Jump to content

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74
 Share

Recommended Posts

Witam serdecznie

 

Mam takie pytanie dotyczące warzenia małych warek:

 

mam garnek 17l z kranikiem i oplotem (13-14l piwa)

 

i tak się zastanawiam czy dałoby radę zacierać razem z oplotem?

później nie trzeba by było przerzucać do fermentora z kranikiem

tylko poczekać aż się dno ułoży i odrazu filtracja

(oplot podczas zacierania by wisiał po ściance i wystawał z garnka)

z mieszaniem nie powinno być raczej problemów.

Co sądzicie ?

 

pozdrawiam

oplot.png

Link to comment
Share on other sites

5 godzin temu, INTseed napisał:

Czy w porterze na w34/70 robicie przerwe diacetylową? Fermentacja tydzień 8C, około 5dni 9C, teraz leci 10C. Fermentacja od 15/12.

Jaki to porter? Baling początkowy i gdy zlewales na cicha? Ja osobiście nie robiłem ale caja fermentacja trwa około 3miesiecy 

Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, ads napisał:

Nie widziało. 

Możesz rozwinąć swoją wypowiedź i wytłumaczyć dlaczego tak?

Nie musi tak być, ale jest spore prawdopodobieństwo, że piwo jest niedofermentowane właśnie z powodu fermentowania „na zimno”. Jednym z powodów dla których na koniec podnosi się temp jest ułatwienie/pobudzenie drożdży do dojedzenia resztek cukrów. Pilotuj stan nagazowania. Jak zauważysz, że zaczyna się przegazowywać to szybko wypij. 

Link to comment
Share on other sites

49 minut temu, Henx napisał:

Nie musi tak być, ale jest spore prawdopodobieństwo, że piwo jest niedofermentowane właśnie z powodu fermentowania „na zimno”. Jednym z powodów dla których na koniec podnosi się temp jest ułatwienie/pobudzenie drożdży do dojedzenia resztek cukrów. Pilotuj stan nagazowania. Jak zauważysz, że zaczyna się przegazowywać to szybko wypij. 

Dzięki za radę. 

Dodam tylko, że z 15blg zjechało mi do 3blg. Biorąc poprawkę na alko to dokładnie tak jak wychodziło z wyliczeń. Na refermentację dałem mało cukru bo chciałem tylko 1,7 nagazować więc może nie będzie tak źle. 

Link to comment
Share on other sites

Jaki to porter? Baling początkowy i gdy zlewales na cicha? Ja osobiście nie robiłem ale caja fermentacja trwa około 3miesiecy 

Porter bałtycki 22brix, gęstwa. Nic jeszcze z tym nie robiłem. Jedynie temperature podniosłem do tych 14C. Bardzo powoli wzrasta.

 

Link to comment
Share on other sites

Po zasypie wygląda że będzie ok. Zdjęcie pewnie przedstawia brzeczkę po zacieraniu/warzeniu. Przefermentuje, wyleżakuje i będzie w porządku. 
Masz może doświadczenie z nagazowaniem pilsa w temperaturze ok. 13C Już mi miesiąc stoi w butelkach i ledwo nagazowane.
Link to comment
Share on other sites

Nie wiem co to za miarka, nie używam żadnej. Robię roztwór i wlewam całość do fermentora. 

Mam wrażenie że cukier nagazowuje wolniej niż glukoza.

Możesz podać w gramach? Jak możesz to przenieś do temperatury pokojowej. 

Link to comment
Share on other sites

Nie wiem co to za miarka, nie używam żadnej. Robię roztwór i wlewam całość do fermentora. 
Mam wrażenie że cukier nagazowuje wolniej niż glukoza.
Możesz podać w gramach? Jak możesz to przenieś do temperatury pokojowej. 
To jest taka miarka plastikowa. Na trzy rodzaje butelek. 0.3, 0.5 lub 0.7l Kupiłem na początku zabawy z piwem. Ile gram dokładnie nie wiem, ale przy piwach mam średnie nagazowanie jak jest. Troche ją zmodowałem. Może 2.5g na butelke.
Testuje tego pilsa i już mi zostało ze 20 butelek tylko :( Trzeba zasypać innymi piwami bo nie doczekam gazu w nich.
Link to comment
Share on other sites

Robiłem z kolegom pilsa fermentacja 10 stopni celsjusza. start fermentacji to 19.12. Do tej pory nie zlewaliśmy tego piwa na cichą. Są nastepujące pytania.

 

1. Refermentacja butelek - czy drozde nie bedą za słabe by refermentowac po kolejnych dwóch tygdniach od poniedziałku na cichej?  refermentowac tez w 10 stopniach czy to juz nie gra takiej roli, a jak sie nagazuje to dopiero lagerwac w temp 6-1 stopnien na balkonie. ah ta zima ....

2. na tej gęstwie chemy ruszyć lagera i pewnie bedzie trzeba przepłukać gęstwe, czy to wystarczy czy tez lepiej zrobić starter?

Link to comment
Share on other sites

Czy podczas fermentacji cichej też Wam tak „wysadza” pokrywę? Muszę co jakieś dwa dni ją delikatnie uchylić i wypuścić nadmiar gazów, bo inaczej sama się uchyli. Cichą przeprowadzam w tym samym fermentorze co burzliwą.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

50 minut temu, Ravage miodosytnik napisał:

Robiłem z kolegom pilsa fermentacja 10 stopni celsjusza. start fermentacji to 19.12. Do tej pory nie zlewaliśmy tego piwa na cichą. Są nastepujące pytania.

 

1. Refermentacja butelek - czy drozde nie bedą za słabe by refermentowac po kolejnych dwóch tygdniach od poniedziałku na cichej?  refermentowac tez w 10 stopniach czy to juz nie gra takiej roli, a jak sie nagazuje to dopiero lagerwac w temp 6-1 stopnien na balkonie. ah ta zima ....

2. na tej gęstwie chemy ruszyć lagera i pewnie bedzie trzeba przepłukać gęstwe, czy to wystarczy czy tez lepiej zrobić starter?

 

Refermentacja powinna się bez problemu udać, co najwyżej potrwa to nieco dłużej. W temperaturze pokojowej będzie szybciej. Wg mnie lagerowanie lepiej zrobić jeszcze przed rozlewem - będzie mniej osadu w butelkach.

Startera nie trzeba robić. Co do płukania, opinie są podzielone, ale nie zaszkodzi.

Link to comment
Share on other sites

Czy podczas fermentacji cichej też Wam tak „wysadza” pokrywę? Muszę co jakieś dwa dni ją delikatnie uchylić i wypuścić nadmiar gazów, bo inaczej sama się uchyli. Cichą przeprowadzam w tym samym fermentorze co burzliwą.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Jaka temperatura?
Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, punix napisał:

 

Refermentacja powinna się bez problemu udać, co najwyżej potrwa to nieco dłużej. W temperaturze pokojowej będzie szybciej. Wg mnie lagerowanie lepiej zrobić jeszcze przed rozlewem - będzie mniej osadu w butelkach.

Startera nie trzeba robić. Co do płukania, opinie są podzielone, ale nie zaszkodzi.

znaczy chcemy jeszcze zlać na cichą na dwa tygodniue potym czyli co ze wtedy trzymać w niższej tmperature niz 10 stopni?

to na refermentacje nie ma wpływu już temperatura?

 

miało być jeszcze jedno pytanie w zeszłym roku robiłem risa na s04 teraz wiec już pewnie jak zabutelkuje butelki i z cukrem to refermentacja nie ruszy. Zwłaszcza ze do  połowy dałem 200 ml balantajsa z wiórkami. Pojawił się pomysł by dodać gęstwę do takiego piwa. Ale jak to zrobić ile i jak rozmieszać najlepiej. Pewnych rzeczy się domyślam ale jednak jestem ciekaw.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.