za rzadko oglądam brzeczkę podczas fermentacji ;)  Obstawiałem drożdże albo osady białkowe, skoro mówisz, że osadów nie było - to pewnie drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, Sumikk napisał:

A co z tym dziwnym osadem na zdjęciach ? To normalne ?

Często się tak dzieje po zastosowaniu mchu, nie przejmuj się z tego powodu piwo się nie zepsuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam takie zbitki na dnie zazwyczaj przy zastosowaniu świeżych drożdży z paczki (rehydratyzacja nic nie zmienia). Osadu zdarza się więcej przy nieco za małej ilości drożdży w stosunku do właściwej ilości dla danej warki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy tak wygląda śrutowany słód?

20200501_145822.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.