Jump to content

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


Recommended Posts

  • Replies 11.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Co do pomocy - w lipcu z pewnością będę miał czas, zatem jestem chętny.   Co do tematu - nie jest to proste zagadnienie i nie ma idealnych rozwiązań. To, co uwielbiam w serwisie piwo.org to to, że o

Masz czas na warzenie, a nie masz 20 minut aby uwodnić drożdże ? Bez komentarza. Poczutaj dobrze forum leniu a nie czekaj aż wszystko na tacy dostaniesz, bo te pytania które zadajesz to podstawy. Bez

Mam trochę czasu w tą mroźną niedzielę to sobie popiszę.   Temat wody nie jest taki prosty, trzeba by być chemikiem żeby to dobrze ogarniać i opisać (ja nie jestem). Jeśli jest na sali chemi

Posted Images

Wrócę sobie do tematu domowego chłodzenia :D

Będę robił piwo z ekstraktów (APA) z samodzielnym chmieleniem i stoję przed wyzwaniem schłodzenia brzeczki. Mam dwa wyjścia.

a) Wystawić gar na dwór na noc i mieć nadzieję, że nie złapie żadnego syfu (stary garnek emaliowany, niestety pokrywa nie leży idealnie - jak ją docisnę to powiedzmy, że jest ok).

b) Schłodzić całość dodatkiem lodu.

 

I w przypadku b) znalazłem sobie kalkulator (próby samodzielnego wyliczenia mi nie wyszły, pozdrawiam, inżynier) - http://www.onlineconversion.com/mixing_water.htm

Wpisałem 8kg brzeczki o temp. 100 stopni i 6 kilo lodu o temperaturze -11 stopni (zmierzyłem temp. kostek lodu :D) i 9 kilo wody o temperaturze 19 stopni (tyle mam w sypialni). Ta woda to na uzupełnienie i w sumie wiele nie zmienia. Powinno to dać ok. 18.5 stopnia więc w sumie bardzo super, można od razu dodać drożdże. Wahania będą, ale wydaje mi się, że to najlepsze wyjście w mojej sytuacji. Rodzi się dwa pytania.

 

a) czy ilość brzeczki, którą będę nachmielał, ma duże znaczenie? Mam dwie puszki esktraktu łącznie 3,4kg i 1kg polepszacza - więc te 5l wody w tej całej mieszanie powinno mi akurat dać jakoś 8 litrów brzeczki. Czy lepiej rozpuścić w większej ilości wody?

b) Jak już zagotuję i będę dodawał lód, czy lepiej wychładzać to stopniowo, czy wrzucić całość lodu na raz, byle szybko zeszło?

 

 

 

Link to post
Share on other sites

@zel

Gara na zewnątrz chyba bym nie wystawiał. Lód będziesz miał "czysty"? Jeśli tak to śmiało możesz po gotowaniu dodać. Ja chłodzę tak, że po gotowaniu (ok. 10l gęstej brzeczki) dodaję 10-12l schłodzonej wody źródlanej już do fermentora. Potem wstawiam szczelnie zamknięty albo do wanny z zimną wodą albo na zewnątrz jeśli jest zimno.

Kolejna sprawa: 3,4kg ekstraktu + polepszacz w 5l to będzie masakra, za gęsto, może się przypalić i chmielenie będzie mniej efektywne. Albo gotuj to w większej ilości wody albo gotuj chmiel tylko z jednym ekstraktem a resztę dodaj na sam koniec. 

Link to post
Share on other sites
Wrócę sobie do tematu domowego chłodzenia
Będę robił piwo z ekstraktów (APA) z samodzielnym chmieleniem i stoję przed wyzwaniem schłodzenia brzeczki. Mam dwa wyjścia.
a) Wystawić gar na dwór na noc i mieć nadzieję, że nie złapie żadnego syfu (stary garnek emaliowany, niestety pokrywa nie leży idealnie - jak ją docisnę to powiedzmy, że jest ok).
b) Schłodzić całość dodatkiem lodu.
 
I w przypadku b) znalazłem sobie kalkulator (próby samodzielnego wyliczenia mi nie wyszły, pozdrawiam, inżynier) - http://www.onlineconversion.com/mixing_water.htm
Wpisałem 8kg brzeczki o temp. 100 stopni i 6 kilo lodu o temperaturze -11 stopni (zmierzyłem temp. kostek lodu :D) i 9 kilo wody o temperaturze 19 stopni (tyle mam w sypialni). Ta woda to na uzupełnienie i w sumie wiele nie zmienia. Powinno to dać ok. 18.5 stopnia więc w sumie bardzo super, można od razu dodać drożdże. Wahania będą, ale wydaje mi się, że to najlepsze wyjście w mojej sytuacji. Rodzi się dwa pytania.
 
a) czy ilość brzeczki, którą będę nachmielał, ma duże znaczenie? Mam dwie puszki esktraktu łącznie 3,4kg i 1kg polepszacza - więc te 5l wody w tej całej mieszanie powinno mi akurat dać jakoś 8 litrów brzeczki. Czy lepiej rozpuścić w większej ilości wody?
b) Jak już zagotuję i będę dodawał lód, czy lepiej wychładzać to stopniowo, czy wrzucić całość lodu na raz, byle szybko zeszło?
 
 
 
Ja po gotowaniu zamykam pokrywke i na balkon. Rano zadaje drożdze. Minus goryczka jest bardziej ściągająca. Teraz testuje dodawanie chmielu na koniec gotowania i na balkon. Po 1h wyciągam worek z chmielem. Infekcji nigdy nie miałem. Ja bym wystawił na balkon jeśli wszystko gotujesz. Pokrywke uchyl pod kątem jak będziesz gotował aby też się zdezynfekowała.
Link to post
Share on other sites
19 minut temu, primordial napisał:

Co masz na myśli z tym czystym? Bo w sumie faktycznie można by wrzucić półtorej litrowe kosteczki lodu wycięte z petów 😉

 

Chodzi o to, żeby to nie była "po prostu zamrożona woda", ale przynajmniej gotowana kilkanaście minut i zamrożona woda. W ideale, tyndalizowana, ale to już raczej nadmierna ostrożność.

Link to post
Share on other sites

Butle źródlanej kupię :) Poprzedniemu piwo się nic nie stało z 15l wody z butli, jak ją zamrożę a potem jeszcze dodatkowo potraktuję gorącą brzeczką, to będzie ok :)

Dzięki za info z brzeczką - to dość cenna rada :) Dorzucę chyba butlę lodu w zamian za dodatkową wodę w garze.

Link to post
Share on other sites
W dniu 18.04.2020 o 21:12, Szymek_13 napisał:

1. ... Myślę, że zbyt częste podnoszenie pokrywki też wpływało negatywnie spadek temperatury. Czytałem, że sporo osób zagrzewa do danej temperatury i zupełnie zostawia, nie wiem co lepsze - taki stabilny spadek temperatury czy takie wahania jakie ja dziś realizowałem ;)

2. Co do tego woreczka, kłopotliwe było wyławianie go i dosypywanie tam chmielu. A koniec końców i tak na dnie były chmieliny. Chmieliłem tylko na gorąco.

1. Czasami niektórzy używają lodówek turystycznych - lepiej trzymają temperaturę niż garnek. Wtedy  można rzadziej sprawdzać temperaturę. Ale w garnku łatwiej podgrzać.

2. Wrzuć do gara a potem zlewając brzeczkę do fermentatora przelej ją przez ten worek - odfiltruje się i natleni. 

Link to post
Share on other sites

Gdzie IPA 3-4 miesiące? Po tym czasie w butelkach nie będziesz czuć praktycznie aromatu chmielowego. I wiesz przecież, że do lagera czy pilsa potrzebujesz temperatur fermentacji w granicach 8-12C? APA będzie najlepsza i najszybsza.

Link to post
Share on other sites
15 minut temu, Wuuu napisał:

Gdzie IPA 3-4 miesiące? Po tym czasie w butelkach nie będziesz czuć praktycznie aromatu chmielowego. I wiesz przecież, że do lagera czy pilsa potrzebujesz temperatur fermentacji w granicach 8-12C? APA będzie najlepsza i najszybsza.

Tak gdzieś czytałem, że pełnia smaku 3-4 miesiące. Ile polecasz czekać po butelkowaniu jak zrobiłem z Better Brew IPA?

 

APA - fermentacja około 18st będzie ok?

Link to post
Share on other sites

Będzie OK. A czekać tyle aż będzie Ci smakować. Nie wcześniej niż 2 tyg po zabutelkowaniu. Sprawdzaj co 5-7 dni jak piwo się zmienia i kiedy wg Ciebie jest w swoim optimum. Zostaw sobie też jedną czy dwie butelki i spróbuj za te 3-4 miesiące to zobaczysz o co mi chodziło.

Link to post
Share on other sites
9 godzin temu, krzysiek-krze napisał:

Zakupiłem gołą chłodnice zanurzeniową. Czego użyć by to podłączyć pod szybkozłącze ?

Na ali za parę złotych. Na gwint zewnętrzny nakręcić jakieś szybkozłązki do węży ogrodowych np. 

DSC_0580.JPG

Link to post
Share on other sites

Hej, Robię IPA z Better Brew, używam B5. Po półtora dnia BLG mam spadek z 6 do (co najwyżej 5,5). Woda rurce fermentacyjnej troszkę po nocy się przesunęła (nie bulgotało, zrobiłem poziom i wiem ile sięprzesunęło). 

 

Można to już butelkować, czy jednak lepiej poczekać jeszcze z dzień czy dwa?

Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Michał Wojas napisał:

Hej, Robię IPA z Better Brew, używam B5. Po półtora dnia BLG mam spadek z 6 do (co najwyżej 5,5). Woda rurce fermentacyjnej troszkę po nocy się przesunęła (nie bulgotało, zrobiłem poziom i wiem ile sięprzesunęło). 

 

Można to już butelkować, czy jednak lepiej poczekać jeszcze z dzień czy dwa?

 

Jeśli masz wątpliwości, czy blg nie spada, to zawsze lepiej poczekać, niż później sprzątać po granatach.

Link to post
Share on other sites
Hej, Robię IPA z Better Brew, używam B5. Po półtora dnia BLG mam spadek z 6 do (co najwyżej 5,5). Woda rurce fermentacyjnej troszkę po nocy się przesunęła (nie bulgotało, zrobiłem poziom i wiem ile sięprzesunęło). 
 
Można to już butelkować, czy jednak lepiej poczekać jeszcze z dzień czy dwa?
Nie napisałeś od kiedy fermentuje ci piwo i w jakiej temperaturze. 0.5 stopnia blg może być błędem temperatury. Rób zawsze test fft.
Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, INTseed napisał:
7 godzin temu, Michał Wojas napisał:
Hej, Robię IPA z Better Brew, używam B5. Po półtora dnia BLG mam spadek z 6 do (co najwyżej 5,5). Woda rurce fermentacyjnej troszkę po nocy się przesunęła (nie bulgotało, zrobiłem poziom i wiem ile sięprzesunęło). 
 
Można to już butelkować, czy jednak lepiej poczekać jeszcze z dzień czy dwa?

Nie napisałeś od kiedy fermentuje ci piwo i w jakiej temperaturze. 0.5 stopnia blg może być błędem temperatury. Rób zawsze test fft.

 

~18.5 st C. Od 18.04, godzina 1 w nocy :)

O fft pierwszy raz słyszę, następnym razem zrobię.

Edited by Michał Wojas
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.