Jump to content
gawo74

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

Recommended Posts

Target pitch rate określa ile komórek drożdży jest w tym co masz, czy to są suche świeże czy nie. Teoretycznie dla Ale możesz wybrać od Pro 0.75, ale że chcesz robić w 12C, to możesz nawet Pro 1.0 bądź więcej. Jak zmienisz, to zobaczysz że więcej drożdży potrzebujesz (większy starter).

 

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Trochę pomieszałeś default_smile.png

 

Target Pitch Rate to inaczej stopa nastawu. Nie ile masz, tylko ile chcesz mieć komorek drożdżowych na stopien plato na mililitr brzeczki.

 

I do tego nalezy dostosować starter. Do lekkich Ale przyjmuje sie do 0.75. Dla mocniejszych od 16 plato lepiej wziac 1.0.

Do lagerow należy przyjąć dwukrotność tych wartości, czyli 1.5 lub 2.0 dla mocnych.

 

Ile masz komorek na starcie w paczke wpisuje sie w odpowiedniej rubryczce.

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Faktycznie, pomieszałem :-).
Sam daję pół paczki na 12 l piwa i zaczynam od 13 - 14 C, więc cała paczka na 20l będzie ok.

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Oskaliber napisał:

Ja bym podniósł temperaturę i zostawił na 3 tygodnie. Wygląda to na niedofermentowane, i po tafli piwa i po ekstrakcie. 

 

 

Podniosłem temp. do 13,5C, zamieszałem wiadrem i obecnie na tafli jest już jedynie minimalna ilość pianki. Zaczęłem schładać do 2C.

Mam jeszcze pytanie.

Macie jakiś patent, aby nie zaciągać z dna, drożdży do wężyka w końcowej fazie przelewnia piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, mandowskas napisał:

 

Podniosłem temp. do 13,5C, zamieszałem wiadrem i obecnie na tafli jest już jedynie minimalna ilość pianki. Zaczęłem schładać do 2C.

Mam jeszcze pytanie.

Macie jakiś patent, aby nie zaciągać z dna, drożdży do wężyka w końcowej fazie przelewnia piwa?

A jaki ekstrakt początkowy? Bo jak jakaś dwunastka, to 4.5 końcowego to sporo, niezależnie od wyglądu tafli.

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minut temu, Oskaliber napisał:

A jaki ekstrakt początkowy? Bo jak jakaś dwunastka, to 4.5 końcowego to sporo, niezależnie od wyglądu tafli.

12, ale piwo robione  na ekstrakcie słodowym. Przy US5 schodziło do 3-4 maks.

Sprawdziłem blg dzisiaj i były 4.

Do ilu powinno zejść teoretycznie na ekstraktach słodowych ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej. Planuje dodać trochę chmielu na zimno do mojej IPY (10l). Do dyspozycji mam 50g East Kent Golding. Ile byście dodali żeby nie przedobrzyć i ewentualnie na ile dni?

Temperatura otoczenia 15-16c

Edited by advisorylyrics

Share this post


Link to post
Share on other sites
25 minut temu, advisorylyrics napisał:

Hej. Planuje dodać trochę chmielu na zimno do mojej IPY (10l). Do dyspozycji mam 50g East Kent Golding. Ile byście dodali żeby nie przedobrzyć i ewentualnie na ile dni?

Temperatura otoczenia 15-16c

 

To English IPA? Jakieś 20-50g, w zależności, czy chcesz delikatny czy mocniejszy aromat, na jakieś 2-4 dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, advisorylyrics napisał:

IPA

 

Chodzi mi o to, czy chmielona (jak dotąd) brytyjskimi czy amerykańskimi chmielami? Jeśli brytyjskimi, to ok, jeśli amerykańskimi, hmm - nie mam pojęcia czy i jaki efekt to może mieć :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minut temu, punix napisał:

 

Chodzi mi o to, czy chmielona (jak dotąd) brytyjskimi czy amerykańskimi chmielami? Jeśli brytyjskimi, to ok, jeśli amerykańskimi, hmm - nie mam pojęcia czy i jaki efekt to może mieć :)

Angielskimi ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, LiwkoLiwko napisał:

Ja bym wsypał wszystko czyli 50 g. W tej temperaturze potrzymałbym 5 dni.

Przypominam, że to.10l i IPA a nie AIPA.żeby tak srogo chmielic, ale dzięki.za.sugestie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie pęknie, nic nie bój.

 

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

IPA nastawiona 13 stycznia. Fermentowała w temp. otoczenia około 16c. 5 dni temu dodany chmiel na zimno a wczoraj przeprowadzony cold crash na balkonie. Dziś z samego rana przeniesiona do ciepłego i zostawiona do teraz. Chciałem zacząć butelkowac, ale na powierzchni pojawiła się pianka i widać sporo bąbelków unoszacych się ku górze. Wstrzymać się z butelkowaniem? Strace przy tym aromat z chmielenia na zimno. Dodam, że przed jego zadaniem młode piwo było klarowne jak kryształ więc nie bawiłem się w pomiary blg

 

Edited by advisorylyrics

Share this post


Link to post
Share on other sites

a teraz ma ile blg i jakie było blg startowe? Jak zrobiłeś piwo o ekstrakcie początkowym jakieś 15-16 BLG to trochę za szybko według mnie dodałeś chmiel i chcesz butelkować

Share this post


Link to post
Share on other sites
29 minut temu, hermod napisał:

a teraz ma ile blg i jakie było blg startowe? Jak zrobiłeś piwo o ekstrakcie początkowym jakieś 15-16 BLG to trochę za szybko według mnie dodałeś chmiel i chcesz butelkować

Teraz ma 5 a początkowe było jakieś 14, zacierane na dość słodko. Z mojego doświadczenia wiem, że klarownosc można uznać za koniec fermentacji. Jednak na wszelki wypadek poczekam jeszcze bo w końcu chciałbym uwarzyc smaczną ipe

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, advisorylyrics napisał:

IPA nastawiona 13 stycznia. Fermentowała w temp. otoczenia około 16c. 5 dni temu dodany chmiel na zimno a wczoraj przeprowadzony cold crash na balkonie. Dziś z samego rana przeniesiona do ciepłego i zostawiona do teraz. Chciałem zacząć butelkowac, ale na powierzchni pojawiła się pianka i widać sporo bąbelków unoszacych się ku górze. Wstrzymać się z butelkowaniem? Strace przy tym aromat z chmielenia na zimno. Dodam, że przed jego zadaniem młode piwo było klarowne jak kryształ więc nie bawiłem się w pomiary blg

 

 

Ja tam stawiam na to ze zrobiło się ciepło i Co2 się uwalnia z piwa ;) I chciałbym w to wierzyć .

 

Z drugiej stronie nie chce być uszczypliwy ale nie chciało Ci sie zmierzyć BLG? Toć to chwila moment jest i ile problemów rozwiązuje :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 godzinę temu, Ravage miodosytnik napisał:

 

Ja tam stawiam na to ze zrobiło się ciepło i Co2 się uwalnia z piwa ;) I chciałbym w to wierzyć .

 

Z drugiej stronie nie chce być uszczypliwy ale nie chciało Ci sie zmierzyć BLG? Toć to chwila moment jest i ile problemów rozwiązuje :P

Trzymam teraz piwa w brudnej piwjicy gdzie jest mnóstwo starych rzeczy. Staram się nie dłubać w środku a nosić na 3 piętro i znów znosić nie jest fajne. Naprawdę sporo tego co2 się uwalnia. Oby cała poduszka chroniąca piwko nie wyleciała :)

Edited by advisorylyrics

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Robilem 10 dni temu. 20l 16.5blg Black ipa na wyeast 1056 American ale. Na chmielenie poszlo : 20g mosaics citry I galaxy na 15 min. Na hopstand po 30g Tych samych chmieli na 20 min w 80°. Fermentowalo w 18 stopniach I swietnie pachnialo z rurki fermentacyjnej. Jak po 10 dniach pobieralem probke to ani w smaku ani w zapachu nie czuc Tych chmieli. Rozumiem zero moglo by cos he przykryc ale ja tam ledwo co czuje. Na dodatek drozdze zezarly do 2.5 blg. Planuje jeszcze dac 50g citry I galaxy na cicha.

Pytanie moje: czy po zabutelkowaniu I refermentacji zapach i smak sie troche uwolnia? American ale maja az tak czysty profil?

Pozdrawiam

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 godzin temu, Helcik napisał:

Pytanie moje: czy po zabutelkowaniu I refermentacji zapach i smak sie troche uwolnia? American ale maja az tak czysty profil?

Pozdrawiam

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk
 

W moim przypadku nie każde piwko ma jakiś specjalny smak czy zapach podczas butelkowania. Wyjdzie z czasem w butelkach

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, znalazłem niechcący bo był bez etykiety taki Hefe-weizen co go robiłem ze 3 miechy temu z ekstraktów i dobrze się stało że nalewałem go sobie nad zlewem hehe bo bym miał go w kanale. W pintowej szklance podczas delikatnego nalewania była sama piana ale piwko nie jest jakoś szczególnie nagazowane. Skąd ta piana? Jest bardzo trwała ale smaczna, w ogóle piwko dobre. ALE PIANA PRZESZKADZA W PICIU !!! HELP 🤣🤣🤣 co może być przyczyną takiego wylatywania piwka z butli?

Share this post


Link to post
Share on other sites
17 minut temu, koncept napisał:

Witam, znalazłem niechcący bo był bez etykiety taki Hefe-weizen co go robiłem ze 3 miechy temu z ekstraktów i dobrze się stało że nalewałem go sobie nad zlewem hehe bo bym miał go w kanale. W pintowej szklance podczas delikatnego nalewania była sama piana ale piwko nie jest jakoś szczególnie nagazowane. Skąd ta piana? Jest bardzo trwała ale smaczna, w ogóle piwko dobre. ALE PIANA PRZESZKADZA W PICIU !!! HELP 🤣🤣🤣 co może być przyczyną takiego wylatywania piwka z butli?

 

Przegazowanie albo infekcja (resztek chmielu przy weizenie nie spodziewałbym się).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.