Jump to content

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74
 Share

Recommended Posts

@Ravage miodosytnik cicha przeprowadź w jak najniższej temperaturze, refermentacja powinna ruszyć i daj jej tydzień w pokojowej a później w bliskiej 0*.

 

Co do RISa to jako był ekstrakt i do ilu? Nie zaszkodzi łyżka czystej zdrowej gęstwy przed rozlewem i syrop cukrowy, delikatnie rozmieszać i butelkowac 

Link to comment
Share on other sites

16 godzin temu, Juniorek napisał:

@Ravage miodosytnik cicha przeprowadź w jak najniższej temperaturze, refermentacja powinna ruszyć i daj jej tydzień w pokojowej a później w bliskiej 0*.

 

Co do RISa to jako był ekstrakt i do ilu? Nie zaszkodzi łyżka czystej zdrowej gęstwy przed rozlewem i syrop cukrowy, delikatnie rozmieszać i butelkowac 

 

sugerujesz taka jedną łyżkę już opłukanje gęsty z s-04? to jedna taka łyżka na wiaderko 10 czy na butelkę

ja startowałem na gęstwie własnie po s-04 Co Ciekawe zrobiłem na niej dwa piwa. I w risie zachowywały sie normalnie ładnie na dnie siediząły, a w tym drugim piwie zachowywały sie jak lekki pasiek czy pokruszony styropian wtf XD chyba cos zle pomutowało.

 

 

Link to comment
Share on other sites

 
sugerujesz taka jedną łyżkę już opłukanje gęsty z s-04? to jedna taka łyżka na wiaderko 10 czy na butelkę
ja startowałem na gęstwie własnie po s-04 Co Ciekawe zrobiłem na niej dwa piwa. I w risie zachowywały sie normalnie ładnie na dnie siediząły, a w tym drugim piwie zachowywały sie jak lekki pasiek czy pokruszony styropian wtf XD chyba cos zle pomutowało.
 
 
Mchu nie dodawałeś?
Link to comment
Share on other sites

Panowie, naszła mnie ochota na piwo z flaked maize (kukurydza płatkowana?). Czy orientujecie się gdzie poza sklepami piwowarskimi (najlepiej stacjonarnie np.Tesco, Biedra itp.) dostanę takie cudo?

 

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

36 minut temu, Ryland napisał:

Panowie, naszła mnie ochota na piwo z flaked maize (kukurydza płatkowana?). Czy orientujecie się gdzie poza sklepami piwowarskimi (najlepiej stacjonarnie np.Tesco, Biedra itp.) dostanę takie cudo?

Jeśli dobrze rozumiem, chodzi o zwykłe płatki kukurydziane. Do nabycia wszędzie.

Link to comment
Share on other sites

24 minuty temu, zasada napisał:

Do nabycia wszędzie.

musisz znaleźć takie, które  mają w składzie tylko kukurydzę, śniadaniowe mają np

Cytat

 grys kukurydziany, cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości i substancje wzbogacające.

 

Link to comment
Share on other sites

Jeśli dobrze rozumiem, chodzi o zwykłe płatki kukurydziane. Do nabycia wszędzie.

Ale co to zwykły conflakes jest ok?

 

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

 

https://cdn.shopify.com/s/files/1/2785/6868/products/w602_4_x700.jpg?v=1571725341

Wrzucam zdjęcie poglądowe. Nie wygląda na cheerios'y.

Link to comment
Share on other sites

9 godzin temu, Ryland napisał:

Wrzucam zdjęcie poglądowe. Nie wygląda na cheerios'y.

Ale corn flakes to nie cheerios czy inne przetworzone. Jak @x1d napisał.

Nawet w sieci drogerii można dostać podobne do zdjęcia poglądowego: https://www.rossmann.pl/Produkt/Musli-i-platki/enerBiO-platki-kukurydziane-200-g,168136,8739

Link to comment
Share on other sites

A zapytam.. Też tak macie, że przy wysładzaniu wodą o temp zbliżonej do 78c cały zacier zamienia się w mąkę i  brzeczka zaczyna smakować trochę tak samo? (Zostaje taki gorzko słodki posmak w ustach) Diametralnie czuje różnicę w smaku pomiędzy brzeczką przednią a już później całością filtratu gotową do warzenia. Wysladzam tak do 3blg

Edited by advisorylyrics
Link to comment
Share on other sites

27 minut temu, korzen16 napisał:

Może wysładzasz za dużo garbników? Spróbuj zakwasić wodę do wysładzania tak do poziomu pH równego 5,4-5,6.

Czytałem że można śmiało wysładzać do tych 3blg. Teraz spróbowałem gotującej się brzeczki i jest już lepiej. Nigdy nie sprawdzałem pH, ale przy następnym zakupie zamówię paski. Dzięki 

Link to comment
Share on other sites

Zrobiłem Milda belgijskiego - ok 10 BLG na drożdżach FM 26. Podzieliłem 20 L warkę na dwa wiadra na cichą i do jednej dodałem 900 g wiśni i 600 g laktozy. I coś mnie podkusiło, żeby po trzech dniach przenieść fermentor do piwnicy do 10-11 stopni C. Teraz już wiem, że cukry z owoców muszą odfermentowć. Niestety drożdże po przeniesieniu do 10 stopni zahibernowały. Strach to butelkować. Da się to jakoś uratować?

Myślałem, żeby przenieść z powrotem do 20 st. i dodać drożdży ale nie wiem czy to ma sens.

 

Edited by Tulis Manore
Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, Tulis Manore said:

Zrobiłem Milda belgijskiego - ok 10-11 BLG na drożdżach FM 26. Podzieliłem 20 L warkę na dwa wiadra na cichą i do jednej dodałem 900 g wiśni i 600 g laktozy. I coś mnie podkusiło, żeby po trzech dniach przenieść fermentor do piwnicy do 10-11 stopni C. Teraz już wiem, że cukry z owoców muszą odfermentowć. Niestety drożdże po przeniesieniu do 10 stopni zahibernowały. Strach to butelkować. Da się to jakoś uratować?

Myślałem, żeby przenieść z powrotem do 20 st. i dodać drożdży ale nie wiem czy to ma sens.

 

Przenieś do 18-20 stopni, bez dodawania drożdży, dofermentuje

Edited by ronson
Link to comment
Share on other sites

11 minut temu, qwerty01 napisał:

W sobotę będę butelkować piwo. W instrukcji jest napisane, aby użyć 8g glukozy na 1l piwa. Chcę wsypać cukier do butelek. Ile muszę g wsypać do butelki 0,5l?

 

To raczej nie jest skomplikowana matematyka ;)

Inna sprawa, że 8g/l to już dość wysokie wysycenie, jakie to piwo? Bezpieczniej byłoby w okolicy 6g/l.

Link to comment
Share on other sites

Zdecydowanie lepiej rozpuścić cukier w wodzie, przegotować, ostudzić i zmieszać z piwem przed rozlewem. Przy dosypywaniu dość ciężko jest odmierzyć dawkę z dokładnością do grama, łatwo za to się pomylić i wsypać dwa razy, co może mieć smutne konsekwencje.

Glukozy daje się nieco mniej, ale przy tych ilościach różnice są pomijalne.

Link to comment
Share on other sites

W sobotę będę butelkować piwo. W instrukcji jest napisane, aby użyć 8g glukozy na 1l piwa. Chcę wsypać cukier do butelek. Ile muszę g wsypać do butelki 0,5l?
Mocne nagazowanie przy takiej ilości.
Według kalkulatora to lambiki i pszenice się tak gazuje.
Na androidzie masz aplikacje kalkulator piwowarski, więc sobie policz jakie chcesz.

Ja mam takie pytanie. Gęstwa w słoiku wygląda jak na zdjęciu. Czy lepiej dodać to z góry, czy to co na dnie słoika? bd96f48d76567906795e29c79ae879f5.jpg
Link to comment
Share on other sites

39 minut temu, INTseed napisał:


Ja mam takie pytanie. Gęstwa w słoiku wygląda jak na zdjęciu. Czy lepiej dodać to z góry, czy to co na dnie słoika? bd96f48d76567906795e29c79ae879f5.jpg

Całość ładnie wygląda. Te z góry wyglądają jak gęstwa po wyciągnięciu z lodówki jakby zaczęła "pracować" : ) a dolne pod piwem dalej w letargu

Link to comment
Share on other sites

20 godzin temu, punix napisał:

 

To raczej nie jest skomplikowana matematyka ;)

Inna sprawa, że 8g/l to już dość wysokie wysycenie, jakie to piwo? Bezpieczniej byłoby w okolicy 6g/l.

Belgian Blond Ale 17 BLG. Rozumiem, że 4g na butelkę. Myślałem, że glukoza-cukier to nie jest 1:1

Edited by qwerty01
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, qwerty01 napisał:

Belgian Blond Ale 17 BLG. Rozumiem, że 4g na butelkę. Myślałem, że glukoza-cukier to nie jest 1:1

 

Cukru sypiesz teoretycznie 10% mniej, przy sypaniu miarką do butelek będziesz miał pewnie większe rozbieżności pomiędzy poszczególnymi butelkami - zawsze można zrobić syrop cukrowy i dodać przed rozlewem.  Warto korzystać z kalkulatorów nagazowania, np. https://brewness.com/calculator/pl/carbonation

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.