Radinho19 2 Posted April 20, 2020 Share Posted April 20, 2020 No tak jasne że nie wprowadziłem korekty. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
zel 1 Posted April 22, 2020 Share Posted April 22, 2020 Wrócę sobie do tematu domowego chłodzenia Będę robił piwo z ekstraktów (APA) z samodzielnym chmieleniem i stoję przed wyzwaniem schłodzenia brzeczki. Mam dwa wyjścia. a) Wystawić gar na dwór na noc i mieć nadzieję, że nie złapie żadnego syfu (stary garnek emaliowany, niestety pokrywa nie leży idealnie - jak ją docisnę to powiedzmy, że jest ok). b) Schłodzić całość dodatkiem lodu. I w przypadku b) znalazłem sobie kalkulator (próby samodzielnego wyliczenia mi nie wyszły, pozdrawiam, inżynier) - http://www.onlineconversion.com/mixing_water.htm Wpisałem 8kg brzeczki o temp. 100 stopni i 6 kilo lodu o temperaturze -11 stopni (zmierzyłem temp. kostek lodu :D) i 9 kilo wody o temperaturze 19 stopni (tyle mam w sypialni). Ta woda to na uzupełnienie i w sumie wiele nie zmienia. Powinno to dać ok. 18.5 stopnia więc w sumie bardzo super, można od razu dodać drożdże. Wahania będą, ale wydaje mi się, że to najlepsze wyjście w mojej sytuacji. Rodzi się dwa pytania. a) czy ilość brzeczki, którą będę nachmielał, ma duże znaczenie? Mam dwie puszki esktraktu łącznie 3,4kg i 1kg polepszacza - więc te 5l wody w tej całej mieszanie powinno mi akurat dać jakoś 8 litrów brzeczki. Czy lepiej rozpuścić w większej ilości wody? b) Jak już zagotuję i będę dodawał lód, czy lepiej wychładzać to stopniowo, czy wrzucić całość lodu na raz, byle szybko zeszło? Quote Link to post Share on other sites
Jancewicz 244 Posted April 22, 2020 Share Posted April 22, 2020 @zel Gara na zewnątrz chyba bym nie wystawiał. Lód będziesz miał "czysty"? Jeśli tak to śmiało możesz po gotowaniu dodać. Ja chłodzę tak, że po gotowaniu (ok. 10l gęstej brzeczki) dodaję 10-12l schłodzonej wody źródlanej już do fermentora. Potem wstawiam szczelnie zamknięty albo do wanny z zimną wodą albo na zewnątrz jeśli jest zimno. Kolejna sprawa: 3,4kg ekstraktu + polepszacz w 5l to będzie masakra, za gęsto, może się przypalić i chmielenie będzie mniej efektywne. Albo gotuj to w większej ilości wody albo gotuj chmiel tylko z jednym ekstraktem a resztę dodaj na sam koniec. Quote Link to post Share on other sites
INTseed 97 Posted April 22, 2020 Share Posted April 22, 2020 Wrócę sobie do tematu domowego chłodzenia Będę robił piwo z ekstraktów (APA) z samodzielnym chmieleniem i stoję przed wyzwaniem schłodzenia brzeczki. Mam dwa wyjścia. a) Wystawić gar na dwór na noc i mieć nadzieję, że nie złapie żadnego syfu (stary garnek emaliowany, niestety pokrywa nie leży idealnie - jak ją docisnę to powiedzmy, że jest ok). b) Schłodzić całość dodatkiem lodu. I w przypadku b) znalazłem sobie kalkulator (próby samodzielnego wyliczenia mi nie wyszły, pozdrawiam, inżynier) - http://www.onlineconversion.com/mixing_water.htm Wpisałem 8kg brzeczki o temp. 100 stopni i 6 kilo lodu o temperaturze -11 stopni (zmierzyłem temp. kostek lodu ) i 9 kilo wody o temperaturze 19 stopni (tyle mam w sypialni). Ta woda to na uzupełnienie i w sumie wiele nie zmienia. Powinno to dać ok. 18.5 stopnia więc w sumie bardzo super, można od razu dodać drożdże. Wahania będą, ale wydaje mi się, że to najlepsze wyjście w mojej sytuacji. Rodzi się dwa pytania. a) czy ilość brzeczki, którą będę nachmielał, ma duże znaczenie? Mam dwie puszki esktraktu łącznie 3,4kg i 1kg polepszacza - więc te 5l wody w tej całej mieszanie powinno mi akurat dać jakoś 8 litrów brzeczki. Czy lepiej rozpuścić w większej ilości wody? b) Jak już zagotuję i będę dodawał lód, czy lepiej wychładzać to stopniowo, czy wrzucić całość lodu na raz, byle szybko zeszło? Ja po gotowaniu zamykam pokrywke i na balkon. Rano zadaje drożdze. Minus goryczka jest bardziej ściągająca. Teraz testuje dodawanie chmielu na koniec gotowania i na balkon. Po 1h wyciągam worek z chmielem. Infekcji nigdy nie miałem. Ja bym wystawił na balkon jeśli wszystko gotujesz. Pokrywke uchyl pod kątem jak będziesz gotował aby też się zdezynfekowała. Quote Link to post Share on other sites
primordial 1 Posted April 22, 2020 Share Posted April 22, 2020 (edited) 3 godziny temu, Jancewicz napisał: @zel Lód będziesz miał "czysty"? Co masz na myśli z tym czystym? Bo w sumie faktycznie można by wrzucić półtorej litrowe kosteczki lodu wycięte z petów 😉 Edited April 22, 2020 by primordial Quote Link to post Share on other sites
punix 305 Posted April 22, 2020 Share Posted April 22, 2020 19 minut temu, primordial napisał: Co masz na myśli z tym czystym? Bo w sumie faktycznie można by wrzucić półtorej litrowe kosteczki lodu wycięte z petów 😉 Chodzi o to, żeby to nie była "po prostu zamrożona woda", ale przynajmniej gotowana kilkanaście minut i zamrożona woda. W ideale, tyndalizowana, ale to już raczej nadmierna ostrożność. Quote Link to post Share on other sites
zel 1 Posted April 23, 2020 Share Posted April 23, 2020 Butle źródlanej kupię Poprzedniemu piwo się nic nie stało z 15l wody z butli, jak ją zamrożę a potem jeszcze dodatkowo potraktuję gorącą brzeczką, to będzie ok Dzięki za info z brzeczką - to dość cenna rada Dorzucę chyba butlę lodu w zamian za dodatkową wodę w garze. Quote Link to post Share on other sites
mrmrooz 26 Posted April 23, 2020 Share Posted April 23, 2020 W dniu 18.04.2020 o 21:12, Szymek_13 napisał: 1. ... Myślę, że zbyt częste podnoszenie pokrywki też wpływało negatywnie spadek temperatury. Czytałem, że sporo osób zagrzewa do danej temperatury i zupełnie zostawia, nie wiem co lepsze - taki stabilny spadek temperatury czy takie wahania jakie ja dziś realizowałem 2. Co do tego woreczka, kłopotliwe było wyławianie go i dosypywanie tam chmielu. A koniec końców i tak na dnie były chmieliny. Chmieliłem tylko na gorąco. 1. Czasami niektórzy używają lodówek turystycznych - lepiej trzymają temperaturę niż garnek. Wtedy można rzadziej sprawdzać temperaturę. Ale w garnku łatwiej podgrzać. 2. Wrzuć do gara a potem zlewając brzeczkę do fermentatora przelej ją przez ten worek - odfiltruje się i natleni. Quote Link to post Share on other sites
krzysiek-krze 2 Posted April 23, 2020 Share Posted April 23, 2020 Zakupiłem gołą chłodnice zanurzeniową. Czego użyć by to podłączyć pod szybkozłącze ? Quote Link to post Share on other sites
Juniorek 46 Posted April 23, 2020 Share Posted April 23, 2020 pokaż jak ona wygląda a Ci pomożemy Quote Link to post Share on other sites
Henx 82 Posted April 23, 2020 Share Posted April 23, 2020 Najlepiej użyć węży Quote Link to post Share on other sites
Michał Wojas 0 Posted April 23, 2020 Share Posted April 23, 2020 Czy macie do polecenia jakiś nachmielony ekstrakt słodowy (lager czy pils czy APA czy coś innego) tak by po butelkowaniu nie czekać zbyt długo na pełnię smaku tak jak np na IPA (co 3-4 miesiące się powinno) Quote Link to post Share on other sites
Wuuu 168 Posted April 23, 2020 Share Posted April 23, 2020 Gdzie IPA 3-4 miesiące? Po tym czasie w butelkach nie będziesz czuć praktycznie aromatu chmielowego. I wiesz przecież, że do lagera czy pilsa potrzebujesz temperatur fermentacji w granicach 8-12C? APA będzie najlepsza i najszybsza. Quote Link to post Share on other sites
Michał Wojas 0 Posted April 23, 2020 Share Posted April 23, 2020 15 minut temu, Wuuu napisał: Gdzie IPA 3-4 miesiące? Po tym czasie w butelkach nie będziesz czuć praktycznie aromatu chmielowego. I wiesz przecież, że do lagera czy pilsa potrzebujesz temperatur fermentacji w granicach 8-12C? APA będzie najlepsza i najszybsza. Tak gdzieś czytałem, że pełnia smaku 3-4 miesiące. Ile polecasz czekać po butelkowaniu jak zrobiłem z Better Brew IPA? APA - fermentacja około 18st będzie ok? Quote Link to post Share on other sites
Michał Wojas 0 Posted April 23, 2020 Share Posted April 23, 2020 @Wuuu na instrukcji Better Brew IPA jest tak napisane... Quote Link to post Share on other sites
Wuuu 168 Posted April 23, 2020 Share Posted April 23, 2020 Będzie OK. A czekać tyle aż będzie Ci smakować. Nie wcześniej niż 2 tyg po zabutelkowaniu. Sprawdzaj co 5-7 dni jak piwo się zmienia i kiedy wg Ciebie jest w swoim optimum. Zostaw sobie też jedną czy dwie butelki i spróbuj za te 3-4 miesiące to zobaczysz o co mi chodziło. Michał Wojas 1 Quote Link to post Share on other sites
Wuuu 168 Posted April 23, 2020 Share Posted April 23, 2020 2 minuty temu, Michał Wojas napisał: @Wuuu na instrukcji Better Brew IPA jest tak napisane... Chyba pomyliło im się z 3-4 tygodniami... Michał Wojas 1 Quote Link to post Share on other sites
anatom 160 Posted April 23, 2020 Share Posted April 23, 2020 9 godzin temu, krzysiek-krze napisał: Zakupiłem gołą chłodnice zanurzeniową. Czego użyć by to podłączyć pod szybkozłącze ? Na ali za parę złotych. Na gwint zewnętrzny nakręcić jakieś szybkozłązki do węży ogrodowych np. Quote Link to post Share on other sites
krzysiek-krze 2 Posted April 24, 2020 Share Posted April 24, 2020 anatom dzięki. Spróbuje w sklepie z pneumatyką. Quote Link to post Share on other sites
Michał Wojas 0 Posted April 25, 2020 Share Posted April 25, 2020 Hej, Robię IPA z Better Brew, używam B5. Po półtora dnia BLG mam spadek z 6 do (co najwyżej 5,5). Woda rurce fermentacyjnej troszkę po nocy się przesunęła (nie bulgotało, zrobiłem poziom i wiem ile sięprzesunęło). Można to już butelkować, czy jednak lepiej poczekać jeszcze z dzień czy dwa? Quote Link to post Share on other sites
punix 305 Posted April 25, 2020 Share Posted April 25, 2020 1 godzinę temu, Michał Wojas napisał: Hej, Robię IPA z Better Brew, używam B5. Po półtora dnia BLG mam spadek z 6 do (co najwyżej 5,5). Woda rurce fermentacyjnej troszkę po nocy się przesunęła (nie bulgotało, zrobiłem poziom i wiem ile sięprzesunęło). Można to już butelkować, czy jednak lepiej poczekać jeszcze z dzień czy dwa? Jeśli masz wątpliwości, czy blg nie spada, to zawsze lepiej poczekać, niż później sprzątać po granatach. Michał Wojas 1 Quote Link to post Share on other sites
krzysiek-krze 2 Posted April 25, 2020 Share Posted April 25, 2020 Chcę się upewnić : zimną wodę w chłodnicy puszcza się od dołu a u góry wylot ? Quote Link to post Share on other sites
INTseed 97 Posted April 25, 2020 Share Posted April 25, 2020 Hej, Robię IPA z Better Brew, używam B5. Po półtora dnia BLG mam spadek z 6 do (co najwyżej 5,5). Woda rurce fermentacyjnej troszkę po nocy się przesunęła (nie bulgotało, zrobiłem poziom i wiem ile sięprzesunęło). Można to już butelkować, czy jednak lepiej poczekać jeszcze z dzień czy dwa?Nie napisałeś od kiedy fermentuje ci piwo i w jakiej temperaturze. 0.5 stopnia blg może być błędem temperatury. Rób zawsze test fft. Michał Wojas 1 Quote Link to post Share on other sites
mrmrooz 26 Posted April 25, 2020 Share Posted April 25, 2020 Chcę się upewnić : zimną wodę w chłodnicy puszcza się od dołu a u góry wylot ?Wg wiki z góry na dół.Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
Michał Wojas 0 Posted April 25, 2020 Share Posted April 25, 2020 (edited) 2 godziny temu, INTseed napisał: 7 godzin temu, Michał Wojas napisał: Hej, Robię IPA z Better Brew, używam B5. Po półtora dnia BLG mam spadek z 6 do (co najwyżej 5,5). Woda rurce fermentacyjnej troszkę po nocy się przesunęła (nie bulgotało, zrobiłem poziom i wiem ile sięprzesunęło). Można to już butelkować, czy jednak lepiej poczekać jeszcze z dzień czy dwa? Nie napisałeś od kiedy fermentuje ci piwo i w jakiej temperaturze. 0.5 stopnia blg może być błędem temperatury. Rób zawsze test fft. ~18.5 st C. Od 18.04, godzina 1 w nocy O fft pierwszy raz słyszę, następnym razem zrobię. Edited April 25, 2020 by Michał Wojas Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.