Jump to content
gawo74

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

Recommended Posts

Proszę powiedzcie mi jak zredukować litry piwa, które zostają wraz z chmielinami po gotowaniu.

Na YT kopyr zlewa prosto z gara bo ma tam chyba 20g chmielu a jak wrzucam 80g granulek na 15 litrów warzonej cieczy to tam zostaje prawie 5 litrów. 

Jakie są rozwiązania tego problemu?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, ads napisał:

Jakie są rozwiązania tego problemu?

Zobacz co pisali o tym inni użytkownicy:

https://www.google.com/search?q=filtracja+brzeczki+po+chmieleniu+site:www.piwo.org

A w skrócie: whirpool, ostrożna dekantacja wężykiem, ew.zlewanie przez zdezynfekowane sito z nierdzewki (wtedy załatwi się też napowietrzanie brzeczki).

Edited by zasada

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, ads napisał:

 

Jakie są rozwiązania tego problemu?

 

Używam hopspidera, a dodatkowo przy zlewaniu przepuszczam jeszcze  przez  hopspidera z worka nylonowego.

 

Ponadto możesz osad przelać do pokali. Następnie czekasz aż wszystko osiądzie, a czystą brzeczką zlewasz do garnka, gotojesz, studzisz i wlewasz do fermentora.

Edited by tymbarck

Share this post


Link to post
Share on other sites
59 minut temu, tymbarck napisał:

 

Używam hopspidera, a dodatkowo przy zlewaniu przepuszczam jeszcze  przez  hopspidera z worka nylonowego.

 

Ponadto możesz osad przelać do pokali. Następnie czekasz aż wszystko osiądzie, a czystą brzeczką zlewasz do garnka, gotojesz, studzisz i wlewasz do fermentora.

Jak odstawiłem do pokali to wydawało mi się że to piwo łapie zielony kolor więc zrezygnowałem. 

Czy worek muślinowy coś wniesie w temat?

Czy hopspider albo hopstoper powiedzmy 300 mikronów jest ok dla tego miału? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, ads napisał:

Czy hopspider albo hopstoper powiedzmy 300 mikronów jest ok dla tego miału? 

tak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do wątku poświęconego drożdżom pewnie nikt nie dotarł

 

Danstar Windsor

 

Jakie wasze doświadczenia? Jakie tempratury najlepiej do fermentacji? czy fermentując w 12-14 stopniach mozna czysty profil smakowy uzyskać?

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, ads napisał:

 

Czy worek muślinowy coś wniesie w temat?

Ja dekantowalem przez worek położony na sicie z nierdzewki. Jednak przy większej ilości chmielu, worek będzie się zapychał. Przelej sobie nawet do peta jak nie do szklanek. I tak później to zagotujesz a butelki są wysokie

Share this post


Link to post
Share on other sites
51 minut temu, INTseed napisał:

Nie wiecie o ile blg mi podniesie laktoza w 20l piwa?

Nie wiemy. Jakbys podał ilość to Ci powiemy a tak to nie da rady ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Po 3 warkach z brewkitu odważyłem sie zrobić piwo ze słodów. Przy filtracji odczekam ok 40 minut aż ułoży się młuto i zawróciłem ok 5-6 litrów filtratu. Jednak po warzeniu i chmieleniu brzeczka jest mętna jak na zdjęciach. Używałem gotowego zestawu Pale Ale 11 z browamatora. Mam się martwić?

IMG_20200219_134138.jpg

IMG_20200219_134119.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
27 minut temu, neomerker napisał:

brzeczka jest mętna

Myślę że każda brzeczka po ważeniu jest mętna, sklaruje się podczas fermentacji lub leżakowania 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwa na słodzie typu pale ale są bardziej mętne, a jak nie dodałeś na ostatnie 10-15 minut chmielenia mchu irlandzkiego to takie będzie. Mam identyczny efekt w ostatnim piwie. To niekoniecznie musi się wyklarować po fermentacji, u mnie zostało mętne.

Edited by gr000by

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 godzin temu, neomerker napisał:

Witam. Po 3 warkach z brewkitu odważyłem sie zrobić piwo ze słodów. Przy filtracji odczekam ok 40 minut aż ułoży się młuto i zawróciłem ok 5-6 litrów filtratu. Jednak po warzeniu i chmieleniu brzeczka jest mętna jak na zdjęciach. Używałem gotowego zestawu Pale Ale 11 z browamatora. Mam się martwić?

 

Ostatnio robiłem dokładnie ten sam zestaw i również wyszło mętne, więc nie ma powodu do zmartwień :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robię APA na US-05. Chłodzę w wannie, ale mam lodówkę do fermentacji. Najniżej mogę zejść do 21 stopni w wannie.

 

Czy jest różnica, jeśli zadam drożdże w 21 stopniach, włożę fermentor do lodówki, gdzie w ciągu 2h zrobi się 15 stopni niż gdybym zszedł z temperaturą brzeczki do 15 stopni przed zadaniem drożdży?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepiej zacząć fermentacje od założonej temperatury. Pod koniec fermentacji podnoś stopniowo do 19. Zaleca się aby drożdże w czasie zadawania miały zbliżoną temperaturę do temperatury brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, sobieslaw napisał:

Czy jest różnica, jeśli zadam drożdże w 21 stopniach, włożę fermentor do lodówki, gdzie w ciągu 2h zrobi się 15 stopni niż gdybym zszedł z temperaturą brzeczki do 15 stopni przed zadaniem drożdży?

Niewielka 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi zdarzyło się zadać drożdże safale US-04 już nawet do temperatury 40 stopni i w niczym to nie przeszkodziło by fermentacja przebiegła pomyślnie 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@buatss doprecyzuj dokładnie jakie drożdże bo te co napisales to nie istnieją. 
jezeli fermentacja przebiegła pomyślnie to jak smakowało to piwo, zapewne nie było pijalne, a smak to same nie przyjemne estry 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Juniorek napisał:

@buatss doprecyzuj dokładnie jakie drożdże bo te co napisales to nie istnieją. 
jezeli fermentacja przebiegła pomyślnie to jak smakowało to piwo, zapewne nie było pijalne, a smak to same nie przyjemne estry 

@Juniorek masz rację, przepraszam. Chodziło mi o te drożdże https://www.wiki.piwo.org/Drożdże_Fermentis_Safale_S-04 

Najpoważniejszą wadą warki była jej kwasowość, pijalne było, choć mogłoby wyjść lepsze 😉

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej. Mówi się że drożdże trzymane w piwie po jakimś czasie rozkładają nie przyjemne związki (zapomniałem fchowej nazwy). Dodatkowo gęstwe należy użyć najlepiej do około miesiąca po jej zebraniu. Chcę dziś pobrać gęstwe z milk stouta który stoi w wiadrze już około 5tyg. Czy teoretycznie jeśli użyje jej dość szybko, to nic złego nie powinno się stać ? 

Edited by advisorylyrics

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 19.02.2020 o 16:06, Sumikk napisał:

Myślę że każda brzeczka po ważeniu jest mętna, sklaruje się podczas fermentacji lub leżakowania 

To zależy od tego, jak długo stała na wadze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...